Бъз - полезни свойства и употреба

Понеделник 12 юни

Снимка: iStock
Бъз - полезни свойства и употреба

 

В края на май до средата на месец юни природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които да се възползваме от здравословните и вкусови качества, преди да се превърне в черни перлички.

Цветовете на дървовидния бъз са бели до кремави, събрани в широко съцветие и можете да използвате като лечебно средство, сироп и вкусна лимонада.

Цветовете от бъз имат антибактериални и общоукрепващи здравето свойства. Антинеопластичните им качества са превантивно средство за ракови заболявания. Те са добро кръвоочистително, действат тонизиращо, стимулират кръвоносната система. Влияят добре при спазматична кашлица, пневмония, дори и при астма и ушни инфекции, стимулират сърдечната дейност и заедно с други билки спомагат за понижаване на високото кръвно налягане.

Ароматът на бъз има релаксиращо действие, успокоява нервите и депресивни състояния, влияе добре при безсъние. Тоник, сироп, чай, каквото и да изберете за вътрешно приложение - ще доведе до прочистване, енергичност, баланс и възстановяване на енергиите в тялото.

 

 

Чудодейните свойства на полезния сироп от бъз са познати от древни времена.

Цветовете и всички части на бъза (листа, корени, кора) могат да бъдат използвани за лечение на цял куп болести.

Вълшебното растение съдържа много витамин С и успешно се прилага при домашно лечение на хрема, грип, кашлица, бронхит, пневмония. Може да консумирате сироп от бъз при болни бъбреци, възпалени пикочни пътища и хипертония. Сиропът е комбинация от плодовете или цветовете на храста, вода и захар.

Сокът от бял бъз е изключително здравословен, ароматен и вкусен.

Освежаващата напитка се приготвя от бъзови цветове, които се разбъркват с вода, резени лимон и захар (бяла или кафява) на вкус. Ако желаете Вашата напитка да бъде по-ароматна, сложете повече цветове. Захарта може да бъде заменена с мед, което ще направи сокът още по-полезен.

Съдът се затваря за два дни, като през няколко часа се разбърква. След този период, вече може да прецедите сместа.

Загрейте получената течност на котлона, след което я пресипете в бутилки. Напитката може да консумирате разредена с газирана или обикновена вода.

Тази чудодейна течност е един приятен начин за подсилване на имунната система и за разхлаждане в горещите летни дни и нощи.

 

 

За брането на цвят бъз си вземете ножица и се заредете с платнен или картонен плик, за да може билката да диша докато я транспортирате на мястото за сушене. Следва да изберете добре цъфнал храст и да разгледате за наличие на буболечки и флорални недъзи по листата. При тръскане не бива цветчетата да падат, но трябва и да са добре разтворени. След това режете с ножицата там, където свършва цветът и започва дръжката.

 За да изсушите билката, най-добре е да прострете вестници на проветриво място и не на пряка слънчева светлина. Поставете всяко цветче с цветовете надолу, като не позволявате да се застъпват отделните съцветия. След това оставете на спокойствие за три седмици. После внимателно оронете само цветчетата, които лесно ще паднат от дръжките и ще се превърнат в бледожълт прашец. Можете да стриете допълнително. Съхранявайте в стъклен съд с капак на тъмно и сухо място.

За да приготвите запарка от цвят на бъз, кипнете 300 мл вода и с нея залейте 2 ч.л. от изсушения и стрит цвят. Оставете под капаче или чинийка за 15 минути и след това прецедете. Най-добре е да консумирате запарката по три пъти на ден като приготвяте напитката непосредствено преди приемане.

 

Ето и две различни предложения за кулинарна употреба на сиропа от бъз.

Дресинг от бъз

Продукти:

2 с.л. сироп от бъз

2 с.л. бял винен оцет

1 лимон, настъргана кора и сок

3 с.л. студено пресовано рапично олио

Начин на приготвяне:

Разбийте енергично всички съставки в суха купа. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте отново. Използвайте за зеленолистни салати или обогатени салати с месо или сирене.


Коктейл от просеко и сироп от бъз

4 бр., 25 минути

 

 

За кубчетата лед:

8 бр. ядивни цветя (листа теменужка или роза)

вода

За коктейла:

200 мл студен жасминов чай

1 ч.л. мед от портокалов цвят

25 мл сироп от бъз

1 грейпфрут, сок

75 мл водка

300 мл просеко

кубчета лед

 

Начин на приготвяне:

1. Предварително поставете по едно ядливо цвете в 8 формички за лед и напълнете с вода. Замразете.

2. В шейкър за коктейли налейте жасминовия чай, сиропа от бъз, сока от грейпфрута и водката. Добавете меда и шепа обикновени кубчета лед. Затворете и разтръскайте добре.

3. Прецедете сместа в 4 стъклени чаши. Разпределете просекото в чашите. След това добавете още обикновени кубчета и лед и по две кубчета лед с цветя.