Как да ядем по-малко месо

Петък 3 септември

Снимка: iStock
Как да ядем по-малко месо

 

Като че ли съвременният живот е фокусиран предимно върху правенето на повече и повече неща – да спортуваме повече, да работим повече, да купуваме повече, да постигаме повече. Но защо да не направим нещо положително, избирайки да намалим нещо? Например да ядем по-малко месо. Според данни на Националния статичистески институт, в България годишната консумация на месо на човек от домакинството е около 36 кг. За сравнение, в Индия годишната консумация на човек е около 4 кг.

Известно е, че производството на месо има негативен ефект както върху околната среда, така и върху човешкото здраве. Обезлесяването заради отглеждане на добитък, задръстването с боклуци на водоизточниците, изхвърляният в атмосферата метан по време на храносмилателния процес на кравите, овцете и козите - всичко това прави все по-крехка екосистемата на планетата ни. Що се отнася до здравето на нашите тела, консумацията на по-малко месо означава намаляване на телесното тегло, подобряване на работата на сърдечно-съдовата система и намаляване на риска от определени видове рак.

Всичко казано дотук, разбира се, не е новина. Още в началото на 21-ви век възникват различни движения като „Безмесни понеделници“. Идеята на Джон Хопкинс и партньорите му е, че най-лесният начин хората да променят нещо в навиците си е като го направят в началото на седмицата. Но дори и човек да е мотивиран, може да се окаже трудно да премине към режим на хранене с по-малко месо. Въпреки че са достатъчно само няколко прости правила, за да променим това, което слагаме в чинията си.

От изключителна полза за човек е да знае някои научни факти, свързани с промяната в поведението и навиците. От една страна те ще му служат като напътствия, а от друга ще го предпазват от самообвинения при леко отклоняване от правилния път.

Такъв факт, например, е че наличието на чувство за стрес е условие за осъществяване на промяна. Затова като първа стъпка е добре да се научим да овладяваме стреса.

 

Психологическа нагласа

Психолози като Карол Дуек например изследва „прогресивното мислене“, което обяснява защо тези, които се фокусират върху протичането на самия процес, а не върху резултата, постигат по-дълготраен успех. Също така, според много изследвания става ясно, че идентифицирането с група от хора е силен мотивитор, затова ако имате възможност да намерите човек, който заедно с вас ще се посвети на каузата, това ще бъде полезно и за двама ви.

 

Приоритизирайте вида месо, което ще консумирате

Когато става въпрос за околната среда и за нашето здраве, има значителна разлика какво консумирате – морска храна, пилешко или червено месо. Затова ако ви е трудно отведнъж да намалите месото с 40%, опитайте да го направите постепенно, като замествате с по-полезен вид животинска храна.

Принципно, изборът на диво уловени риба или морски продукти оказва добро влияние както върху околната среда, така и върху здравето ни. Но трябва да се имат предвид и някои обстоятелства, като например замърсяването, което води до проникване на живак в някои видове риба и морски дарове. Освен това много рибари практикуват свръхулов, който представлява една от най-големите заплахи за моретата и техните обитатели. Така че дори да купувате диво уловена сьомга от Аляска, разумно е да ограничите консумацията ѝ.

Отглеждането на пилета за месо оставя по-малък отпечатък върху околната среда отколкото отглеждането на добитък за производство на млечни продукти, а и е много по-полезно за здравето ни. Но за сметка на това тази индустрия търпи много критики заради практиките си от етична гледна точка. Така или иначе червените меса са най-проблемни както за човешкото здраве, така и за околната среда.

 

Опитайте различните заместители на месото

С все по-нарастващата популярност на храненето само с растителни продукти, заместителите на месото се усъвършенстват все повече както по отношение на качеството, така и на вкуса. Сейтанът, например, е продукт от пшеничен глутен, който се произвежда от хилядолетия. Заместителите на месото от соя пък могат да се използват за ястия, които се приготвят с кайма. Не на последно място са тофуто и темпето, които са изключително вкусни, когато знаем как да ги приготвим.

 

Изучете различни кухни