Как да направим ароматно олио

Вторник 11 август

Снимка: iStock
Как да направим ароматно олио

 

Различните видове ароматно олио като босилеково, розмариново, чесново и т.н. могат да бъдат закупени от специализирани кулинарни магазини. Но освен че са доста скъпи, те не винаги имат истински и наситен аромат. Често тези ароматни олиа са обработвани, а и може да са седяли на рафтовете с месеци.

За щастие, много е лесно да се направи ароматно олио в домашни условия, като за целта могат да се използват както закупени пресни подправки, така и отгледани от вас. Ароматните олиа са много приятни за готвене, а и изглеждат страхотно, пресипани в хубави стъклени бутилки. Затова са идеални и за подарък.

 

Ароматно олио

Време за приготвяне 168 ч. и 15 минути

1 бутилка

 

Продукти:

пресни или изсушени подправки по избор (вижте предложенията по-долу)

растително олио (слънчогледово, рапично или др.) или зехтин върджин

 

Начин на приготвяне:

1. Подредете всички необходими продукти пред себе си. Подгответе си подходящи стъклени бутилки.

2. Най-добре е да подберете подправки, които не се нуждаят от измиване, т.е. отгледани на чисто място. Само изтръскайте стръковете от полепналата пръст и още веднъж заради насекомите. Ако измиете подправките, добре ги отцедете и ги оставете за няколко часа да изсъхнат добре преди да ги използвате. Ако остане вода по подправките, това ще попречи на контакта им с мазнината.

3. Стерилизирайте добре измитите стъклени бутилки или буркани, като ги поставите във вряща вода за 10 минути. След това ги оставете да изсъхнат напълно.

4. С помощта на дървена точилка натиснете леко стръковете подправки, за да освободят маслата си. В зависимост от това колко са пресни билките и колко е силен аромата им, 1 или 2 стръка в една бутилка биха били достатъчни за ароматизиране на зехтина или олиото.

5. Загрейте олиото или зехтина на ниска температура в съд, докато стане леко топло. След това внимателно пресипете мазнината в бутилките, върху поставените там подправки. Оставете да изстине.

6. Ако използвате пресни подправки, трябва да ги прецедите, като пресипете мазнината през цедка или филтър за кафе в нова бутилка. Ако използвате сушени подправки, можете да ги оставите в бутилката, но ароматизираното олио ще има по-голяма трайност, ако процедирате по същия начин както с пресните.

7. След като подправките са отстранени, запушете бутилките с капачки или коркови тапи. Поставете бутилките на хладно място, далеч от директна слънчева светлина за около 1 седмица преди да използвате олиото.

 

 

Варианти

Колкото по-неутрално е олиото, което използвате, толкова по-отчетлив ще е ароматът на билките. Зехтинът екстра върджин, например, има специфичен вкус сам по себе си. Затова по-добри варианти за ароматизиране са по-лек зехтин, какъвто е върджин, както и различни видове растително олио.

За ароматизиране са подходящи подправките босилек, дафинов лист, кориандър, копър, мента, майоран, риган, розмарин, чубрица, естрагон и мащерка. Може да се добави още цитрусова кора, за допълнителен аромат.

 

Съхранение

При приготвянето на ароматни олиа винаги използвайте чисти и добре подсушени подправки, както и стерилизирани бутилки или буркани. Не използвайте подправки, които имат дори и наченки на мухъл по тях.

Имайте предвид, че при обработката на какъвто и да е вид храна с цел съхраняването ѝ за по-дълъг период от време (консервиране), трябва да спазвате стриктно описаното в рецептите, както и да следвате указанията за стерилизиране на съдовете – (вижте във видеото - https://www.jamieoliver.com/videos/how-to-sterilise-jars/)

Източник: https://www.thespruceeats.com/