Брюкселско зеле
Петък 6 октомври
Както подсказва името му, за родина на брюкселското зеле се смята Белгия, тъй като през XVI век именно там започва култивирането му в големи количества. Брюкселското зеле е от семейство Кръстовцетни, към което спадат броколите, зелето и карфиола. Представлява право, високо и неразклоняващо се растение с едри, крехки и издължени листа. Пъпките му достигат до 5 см. в диаметър. Броят на зелчиците в едно растение може да достигне до 90. Те са крехки и нежни, и притежават отлични вкусови качества.
Брюкселското зеле е изключително полезен зеленчук, тъй като има високо съдържание на протеини и изобилства от витамини. Най-голямо е количеството на витамин С, но съдържа още А, Б-комплекс, К, PP и много минерали – желязо, калий, натрий, магнезий, фосфор, манган. Брюкселското зеле съдържа още каротин, органични киселини, етерични масла, фибри, както и фитохимикали, които имат силен ефект в профилактиката срещу канцерогенните образувания.
Брюкселското зеле има имуностимулиращо действие и повишава съпротивителните сили при деца и възрастни – при заразни и възпалителни заболявания. Благодарение на фибрите, които съдържа, то е полезно за перисталтиката и понижава холестерола. Също така предпазва от появата на диабет тип 2. Брюкселското зеле засилва апетита, увеличава секрецията на стомашен и жлъчен сок, затова е подходящо за злояди деца.
Хората, които имат проблем с щитовидната жлеза, не бива да прекаляват с консумацията на този зеленчук, защото това може да затрудни усвояването на йод от организма.
Когато избирате брюкселско зеле, е важно зелчиците да са ярко зелени и с твърди и стегнати листенца, а основата им е да е жълто-зелена. Можете да съхранявате зеленчука до 4-5 дни в хладилник, увит в хартиена опаковка. Зелчиците могат да бъдат замразявани.
Брюкселското зеле не може да бъде консумирано сурово, затова е добре то да бъде топлинно обработено, но не за дълго време, за да не изгуби напълно полезните си качества.
Варенето на пара, сотирането и печенето са подходящи методи за приготвяне на брюкселското зеле. Преди готвене отстранете външните листа на всяка зелчица и я разрежете на две половини. Брюкселското зеле се съчетава добре с лимонов сок, масло, сушени домати, сирена и ядки.
Вижте няколко предложения за приготвяне на брюкселско зеле от готвачите на 24Kitchen: