Как да избираме, съхраняваме и консумираме авокадо

Вторник, 13 август

Как да избираме, съхраняваме и консумираме авокадо

Автор: AIMÉE WIMBUSH-BOURQUE

 

Дали нарязано на филийки за салата, пасирано в смути или намачкано за дип, авокадото e жизнено важен елемент в моята кухня.

Авокадото е идеално за закуска, намазано на препечена филийка със сол и черен пипер, както и за среднощно похапване под формата на гуакамоле в комбинация с тортила чипс. Четири от петте членове на семейството ми го обожават, а странното дете, което твърди, че не харесва авокадо, все пак го яде, просто не разбира, че е там.

 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ АВОКАДО

Най-често срещаният сорт авокадо се нарича „Хус“. За да откриете перфектното узряло авокадо, търсете най-тъмно зелените, които са сравнително меки в основата си. Друг признак за зрял плод е, ако частта около стъблото е зелена на цвят.

 

КАК ДА СЪХРАНЯВАМЕ АВОКАДО

Авокадата, които купувам, обикновено са твърди като скала. За щастие има начин да узреят и в домашни условия. Поставете ги в хартиена торба с ябълка или банан, затворете торбата добре и я оставете на тъмно място за един или два дни. Постарайте се да не ги забравяте, защото по този начин зреят доста бързо.

За да удължите живота на авокадото, го съхранявайте в кутията за плодове и зеленчуци в хладилника. Обвивката му ще почернее, но ще остане твърда в продължение на няколко дни.

За да не потъмнее разрязаното авокадо, го намажете с малко сок от лимон или лайм, а след това го съхранявайте в хладилника.

Може да замразите пюре от авокадо. Когато го размразите, няма да бъде в пълния си блясък, но все пак ще върши идеална работа за смутита, дресинги за салата и дипове.

 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ АВОКАДОТО

Обикновено гуакамоле, поднесено с тако е абсолютният фаворит, но авокадото е способно и на много повече от това.

Напоследък го пасирам с лимонов сок, чесън, зехтин и сол за лесен и вкусен салатен дресинг. Освен това е здравословен заместител на майонезата (например, в яйчена салата) и готварската сметана, а постига почти същата кремообразна текстура.

Заради здравословните мазнини в авокадото, то може да замести и маслото в сладки печива! Може да направите бисквити с авокадо, без лактоза и глутен, които са изключително вкусни.

Нищо не прави смутито толкова питателно и плътно колкото няколко лъжици узряло авокадо. Вкусът е едновременно приятен и достатъчно неутрален, давайки възможност за най-различни комбинации с плодове. За закуска опитайте бъркани яйца с кубчета авокадо или пък сервирайте авокадо върху плосък хляб с яйце и зеленчуци.

Хапва ви се нещо набързо? Намачкайте половин авокадо със сол и го намажете върху брускети или го смесете с пикантна салса и сервирайте с тортила чипс.

Вече би трябвало да имате представа колко широко приложимо е авокадото в кулинарията. Независимо дали приготвяте сьомга, чили или бургери, опитайте да добавите и малко авокадо, за да разберете как то ще обогати вкуса на вашето любимо ястие.