История на кърито

Вторник 31 октомври

История на кърито

 

Повечето хора смятат, че "къри" означава единствено смес от смлени подправки, която може да бъде закупена от всеки супермаркет. Всъщност кърито има две разновидности – суха и мокра. Сухото къри е смес от сушени подправки, а мокрото къри представлява пикантен соси и служи като наименование на голяма група ястия.

 

История на сместа от подправки къри

Объркването, което изпитват повечето хора относно значението на думата „къри“, идва още от времената на британския колониализъм. Легендата разказва, че в желанието си да се наслаждава на любимите си индийски ястия в родината си, преди да напусне Индия, британски високопоставен служител заповядал на слугата си да му приготви смес от индийски подправки. Така той представя сушената смес от подправки, наречена къри, пред британците.

Днес, подправката къри, която може да се купи от всеки магазин, няма почти нищо общо със сместа от подправки, която приготвят индийците.

 

За да се разбере истинската история на кърито, трябва да се знае, че произходът на думата идва от "Tamil kahri", което означава сос. В Югоизточна Азия и Индия, кърито не представлява смес от подправки, а ястие с консистенцията на гъст сос. Противно на разпространеното схващане, не всяко къри е люто. И в това има резон, като се има предвид, че въпреки че кърито е част от индийската кухня  от векове, лютите чушки идват по-късно от от Централна и Южна Америка. Преди появата на лютите чушки в Европа, съответно и в Азия, благодарение на португалските и испанските колонизатори, най-пикантната съставка в кърито е била черният пипер.

Днес съществуват четири основни подправки, които се съдържат в сухите смеси и къри пастите. Това са:

 

Люти чушки: лютостта на ястието се определя от вида люти чушки, които се използва, обикновено по-малките на размер люти чушки са по-лути. Червената и зелената къри паста, които са основни в тайландската кухня, се приготвят съответно с червени и зелени люти чушки.

Куркума: Придава жълт цвят на ястието

Кориандър: семената кориандър са ценени от древни времена заради това, че са смятани за афродизиак

Кимион: една от най-старите подправки, има ядков вкус и често влиза в състава на различни смеси от подправки

Въпреки че не съществуват строги правила за приготвянето на къри, се смята, че поне 3 от тези подправки трябва да присъстват във всяко къри.

 

Къде в Азия се приготвя къри?

Въпреки въвеждането му от индийски монаси, пътуващи по известния Път на коприната, кърито никога не се е утвърдило в по-голямата част от Китай. Но все пак, в Южен Китай къри е разпространен начин за приготвяне на ястия с морски дарове, зеленчуци и нудли.

В Югоизточна Азия нещата стоят по различен начин. В кухните на Тайланд, Малайзия и Индонезия кърито е много разпротранено ястие и съществуват различни вкусове поради включването на местни съставки. В къри пастите или смеси често се използват лимонова трева и лайм, а кокосовото мляко играе роля на сгъстител. Често се добавят и ядки, като в индонезийските и малайзийските къри пасти най-популярният вид са ядки кукуи.

 


Кърито е изключително адаптивно ястие. Затова, когато готвите къри, се чуствайте свободни да експериментирате, добавяйки различни продукти и подправки според вкуса си. Ако ви е трудно да си направите сами къри паста, си купете готова, но най-добре да е със съставки от органичен произход, като за ястия от югоизточната кухня използвате тайландска къри паста, а за индийско и южнокитайско къри – индийска къри паста.

В зависимост от вида люти чушки, който се използва, и червената, и зелената къри паста могат да бъдат от умерено люти до много люти.
Тайната на доброто къри е да му дадете достатъчно дълго време да къкри, за да може всички вкусове да се развият, а ароматите на подправките да се отделят.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/