Интервю с Примож Долничар

Вторник 17 септември

Интервю с Примож Долничар

 

Здравейте, казвам се Примож Долничар  и съм водещ на предаването „От градината на масата: Най-доброто от Словения“ по 24KITCHEN.

Идеята за кулинарно предаване, което да представя Словения и истинската ѝ красота чрез нейната кухня, се роди отдавна, по време на снимките на друго предаване. Първото нещо, което направих е да изработя мобилна кухня. След това тръгнах на обиколка из Словения в търсене на кулинарните ѝ тайни. Ще представя предаването накратко на тези, които не са го гледали все още. Както споменах, в предаването обикалям Словения с мобилната си кухня и представям регионите на страната от кулинарна гледна точка. Използвайки органично отгледани сезонни продукти на местни фермери, представям традиционни словенски ястия по модерен начин. 

На различните места, на които попадам, се стремя да намеря интересни събеседници. Целта ми е да посетя колкото се може повече региони в Словения и да откривам местни кулинарни храни и ястия. Аз винаги търся тези почти забравени храни, продукти и методи на приготвяне, които са част от словенската традиция, черпейки вдъхновение за създаването на моите модерни ястия. 

Най-хубавото е, че където и да отида, хората ме посрещат радушно и с гордост разказват за себе си и за заниманията си. Срещите ми с тези фермери, които живеят и дишат със земята си, стъпили здраво на нея, ми носи истинско спокойствие. Ние, градските хора, напълно сме забравили какво означава да бъдеш отдаден на нещо и да живееш с него в безкрайна хармония. Точно както фермерът е зависим от природата, така и фермата – градината, животните зависят от него и по този начин те образуват едно цяло. И това е абсолютно необходимо не само за тях, но и за всички нас, защото необходимостта от храна свързва всички ни в глобална екосистема, в която някои от нас са само консуматори, а други са производители. 

Точно селското стопанство е индустрията, която бавно, но сигурно прави Словения разпознаваема на световната карта, защото като малка държава ние можем да сме конкурентоспособни на световно ниво единствено с продукти с много високо качество и с истинска стойност. И за радост, тези продукти изобилстват в Словения. 

Очаквам с нетърпение да се срещна отново с тези мили и дружелюбни хора, с които общувам с удоволствие, научавайки от тях много нови и полезни неща. Разбира се, нямам търпение и да приготвя вкусни ястия с невероятните продукти от техните ферми. 


ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Словения е разделена на 24 кулинарни области;
- Въпреки че е съвсем малка държава, Словения има 3 различни климата: средиземноморски, умерен континентален и планински;
- какво и как ядат хората в различните региони зависи от климата, в който живеят. Затова, храната в югозападния регион е лека, предимно средиземноморска и съдържа основно риба, зехтин, маслини, пресни зеленчуци и плодове, пршут /свинска шунка от бут, сушен на вятър/, докато хората от другите двe климатични области се хранят по-обилно и с по-тежки храни – месо, картофи, бобови култури и т.н. Климатът също така определя и отглежданите продукти в дадения регион.
Словения е разделена и на много етнографски области, чиито обичаи и традиции определят кухнята на дадения регион.