Идеи за коледни подаръци лакомства
Понеделник 18 декември
Джинджифилов сироп
500 мл, 10 минути
Този лесен за приготвяне сироп е чудесен ръчно приготвен подарък и добавя празнично настроение, добавен към напитки и десерти – само добавете в горещ шоколад, топъл ябълков сок или просеко, или поръсете с него сладолед.
Продукти:
300 г светлокафява захар
1 с.л. смлян джинджифил
1 пръчка канела
ядлив златен блясък
За декорация:
1 пръчка канела
текстилна лента
Начин на приготвяне:
1. В касеролка сипете захарта и залейте с 200 мл вода. Добавете джинджифила и пръчката канела и оставете сместа да заври. Варете на слаб огън в продължение на 5 минути, докато захарта се разтопи, след това добавете малко златен блясък, ако желаете.
2. Пресипете сместа в предварително стерилизирано шише от 500 мл.
3. За декорация завържете пръчка канела с хубава лента, ако желаете. Трайността на сиропа е 1 година.
Съвет:
За да стерилизирате бутилки, измийте ги с гореща вода и веро. Отцедете ги и ги поставете в тава. Поставете тавата в загрята на ниска температура фурна за 10 минути, докато изсъхнат напълно. Ако бутилката е с гумена
Мариновано козе сирене
1 буркан (400 мл), 2 дни
Това мариновано сирене с вкус на лимон, мащерка и люта чушка може да бъде поднесено като подарък за празника. Достатъчно е да изберете хубав буркан, в който да го направите, да вържете една панделка и да го съчетаете с хубави крекери или плодово сладко.
Продукти:
350 г качествен зехтин или рапично олио (не екстра върджин)
200 г саламурено или меко козе сирене
3 ленти лимонова кора
3 стръка мащерка
1 червена люта чушка
1 ч.л. семена фенел
Начин на приготвяне:
1. Стерилизирайте стъклен буркан (вижте съвета към горната рецепта). Намажете ръцете си добре с олио или зехтин и разделете мекото козе сирене на 4 парчета. Оформете ги на топчета. Ако използвате саламурено сирене, нарежете го на малки кубчета.
2. Подредете сиренето в буркана. Добавете лимоновите корички (без бялата част), стръковете мащерка, лютата чушка, надупчена на няколко места, като ги подредите около сиренето. Поръсете семената фенел и залейте със зехтин или олио. Затворете и оставете да се маринова в продължение на 2 дни. Съхранявайте в хладилник до 2 седмици.
Солен карамел
55 бр., 25 минути
Подарете на най-близките и обичани хора от Вас тези домашно приготвени солени карамелин изкушения. Това е перфектният подарък лакомство, само го поставете в хубава кутия и вържете панделка.
Продукти:
70 г безсолно масло
200 мл пълномаслена течна сметана
½ ч.л. ванилов екстракт
150 г светлокафява захар
150 г златен сироп или течен мед
1 пълна ч.л. едра морска сол
олио
Начин на приготвяне:
1. Намажете с масло и постелете хартия за печене на дъното и по стените на тавичка с размери 20х30 см.
2. Сипете течната сметана в касерола заедно с маслото и ваниловия екстракт. Загрейте сместа на бавен огън, докато маслото се разтопи. Дръпнете от огъня.
3. В друг съд разтопете захарта и златния сироп или меда, като разбърквате от време на време. Щом захарта се разтопи, оставете сместа да заври и гответе докато температурата не достигне 155 градуса (използвайте термометър). Дръпнете от огъня и разбъркайте енергично докато сместа не стане кремообразна. Върнете съда върху огъня и загрейте при непрекъснато разбъркване, докато температурата не достигне 127 градуса.
4. Изсипете карамела във формата. Оставете да стегне за 15 минути, след това поръсете с морска сол. Оставете карамела да изстине напълно на стайна температура, най-добре за 1 нощ. Нарежете на квадратчета, използвайки много остър нож с намазано с олио острие.
5. Увийте всяко квадратче солен карамел в парче хартия за печене, като бонбон.
Пакетчета чай
18 бр., 15 минути
Напълнете филтърни пакетчета с чаени листа и подправки, за да направите наистина страхотен подарък за Коледа.
Продукти:
18 шушулки кардамон (счукани на едро)
2 с.л. смлян джинджифил
1 с.л. канела
½ с.л. млян черен пипер
½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
¼ ч.л. смлян карамфил
150 г черен индийски чай Асам (листа)
Начин на приготвяне:
1. В сух тиган запечете шушулките кардамон, джинджифила, черния пипер, индийското орехче и карамфила, за 1 минута.
2. Пресипете запечените подправки в купа и добавете чаените листа. Разбъркайте.
3. Напълнете 18 филтърни торбички за чай със сместа и ги затворете. Поставени в кутия или буркан, пакетчетата могат да се използват до 6 месеца.
Съвет:
За да си направете чай лате, запарете 1 филтърно пакетче чай в 200 мл горещо пълномаслено или кокосово мляко за 5 минути. След това подсладете с мед.
Или просто запарете пакетчето в гореща вода.
Солени бисквити с манчего и чоризо
30 бр, 45 минути
Пригответе голямо количество от тези топящи се в устата солени бисквити, за да ги поднесете към плато със сирена или да ги опаковате в пакетчета, завързани с панделка и да ги подарите за Коледа.
Продукти:
125 г брашно
½ ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. семена фенел
100 г студено солено масло
100 г сирене Манчего
80 г чоризо
Начин на приготвяне:
1. В кухненски робот смесете брашното, пушения червен пипел и семената фенел. Добавете нарязаното на кубчета масло и разбъркайте до получаването на хлебни трохи. Добавете настърганото сирене и нарязаното на много ситни парченца чоризо и разбъркайте отново, докато се образува тесто.
2. Оформете тестото на руло с дебелина 4 см и го увийте в хартия за печене. Поставете във фризера за 30-40 минути, докато се втвърди.
3. Загрейте фурната на 180 градуса (160 градуса с вентилатор). Развийте рулото и го нарежете на кръгчета с дебелина 5 мм. Подредете бисквитите в тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. Печете 15-20 минути, до златисто. Оставете бисквитите да изстинат напълно.
4. Съхранявайте в кутия или буркан с херметическо затваряне до 3 дни.