Как да използваме кухненските термометри

Понеделник 19 юли

Снимка: iStock
Как да използваме кухненските термометри

 

Ползването на термометър, когато печем месо или варим захарен сироп за сладкиш, е необходимост, тъй като прецизността при тези методи на готвене не е без значение.

Освен температурата на продуктите, термометрите могат да показват и температурата вътре във фурната, хладилника или фризера. Не винаги уредите показват точно температурата (фурните, например, са известни с това). Ако боравите с кухненски термометри, обаче, ще бъдете сигурни, че сладкишът ви ще се изпече равномерно на точната температура, а пък храната ви в хладилника или фризера ще остане наистина студена.

 

Термометър с моментно отчитане

 

Този вид термометри могат да бъдат както аналогови, така и дигитални и измерват температурата на храната на момента. Тези термометри са идеални за проверка на готовността на месо или пиле по време на готвене, но не са предназначени да се оставят за по-дълго време в храната. Термометърът се пъха или потапя в храната, проверява се температурата и след това се изважда.

Термометрите с моментно отчитане са подходящи и за проверка на температурата на горещи ястия в съдове за топло сервиране или за да се измери колко бързо изстиват супата или соса.

 

Термометър за месо