Брюкселско зеле

Петък 6 октомври

Снимка: iStock
Брюкселско зеле

 

Както подсказва името му, за родина на брюкселското зеле се смята Белгия, тъй като през XVI век именно там започва култивирането му в големи количества. Брюкселското зеле е от семейство Кръстовцетни, към което спадат броколите, зелето и карфиола. Представлява право, високо и неразклоняващо се растение с едри, крехки и издължени листа. Пъпките му достигат до 5 см. в диаметър.  Броят на зелчиците в едно растение може да достигне до 90. Те са крехки и нежни, и притежават отлични вкусови качества.

Брюкселското зеле е изключително полезен зеленчук, тъй като има високо съдържание на протеини и изобилства от витамини. Най-голямо е количеството на витамин С, но съдържа още  А, Б-комплекс, К, PP и много минерали  – желязо, калий, натрий, магнезий, фосфор, манган. Брюкселското зеле съдържа още каротин, органични киселини, етерични масла, фибри, както и фитохимикали, които имат силен ефект в профилактиката срещу канцерогенните образувания.

Брюкселското зеле има имуностимулиращо действие и повишава съпротивителните сили при деца и възрастни – при заразни и възпалителни заболявания. Благодарение на фибрите, които съдържа, то е полезно за перисталтиката и понижава холестерола. Също така предпазва от появата на диабет тип 2. Брюкселското зеле засилва апетита, увеличава секрецията на стомашен и жлъчен сок, затова е подходящо за злояди деца.

Хората, които имат проблем с щитовидната жлеза, не бива да прекаляват с консумацията на този зеленчук, защото това може да затрудни усвояването на йод от организма.

Когато избирате брюкселско зеле, е важно зелчиците да са ярко зелени и с твърди и стегнати листенца, а основата им е да е жълто-зелена. Можете да съхранявате зеленчука до 4-5 дни в хладилник, увит в хартиена опаковка. Зелчиците могат да бъдат замразявани.

 

Сотирано брюкселско зеле с бекон

Брюкселското зеле не може да бъде консумирано сурово, затова е добре то да бъде топлинно обработено, но не за дълго време, за да не изгуби напълно полезните си качества.

Варенето на пара, сотирането и печенето са подходящи методи за приготвяне на брюкселското зеле. Преди  готвене отстранете външните листа на всяка зелчица и я разрежете на две половини. Брюкселското зеле се съчетава добре с лимонов сок, масло, сушени домати, сирена и ядки.

Вижте няколко предложения за приготвяне на брюкселско зеле от готвачите на 24Kitchen:

Рецепти с брюкселско зеле