Балкански ястия в ръчно изработена чиния

Вторник 30 юли

Балкански ястия в ръчно изработена чиния

Фокусът на най-новата локална продукция на 24KITCHEN е върху балканската кухня – традиционни ястия, приготвени с местни продукти и представена по възможно най-красивия начин. Водеща на „Новата балканска кухня с Божана“ е Божана Кацарова, победител в „МастърШеф“ България, сезон 3, чиято истинска страст е готвенето. 

Новото българско предаване дава старт на инициативата на 24KITCHEN #BalCanDoit - балканската кухня е толкова красива, колкото и вкусна. Инициативата цели обогатяването на интернет галерията с нови, красиви и добре аранжирани снимки на апетитни традиционни ястия, които да заменят битовите снимки на балканската трапеза. Към нея се присъединяват. Всички съмишленици на инициативата - професионалисти и любители готвачи, кулинари по призвание или по професия, ресторантьори, привърженици на домашните трапези и всички, за които важи правилото „първо снимам, после ям“ ще използват #BalCanDoit в публикациите си във Facebook и Instagram.

За символ на инициативата специално беше изработена чиния, подходяща за поднасяне на традиционни ястия. Тя е направена ръчно от дизайнера керамик Рада Дичева от студио „Точка и точка". Тематичният лимитиран сервиз представя една модерна чиния с балкански елемент. За изработването и е избран порцеланът заради високите му естетични и хигиенни качества. Рада Дичева споделя, че по време на работа е черпила вдъхновение от традицията в производството на чипровски килими. Формата на чинията избира заради правогълния чипровски килим, а идеята за орнаментите идва от българските шевици. Една от най-известните български шевици – канатица е изключително древен символ на благородието и плодовитостта. Интересно е, че тези шевици са широко разпространени по цял свят – от Латинска Америка до Азия. 
Като любител кулинар и почитател на телевизионния канал 24KITCHEN, Рада споделя, че работата по изработването на чинията е била изключително удоволствие за нея. 

Ръчно изработената чиния се използва за представяне на някои от ястията, приготвени в предаването „Новата балканска кухня с Божана“. Тя присъства и в основната визия, представяща кулинарното предаване.