Храни афродизиаци

Вторник 11 февруари

Снимка: iStock
Храни афродизиаци

 

Афродизиаците, наречени така в чест на древногръцката богиня на любовта Афродита, са хранителни продукти или други вещества, за които се смята, че повишават либидото и сексуалната енергия и удовлетвореност. Всеки е чувал за невероятните свойства на шоколада, ягодите или стридите.

В по-далечни времена към афродизиаците са спадали и екзотични продукти, като отровната испанска муха, прах от рог на носорог и екстракти от редки растения.

Всъщност, във всяка епоха, чудодейните свойства на афродизиаци са били приписвани на различни продукти. Обикновено това са били редки или скъпи продукти, като трюфели, фоа гра или хайвер, или пък продукти, външно наподобяващи полови органи, като аспержите, артишока и дори животински яйца.

Факт е, че определени продукти наистина имат способността да помагат на хора с нарушена циркулация на кръвта. Тези хранителни продукти разширяват кръвоносните съдове и подобряват притока на кръв към половите органи.

Аминокиселината Л-аргинин, съдържаща се в тиквата, орехите и телешкото месо, се превръща в организма в азотен оксид, който спомага за усилването на кръвообращението.

Същото действие имат и хранителните продукти с високо съдържание на мастните киселини омега-3, като сьомгата и авокадото, например.

Кверцетинът – вещество, което се съдържа в ябълките, ягодите, гроздето, червеното вино, чесъна и натуралния шоколад, има противовъзпалителни свойства, които също могат да подобрят кръвообращението.

Но, за съжаление, учените не са открили пряка връзка между консумацията на натурален шоколад, един от най-известните афродизиаци, и сексуалното влечение. Установено е, че какаото може да увеличи притока на кръв към ръцете и краката.

 

Ето кои са най-известните храни афродизиаци в наши дни:

Стриди - повишават нивата на допамин, което влияе на либидото при мъжете и жените. Богати са и на цинк, който е важен за продукцията на тестостерон и сперма.

Люти червени чушки – капсаицинът, който съдържат, може да заисили либидито, тъй като подпомага освобождаването на хормони, които повишават сърдечната честота.

 

 

Какао или шоколад - ацтеките са наричали какаото храната на боговете. Днес какаото в чистата си форма се причислява към суперхраните. То съдържа много антиоксиданти, както и фенилетиламин, който действа като лек антидепресант.

Аспержи - богати са на витамини от група B, които подпомагат продукцията на хистамин. Той е важен за редовния сексуален живот както при мъжете, така и при жените.

Диня - разширява кръвоносните съдове и засилва либидото. Динята съдържа аминокиселината цитрулин, която подпомага дейността на сърдечносъдовата система и разширява кръвоносните съдове.

Смокини - наподобяват женските полови органи и още от древността са символ на плодовитостта.

Тиквено семе – богато е на цинк, както и на витамини B, E C, D, K и минерали - калций, калий, фосфор.

Чесън - съдържа алицин, за който се смята, че повишава притока на кръв към половите органи. Еднократната консумация, обаче, няма да има мигновен ефект.

Босилек - ароматът му се свързва с възбуда. Подправяйте храната си с тази вкусна подправка и оставете на аромата да си свърши работата.

Канела – смята се за един от най-ефективните природни афродизиаци. Тя дава енергия на тялото и засилва апетита както физическия, така и сексуалния. Безброй са начините, по които можете да използвате канелата – поръсете кафето, топлото мляко, добавете щипка в кекса, ястието и т.н.

Ванилия. През 18 век ванилията е била предписвана от лекарите за повишаване на мъжката потентност. Проучване, проведено сред мъже, от популярен американски журнал, посочва аромата на ванилия като чувствен и възбуждащ.

Истинският афродизиак, обаче, е здравословното хранене, състоящо се от риба и морски продукти, нетлъсто месо, пълнозърнести храни, ядки, зеленчуци и плодове. То подобрява кръвообращението, спомага за хормоналния баланс и повишава настроението.

Спокойно можете да добавите и чаша вино към менюто си!