Как да използваме кухненските термометри
Понеделник 19 юли

Ползването на термометър, когато печем месо или варим захарен сироп за сладкиш, е необходимост, тъй като прецизността при тези методи на готвене не е без значение.
Освен температурата на продуктите, термометрите могат да показват и температурата вътре във фурната, хладилника или фризера. Не винаги уредите показват точно температурата (фурните, например, са известни с това). Ако боравите с кухненски термометри, обаче, ще бъдете сигурни, че сладкишът ви ще се изпече равномерно на точната температура, а пък храната ви в хладилника или фризера ще остане наистина студена.
Термометър с моментно отчитане
Този вид термометри могат да бъдат както аналогови, така и дигитални и измерват температурата на храната на момента. Тези термометри са идеални за проверка на готовността на месо или пиле по време на готвене, но не са предназначени да се оставят за по-дълго време в храната. Термометърът се пъха или потапя в храната, проверява се температурата и след това се изважда.
Термометрите с моментно отчитане са подходящи и за проверка на температурата на горещи ястия в съдове за топло сервиране или за да се измери колко бързо изстиват супата или соса.
Термометър за месо
Термометрите за месо са подобни на тези с моментно отчитане, но циферблатът при аналогивите е по-голям, за да се вижда по-добре. Основната разлика между този вид термометри и тези с моментно отчитане е това, че те се набучват в месото или цялата птица (пуйка, пиле, патица) и се оставят през цялото време докато се пекат. За да следите температурата по време на печене, достатъчно е да хвърлите един поглед на термометъра.
Дигиталните термометри за месо са по-сложни и имат повече функции. Те могат да се програмират да сигнализират при достигане на желаната температура. В този случай самият термометър се закача върху фурната с помощта на магнит, а сондата, която е прикрепена към дълъг, термоустойчив кабел се забива в храната за периода на готвене.
Дори след изваждане на месото от фурната може да оставите сондата вътре в него, за да следите температурата му докато то изстива.
Сладкарски термометър
Сладкарските термометри са направени от стъкло и се използват за измерване на по-високи температура. Затова те се използват още и при пържене в маслена баня.
Ако различните видове месо могат да се готвят на температура между 55 и 80 градуса, варенето на захарен сироп достига до 150 градуса, а пърженето в маслена баня става при 180 градуса.
Можете да си набавите само сладкарски термометър и отделно термометър за пържене, но обикновено се продават комбинирани термометри, които вършат добра работа в една домашна кухня.
Обикновено този вид термометри имат щипка, с помощта на която се закачат на съда, за да не потъва термометъра в течността. Освен това се продават с ръководство, в което са описани температурите за различните храни.
Този вид термометър определено е необходим в кухнята, тъй като, както знаем, в сладкарството е важно всичко да се приготвя на точната температура, за да се получи необходимата консистенция за вида сладкиш, който приготвяте. Аналогично, в зависимост от това какъв продукти пържите и каква мазнина използвате, е важно да следите температурата.
Термометър за фурна
Врътките за градусите на фурните не отразяват много точно температурата вътре във фурната. Ако нагласите фурната на 180-200 градуса, в действителност вътре температурата може да бъде с 25-50 градуса по-висока или по-ниска. Дори още по-лошо – във фурната може да има точки с по-висока температура и такива с по-ниска, което се отразява на всякакъв вид печива.
За да разберете дали това е така, набавете си термометър за фурна. Той може да бъде поставен или закачен върху самата решетка вътре в нея. Като загреете фурната на 180 градуса, този термометър ще ви покаже дали наистина вътре във фурната температурата е такава. Малки колебания в температурата могат да се приемат за нормални, но ако установите, че фурната ви пече с 25 градуса повече от зададените ѝ, ще можете да коригирате температурата, благодарение на този термометър.
Термометър за хладилник
Термометърът за хладилник измерва температурата вътре в хладилника. Важно е да се знае, че неправилно настроеният хладилник наистина може да създаде проблеми. Ако хладилникът ви не изстудява достатъчно, вътре в него могат да се развият патогенни бактерии. Температурата в хладилника трябва да бъде между 0.5 и 4.5⁰ C.
Затова най-добрият вариант е да поставите термометър във вътрешността на хладилника си. Той се поставя по същия начин като този във фурната - на някой от рафтовете.
Източник: https://www.thespruceeats.com/