Бамбуков съд за готвене на пара - начин на употреба

Четвъртък 1 октомври

Снимка: iStock
Бамбуков съд за готвене на пара - начин на употреба

 

Готвенето на пара е кулинарен метод, при който се използва топлината на загрята вода и се готви без мазнина. Методът запазва хранителните вещества и спомага за изпъкването на натуралните вкусове на продуктите. Той е бърз, ефикасен и разнообразен. На пара може да се приготви почти всичко – от зеленчуци и зърнени храни, до риба, пилешко, хляб и кнедли. Използването на специален бамбуков уред е един от най-традиционните и древни начини за готвене на пара.

 

Какво представлява бамбуковия съд за готвене на пара?

Традиционно този уред се използва в китайската кухня за готвене на пара на риба, зеленчуци и кнедли. Той представлява две кошници, поставени една върху друга и плътно прилепващ капак. Дъното на кошниците е направено от преплетени бамбукови ленти във формата на решетка, които позволяват на парата да преминава през тях и да сготви храната, която се намира в тях.

 

Купуване

Когато търсите такъв съд, най-важното е да следите за размера му, тъй като по-големите съдове позволяват приготвянето на повече храна наведнъж.

Краищата на бамбуковите ленти на някои съдове са подсилени със стомана, за повече издръжливост. Наличието на метал пречи този съд да се използва в микровълнова фурна, което въпреки че се отдалечава от традицията, е напълно възможен вариант.

Потърсете китайски магазин близо до вас, от който да си купите автентичен бамбуков уред за готвене на пара.

 

Предимства

Основното предимство на бамбуковия уред за готвене на пара е това, че е значително по-лек в сравнение с този, изработен от неръждаема стомана. Тъй като уредът е на нива, това позволява готвенето на пара на различни видове храни. Това е особено полезно, когато необходимото време за приготвяне на продуктите е различно. Само трябва да поставите продукта, който ще се готви по-дълго най-долу. След това поставете втора кошница с продукта, който ще се готви за по-кратко време.

Уредите за готвене на пара от неръждаема стомана също разполагат с отделни кошници. Но сервирането на китайска храна от бамбуков уред изглежда много по-приятно визуално.

Ако сте виждали как китайски готвач използва кошниците на бамбуков уред за готвене на пара, сигурно сте забелязали, че те идеално пасват в тиган уок. Поставена в уок, кошницата застава стабилно между стените на тигана, без дъното ѝ да го докосва.

Също така, бамбуковият уред за готвене на пара може да бъде поставен директно върху малка касерола или тенджера.

Основният недостатък на бамбуковия уред е, че ако искате да добавите още вода, трябва да преместите целия съд. Освен това уредите с повече от две нива са леко нестабилни.

 

Употреба

За да използвате бамбуков уред за готвене на пара, трябва да сложите да заври вода в тенджера или тиган, да поставите съда отгоре, да поставите продукти или храна вътре и да захлупите с капака. На дъното на тенджерата или тигана трябва да има няколко пръста вода, която още преди да е завряла, ще образува достатъчно пара. Водата не трябва да допира дъното на съда за готвене на пара.

Тъй като храната, поставена в бамбуковата кошница ще залепне за дъното, задължително е да постелете нещо на дъното на съда. За целта обикновено се използва хартия за печене. Трябва да изрежете кръгло парче от нея и да го продупчите на няколко места, за да може парата да преминава през него. Може да се използва също тънка силиконова мрежа, която трябва да е измита предварително. Някои бамбукови уреди за готвене на пара се продават с памучни постелки за многократна употреба.

Уредите от неръждаема стомана не е необходимо да се постилат.

 

Недостатъци

Голям недостатък на бамбуковите уреди за готвене на пара е това, че те абсорбират миризми. Това означава, че ако готвите на пара риба, съдът ще мирише на риба, същото важи и за силно мирищещи зеленчуци, като броколите например.

Използването на овкусена течност за готвене на пара, като бульон например, не помага особено за намаляването на задържането на миризмата в съда, въпреки че водата се изпарява и вкусът се концентрира в твърдите частици, които остават.  Но, така или иначе, чрез парата се изпаряват някои летливи ароматични съединения и тези аромати се абсорбират от порестия бамбук.

Бамбуковите уреди за готвене на пара трудно се почистват. Ако пък случайно го изгорите, след това храната, която приготвяте в него, ще мирише на изгорял бамбук.

Дори чисто нов бамбуков съд има миризма на бамбук и има няколко начина за справяне с този проблем, като например сваряване на пара на резени лимони или пакетчета чай, накисване на кошниците във вода с оцет.

 

Почистване

При почистване на бамбуковия уред за готвене на пара, имайте предвид, че той ще поеме и миризмата на използвания препарат. Затова най-добрият начин за почистването му е да го изтъркате с четка под гореща вода и да го изсушите на въздух. Препоръчва се уредът да съхне в продължение на два дни преди да се прибере в шкаф, за да не се образува плесен по него.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/