Готвене с нулев отпадък

Сряда 1 юли

Снимка: iStock
Готвене с нулев отпадък

 

КАК ДА СЪБИРАМЕ ПО-МАЛКО БОКЛУК В КУХНЯТА

 

Хранителните отпадъци и разхищението на храна са голям проблем. В световен мащаб според Организацията по прехрана и земеделие на ООН всяка година около 1/3 от произведената храна се изхвърля, което генерира загуби от 680 миларда долара годишно в развитите държави и 310 миларда в развиващите се. Цифрите от проучване на Европейския парламент показват, че българинът изхвърля средно 105 кг. годишно хранителен отпадък – това прави около 735 000 т. за българското население годишно.

Един от начините за справяне с проблема е стремежът на всеки от нас да готви с нулев отпадък.

Първите стъпки за намаляване на разхищението на храната са да се направи план и да се пазарува осъзнато. Следващата стъпка е готвенето с нулев отпадък, т.е. готвене, при което не се изхвърля нищо, което означава тотална промяна в разбирането ни за готвенето – да готвим така все едно кофата за боклук не съществува. За целта трябва да се мисли и да се подхожда креативно. Да се използват различните съставки по начини, по които досега не сте ги използвали. Вместо да се изхвърлят, листата могат да се сотират, останалите пресни подправки да се използват за направата на чай, корите от зеленчуците да се сушат и от тях да се направят сушени подправки. С малко повече мисъл всичко може да бъде използвано.

Ето и някои предложения за използване на всяка част от продуктите.

 

Гответе всяка част от зеленчуците

Постигането на нулев отпадък в кухнята започва от очевидното – да се използва всяка част от съставките, с които готвим. Това е готвене „от носа до опашката“ и „от корена до стъблото“.

 

Използвайте стъблата

Листата на зеленчуци като манголд и кейл често се отделят от дръжките им, които са богати на фибри, за да бъдат сготвени по-бързо. Но дръжките/стъблата също могат да се ядат. Нарежете ги на ситно и ги задушете, добавете ги към супи или ги пасирайте в смутита. Подобно на дръжките на зеленолистните зеленчуци, стъблата на резенето и на броколите също могат да бъдат изпечени или сотирани. По-твърдата консистенция на дръжките на броколите, например, е идеална за приготвяне на салата колсло.

 

 

Използвайте листата

Репичките, ряпата, цвеклото и други кореноплодни зеленчуци често се продават заедно с листната им маса. Тези листа могат да се използват по най-различни начини. Добавете ги сурови в салати или пък ги сотирайте, а след това ги превърнете в кимчи, или просто ги използвайте в различни рецепти вместо спанак. А ако имате салати, които са тръгнали да увяхват, за да не ги изхвърляте, направете от тях песто, сок или ги добавете в стир-фрай.

 

Използвайте семките

Когато готвите с тиква, не забравяйте за семките ѝ. Изпечете ги и ги използвайте в сосове, салати, печива и десерти.