Греяно вино

Вторник 14 декември

Снимка: iStock
Греяно вино

 

Греяното вино е традиционна коледна напитка в много европейски страни. Наричано "glögg" в скандинавските страни и "glühwein" в Германия, още от времето на Древен Рим греяното вино сгрява хората в суровото зимно време. Обикновено греяното вино се приготвя от червено вино, захар или мед и подправки, а напитката, която се получава е вкусна алтернатива на горещото кафе и сайдер. Добавянето на бренди привнася още малко сладост.

Въпреки че загряването на виното предизвиква изпаряване на част от алкохолното съдържание, греяното вино е алкохолна напитка, подсилена от добавянето на бренди. Идеална е за студените зимни дни и нощи, както и за събирания по време на коледните празници – няма нищо по-уютно от чаша вкусно греяно вино. Леко подсладено, с аромат на подправки и вкус на плодове, греяното вино ще ви стопли от главата до петите.

 

Греяно вино

4-6 чаши, 30 минути

 

Продукти:

1 портокал, обелен и нарязан

кората от портокала

8-10 гвоздейчета карамфил

3 пръчки канела

2 ч.л. смлян джинджифил

1/3 ч.ч. захар

¼ ч.ч. бренди

750 мл червено вино

 

Начин на приготвяне:

1. В голяма тенджера или уред за бвно готвене (slow cooker) сипете виното и брендито и добавете всички останали съставки.

2. Загрейте на слаб до умерен огън сместа за около 20-25 минути. Сместа не трябва да ври или къкри. От време на време разбърквайте, за да се уверите, че медът или захарта са се разтопили напълно.

3. Щом от виното започне да се вдига пара и подправките и плодовете са ароматизирали сместа, греяното вино е готово за сервиране.

4. Налейте с помощта на черпак в стъклени или порцеланови чаши за чай. Във всяка чаша добавете резен портокал и пръчка канела. По желание може да прецедите греяното вино преди да го сервирате.

 Съвети:


За приготвянето на греяно вино най-добрият избор е тъмно червено вино, с плодов вкус като Каберне Совиньон, Темпранийо, Гренаш, Зинфандел или Мерло. Изберете вино, което бихте изпили без да го превръщате в греяно – хубаво греяно вино се получава от качествено вино. Не използвайте евтина бутилка вино или вино от кутия, защото това ще се отрази на вкуса на греяното вино.

Можете да приготвите греяно вино 2-3 дни предварително. Оставете го да изстине напълно, пресипете го в бутилка с херметическо затваряне и го съхранявайте в хладилник. Преди да сервирате геряното вино, го затоплете на слаб огън.

За да приготвите по-голямо количество греяно вино, използвайте две бутилки червено вино и удвоете количеството на останалите съставки. Но започнете с половината количество мед или захар и по време на загряването на сместа, опитайте на вкус. Имайте предвид, че сладостта на меда е много интензивна и може да засили прекалено вкуса на топлото вино.