Готвене с нулев отпадък

Сряда 1 юли

Снимка: iStock
Готвене с нулев отпадък

 

КАК ДА СЪБИРАМЕ ПО-МАЛКО БОКЛУК В КУХНЯТА

 

Хранителните отпадъци и разхищението на храна са голям проблем. В световен мащаб според Организацията по прехрана и земеделие на ООН всяка година около 1/3 от произведената храна се изхвърля, което генерира загуби от 680 миларда долара годишно в развитите държави и 310 миларда в развиващите се. Цифрите от проучване на Европейския парламент показват, че българинът изхвърля средно 105 кг. годишно хранителен отпадък – това прави около 735 000 т. за българското население годишно.

Един от начините за справяне с проблема е стремежът на всеки от нас да готви с нулев отпадък.

Първите стъпки за намаляване на разхищението на храната са да се направи план и да се пазарува осъзнато. Следващата стъпка е готвенето с нулев отпадък, т.е. готвене, при което не се изхвърля нищо, което означава тотална промяна в разбирането ни за готвенето – да готвим така все едно кофата за боклук не съществува. За целта трябва да се мисли и да се подхожда креативно. Да се използват различните съставки по начини, по които досега не сте ги използвали. Вместо да се изхвърлят, листата могат да се сотират, останалите пресни подправки да се използват за направата на чай, корите от зеленчуците да се сушат и от тях да се направят сушени подправки. С малко повече мисъл всичко може да бъде използвано.

Ето и някои предложения за използване на всяка част от продуктите.

 

Гответе всяка част от зеленчуците

Постигането на нулев отпадък в кухнята започва от очевидното – да се използва всяка част от съставките, с които готвим. Това е готвене „от носа до опашката“ и „от корена до стъблото“.

 

Използвайте стъблата

Листата на зеленчуци като манголд и кейл често се отделят от дръжките им, които са богати на фибри, за да бъдат сготвени по-бързо. Но дръжките/стъблата също могат да се ядат. Нарежете ги на ситно и ги задушете, добавете ги към супи или ги пасирайте в смутита. Подобно на дръжките на зеленолистните зеленчуци, стъблата на резенето и на броколите също могат да бъдат изпечени или сотирани. По-твърдата консистенция на дръжките на броколите, например, е идеална за приготвяне на салата колсло.

 

 

Използвайте листата

Репичките, ряпата, цвеклото и други кореноплодни зеленчуци често се продават заедно с листната им маса. Тези листа могат да се използват по най-различни начини. Добавете ги сурови в салати или пък ги сотирайте, а след това ги превърнете в кимчи, или просто ги използвайте в различни рецепти вместо спанак. А ако имате салати, които са тръгнали да увяхват, за да не ги изхвърляте, направете от тях песто, сок или ги добавете в стир-фрай.

 

Използвайте семките

Когато готвите с тиква, не забравяйте за семките ѝ. Изпечете ги и ги използвайте в сосове, салати, печива и десерти.

 

 

Използвайте корите

Толкова много плодове и зеленчуци се белят, въпреки че не би трябвало – моркови, картофи, ябълки, праскови и т.н. Но ако се стремите към готвене с нулев отпадък и в същото време държите да белите плодовете и зеленчуците, използвайте тези кори, като преди това много добре сте ги почистили с четка. Може да превърнете обелките от картофи в картофен чипс или да изсушите корите от ябълки за закуска межуд храненията, а нарязани на ситно корите от краставици могат да бъдат добавени в сос дзадзики.

 

Използвайте краищата

Коричката от парче пармезан, например, можете да използвате за овкусяване на супи и бульони, а с връхчетата на морковите наградете кучето.

 

Друг ключов момент към постигането на нулев отпадък в кухнята е правилното съхранение. Ако не можете да употребите навреме пресните плодове и зеленчуци, съхранете ги за следващ момент.

 

Използвайте фризера си

Фризерът може да се превърне в най-добрия ви приятел. Замразявайте продуктите, за да не се развалят. Можете да замразите плодове и зеленчуци, които да използвате в друг момент или пък да замразите сготвена храна. Можете и да си направите заготовки, които да замразите и следващият път ще сготвите много по-бързо. Замразете пюре от банани или грозде във формички за близалки, напълнете отделенията на формичка за лед с песто или бульон, съхранете прясно мляко и бланширани зеленчуци за по-късно.

 

Сушете

Друг много добър начин за съхраняването за по-дълго време на продуктите, които имате в излишък или не можете да употребите на момента, е изсушаването или дехидратацията. Ако не разполагате със специален уред, можете да изсушите продуктите във фурна, на най-ниската температура. От люти чушки може да си направите лют червен пипер, а от различните плодове като сливи, ябълки, круши може да си сварите ошав.

 

Консервирайте

Почти всички продукти могат да бъдат консервирани в буркани под формата на туршии, компоти, сладка, конфитюри. За целта предварително стерилизирайте бурканите и капачките.

 

Правете бульон

Събирайте обелки от лук и чесън, стъбла на подправки, връхната част на морковите и др. и ги съхранявайте в плик във фризера. Като се напълни, направете бульон. Важно е да сте измили и почистили зеленчуците преди това и да прецедите бульона, когато е готов.

 

Пюрирайте

Ако не може да използвате на момента плодове като банани или горски плодове, пюрирайте ги и ги замразете.

 

Добавете допълнителен вкус

Царевичната коса може да бъде изсушена и да се използва за чай. Всеки плод или зеленчук с открояващ се аромат, като ягодите или цитрусовите плодове, може да бъде използван за овкусяване или за направа на тинктури. След като си свършат работата като ароматизатори, изхвърлете плодовете или корите в компоста.

 

Компостирайте

Изхвърлете остатъците от сурови продукти в кофата за компост. Проучете предварително какъв вид хранителни отпадъци могат да се компостират.

 

Не забравяйте и частите, които не могат да се ядат

Банановите кори могат да се нарежат на едро и да се използват за премахване на лоша миризма.

Черупките от яйца могат да се използват като абразив за почистване на съдове.

Изсушените царевични кочани също могат да се използват за почистване на тигани и тенджери или за подпалки за барбекю.

Външните листа на праза могат да се използват като банановите листа за увиване на храна при готвене на пара.

От семките от цитрусовите плодове може да се направи пектин.

Костилките на авокадото могат да се заровят в саксиите с растения.