Как да използваме кухненските термометри

Понеделник 19 юли

Снимка: iStock
Как да използваме кухненските термометри

 

Ползването на термометър, когато печем месо или варим захарен сироп за сладкиш, е необходимост, тъй като прецизността при тези методи на готвене не е без значение.

Освен температурата на продуктите, термометрите могат да показват и температурата вътре във фурната, хладилника или фризера. Не винаги уредите показват точно температурата (фурните, например, са известни с това). Ако боравите с кухненски термометри, обаче, ще бъдете сигурни, че сладкишът ви ще се изпече равномерно на точната температура, а пък храната ви в хладилника или фризера ще остане наистина студена.

 

Термометър с моментно отчитане

 

Този вид термометри могат да бъдат както аналогови, така и дигитални и измерват температурата на храната на момента. Тези термометри са идеални за проверка на готовността на месо или пиле по време на готвене, но не са предназначени да се оставят за по-дълго време в храната. Термометърът се пъха или потапя в храната, проверява се температурата и след това се изважда.

Термометрите с моментно отчитане са подходящи и за проверка на температурата на горещи ястия в съдове за топло сервиране или за да се измери колко бързо изстиват супата или соса.

 

Термометър за месо

 

 

Термометрите за месо са подобни на тези с моментно отчитане, но циферблатът при аналогивите е по-голям, за да се вижда по-добре. Основната разлика между този вид термометри и тези с моментно отчитане е това, че те се набучват в месото или цялата птица (пуйка, пиле, патица) и се оставят през цялото време докато се пекат. За да следите температурата по време на печене, достатъчно е да хвърлите един поглед на термометъра.

Дигиталните термометри за месо са по-сложни и имат повече функции. Те могат да се програмират да сигнализират при достигане на желаната температура. В този случай самият термометър се закача върху фурната с помощта на магнит, а сондата, която е прикрепена към дълъг, термоустойчив кабел се забива в храната за периода на готвене.

Дори след изваждане на месото от фурната може да оставите сондата вътре в него, за да следите температурата му докато то изстива.

 

 

Сладкарски термометър