Храни, богати на антиоксиданти

Сряда 12 март

Снимка: iStock
Храни, богати на антиоксиданти

 

Антиоксидантите са група елементи, които предпазват човешките клетки от пагубното въздействие на свободните радикали, които значително могат да накърнят имунната ни система. В по-широк смисъл към думата антиоксиданти могат да бъдат добавени всички фактори, които забавят или предотвратяват окислителното увреждане на биологичните структури.

Нашето тяло също разполага със собствени антиоксиданти (коензим Q10, глутатион и др.), които ефективно се борят с действието на свободните радикали. Но за съжаление с напредването на възрастта, приема на еднообразна и непълноценна храна и непрекъснато увеличаващите се негативни фактори (цигарен дим, изгорели газове, химически замърсена храна и вода), количеството и ефективността на антиоксидантите намалява обратнопропорционално на активността на радикалите.

Свободните радикали представляват кислородни съединения, съставени от несдвоени електрони. По тази причина непрекъснато се опитват да привличат към себе си електрони от чужди атоми и молекули. Влизайки във връзка с тях, формират още нови свободни радикали, които повтарят същото, образувайки верижна реакция. Резултатът е оксидативен стрес за нашето тяло, който може да доведе до сериозни увреждания. Но когато свободния радикал попадне на антиоксидант, антиоксидантът жертва един от своите атоми, като така спира верижната реакции на формиране на нови и нови свободни радикали.

Прекомерното количество на свободните радикали в тялото ни може да доведе до изменения в генетичната информация, както и до дисфункция на определени клетки. Това често води до респираторни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, артрит, имунна недостатъчност и други.

 

Какво представляват антиоксидантите?

Те са полезни за здравето ни вещества, които ни предпазват или поне забавят вредата, която свободните радикали нанасят върху клетките.

Най-важните за нас антиоксидантни вещества са четири вида:

фитохимикали - те се произвеждат от растенията и си ги набавяме именно чрез консумация на плодове, зеленчуци и други растителни храни. Пример за фитохимикали са каротеноидите, флавоноидите, алилсулфидите, полифенолите;

витамини - те не се синтезират в тялото ни, необходимо е да си ги набавяме чрез храната или с хранителни добавки. Най-мощните витамини антиоксиданти са А, C, E, фолиевата киселина. Наред с тях можем да изведем още коензим Q10;

минерали - в случая всъщност става въпрос за един единствен минерал и това е селенът;

ензими - те се синтезират в нашия организъм благодарение на консумираните от нас минерали и протеини. Сред тези антиоксидантни ензими са супероксидна дисмутаза, глутатион пероксидаза, глутатион редуктаза, каталази.

Сред ползите от антиоксидантите за човешкия организъм са:

- предпазват ни от увреждания под влиянието на оксидативния стрес;

- подобряват функциите на имунната система;

- благоприятстват състоянието на нервната система и психичното здраве;

- възстановяват тонуса и енергията ни

В случай че изпитваме симптоми на недостиг на антиоксиданти в тялото си, често е добра идея да започнем прием на подходящи хранителни добавки. Важно е да не се прекалява с приема им, тъй като, както споменахме, в малки количества свободните радикали са полезни. Ако приемаме прекомерно количество антиоксиданти, можем да постигнем обратен на желания ефект и да отслабим имунитета си. Важно е да спазваме препоръчителната дневна доза дори когато става въпрос за добавки като витамин C, които сме свикнали да приемаме често. Хубаво е да имаме предвид и дали моментът на прием трябва да бъде обвързан с времето за хранене. Мастноразтворимите аниоксиданти като витамин Е например се взимат по време на хранене с цел по-добро усвояване. 

