Как да имаме под ръка готови зърнени храни

Сряда 31 март

Снимка: iStock
Как да имаме под ръка готови зърнени храни

 

Едно от тайните оръжия за приготвяне на бързи вечери през седмицата са пакетчетата с предварително сварени зърнени храни. Това означава, че няма да чакате да се свари ориза или киноата, когато се приберете гладни. Не е необходимо предварително планиране, само изваждате пакетчето от фризера и приготвяте своята бърза вечеря.

 

Замразяването на зърнените храни пести време

Замразяването на предварително сварени зърнени храни не само спестява време, но и финанси. Ако обичате зърнени храни, които изискват дълго време за варене, като кафяв ориз и ечемик, например, когато се приберете гладни вечер, няма да имате търпение да ги приготвите и ще посегнете към много по-бързите за приготвяне паста или бял ориз.

Затова, идеята да сварите по-голямо количество зърнени храни, когато имате време за това и след това да ги замразите на порции от по 2 ч.ч. ще ви спести време, а и ще ви помогне да се храните по-здравословно през седмицата.

 

 

Кои зърнени храни са подходящи за замразяване

Всички видове зърнени храни могат да бъдат замразени предварително сварени – бял и кафяв ориз, ечемик, жито, ръж, елда, киноа и просо.

 

Как се замразяват зърнените храни

Най-добре е сварените зърнени храни да се поставят в пликче за фризер, като се оформят на тънък слой. Това ще помогне за по-добрата подредба вътре във фризера, както и за по-бързото размразяване на продукта впоследствие, тъй като не се образуват ледени блокчета по средата.

 

Как се размразяват зърнените храни

Замразените зърнени храни могат да се използват направо извадени от фризера. Няма нужда те да бъдат размразявани първо чрез поставяне в хладилника. Дори, ако прибегнете до този начин на размразяване, това може да превърне някои видове от тях в лепкави и кашести.

Бързо затоплете замразените зърнени храни преди да ги консумирате в микровълнова или върху котлона. За целта прехвърлете продукта в подходящ съд за микровълнова или малка тенджерка и напръскайте с 1-2 с.л. вода отгоре. Захлупете купата или тенджерката и поставете в микровълнова за 1 минута или върху котлона, на слаб огън, докато се затопли. В случай че затопляте зърнената храна върху котлона, разбърквайте от време на време, за да не залепне.

Замразените зърнени храни могат да бъдат добавяни направо към супи и бързи ястия на тиган (стир-фрай). След като ги добавите, гответе 2-3 минути повече от необходимото време за приготвянето на ястието.

 

Как да използваме замразените зърнени храни

Текстурата на замразените сварени зърнени храни е идентична на сварените на момента, затова те могат да се използват по същия начин. Можете да ги добавите към супа или яхния, или да обогатите салатата си с тях и много други. Освен това те могат да бъдат използвани като гарнитура. Един от най-лесните начини за това е да затоплите ориза, ечемика или елдата с малко масло или овкусено олио, а след това да ги поръсите с нарязани на ситно пресни подправки по Ваш вкус.

Зърнените храни могат да се замразяват за период до 3 месеца. Подредете плоските пакетчета едно върху друго и замразете. Опаковани чрез вакуум, те могат да издържат по-дълго.

 

 

Как да замразим зърнени храни

Продукти:

суров бял ориз, кафяв ориз, ечемик, киноа, жито, елда, просо или булгур

вода или бульон

сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. Сварете зърнената храна по начина, по който го правите обикновено, гответе до пълно омекване на зърната. Ако остане течност в съда след сваряване, прецедете.

2. Изплакнете плоска тава под течаща вода, не я подсушавайте. Изсипете в нея сварените зърна на един слой и ги оставете да изстинат за около 10 минути. (Винаги замразявайте зърнените храни пресни, веднага след като изстинат, за да избегнете риск от разваляне.)

3. Разпределете зърната в пликчета за фризер, като използвате мерителна чаша. Количеството в една порция (пликче) зависи от това какво количество обикновено използвате за приготвяне на Вашите рецепти – 1 или 2 ч.ч. за порция са достатъчни.

4. Натиснете пакетчетата, за да изкарате колкото се може повече въздух от тях и запечатайте. Колкото по-малко въздух има в пакетчетата, толкова по-дълга ще е трайността на зърната. Ако разполагате с уред за вакуумно опаковане, използвайте го.

5. Надпишете пакетчетата с помощта на черен маркер – вид зърнена храна, количество и дата.

6. Подредете пакетчетата едно върху друго във фризера. Замразете за до 3 месеца.

7. Замразените зърнени храни няма нужда да бъдат размразявани преди използване. За да ги притоплите, използвайте микровълнова фурна или котлон.

 

Източник: https://www.thekitchn.com/