 

Храни, богати на антиоксиданти:

 

Кейл

Този набиращ все повече популярност зеленолистен зеленчук е основен източник на витамин К. Този витамин може да ни предпази от сърдечни заболявания и остеопороза. А дори само една чаша сварен кейл съдържа дванадесет пъти нужните дневни дози за организма. Освен това съдържа високи нива фибри, които подпомагат поддържането на ниските нива на кръвното налягане и на холестерола. Витамин К помага за пропускливостта на капилярите около очите, което води до нормалното съсирване на кръвта. Изследователите смятат, че витамин К помага за стесняването на капилярите и разбиването на малките кръвоносни съсиреци, които образуват тъмни кръгове. Кейл е богат още на витамин А, витамин В, витамин С, фолиева киселина, алфа-линоленова киселина, калий, калций и цинк. Като повечето зеленолистни зеленчуци, той е изключително полезен, но и нискокалоричен – една чаша от този зеленчук съдържа едва 33 калории.

 

Патладжани

Тъмно лилавият цвят на този зеленчук се дължи на богатото съдържание на насунин. Насунинът е хранително вещество, което помага при борбата с раковите клетки, като прекъсва тяхното кръвоснабдяване, необходимо за поддържането на размножаването им. Съществуват проучвания, които допускат, че насунинът може да забави развитието на Алцхаймер, като предотвратява увреждането на невроните от свободните радикали. Освен насунин патладжаните съдържат и друг фитонутриен като хлорогеновата киселина. Този зеленчук е и добър източник на диетични фибри, витамин В1, витамин В6, витамин К, мед, манган, ниацин, калий и фолиева киселина. Разбира се, не трябва да забравяме, че като силен антиоксидант, това вещество има важна роля и при забавяне на стареенето.

 

Червени камби

Този изключителен имуностимулатор съдържа приблизително 60% повече витамин С, отколкото неговата зелена разновидност. А както знаем, витамин С ускорява производството на белите кръвни клетки, които ефективно се борят с унищожаването на микробите и бактериите. Това е витаминът с най-високи нива в кожата, затова и често присъства в антиейдж продукти. Така че освен всички тези ползи и вкусовите си качества, които никак не са за подценяване, този зеленчук може също да помогне да задържим младоликия си вид за по-дълго.

 

Босилек

Всички обичаме италианската кухня, която изобилства от тази ароматна подправка. Но освен с това свое безспорно качество, босилекът може да въздейства благотворно и на нашето здраве. Едно от важните свойства на билката идва от наличието на антиоксиданта еугенол. Последните лабораторни проучвания са установили, че това съединение има антиканцероген ефект по отношение на раковите клетки, намиращи се в шийните прешлени. Еугенолът им въздейства по начин, водещ до тяхното самоунищожаване. Флаваноидите в босилека възпрепятстват уврежданията, които нанасят свободните радикали. Проучвания твърдят, че едно от качествата на босилека се изразява в стимулирането на производството на нови клетки.

 

Домати

Ликопенът е антиоксидант, който се бори със свободните радикали – молекули или йони, които могат да увредят здравите клетки и да потиснат функцията на имунната система. Именно ликопенът е основният "виновник“ за способността на доматите да предпазят организма от някои видове онкологични заболявания, включително рак на белия дроб. Доматите сорт "Класик" са с най-високо съдържание на ликопен. С напредването на възрастта нивата на ликопен започват да спадат. Затова консумацията на храни, богати на този антиоксидант, не бива да се подценяват.

 

Къпини

Тези вкусни плодове са с високо съдържание на рутин – водноразтворим витамин с антиоксидантно действие, потенциален помощник при различни състояния. Той може да блокира ензим, свързан с образуването на кръвни съсиреци, и по този начин да сведе до минимум риска от инфаркт или инсулт. Важно е да отбележим, че рутинът има способността да предпазва кожата от увреждания и от AGE (крайните продукти на напреднала гликация – процес, който уврежда колагена и кръвоносните съдове). Къпините са сред плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти. Също така тези ароматни тъмносини плодове са богати на витамини (особено витамин С), минерали и фибри, за чиито ползи всички сме чували.  



Източници:
https://galen.bg/;

https://biomall.bg/