Ананас - полезни свойства

Четвъртък 18 януари

Снимка: iStock
Ананас - полезни свойства

 

Ананасът е тропически плод с характерна форма и сладък вкус. Ананасът добавя сладост в храната, както и в едни от най-известните коктейли като "Пиня колада", например. Също така много се използва при приготвянето на десерти. За да консумирате пресен ананас, е необходимо да знаете как точно да го нарежете и обелите.

Ananas comosus е ботаническото наименование на плода, известен като ананас. По произход е от Южна Америка. Смята се, че Христофор Колумб е този, който популяризира плода, след като го открива на остров Гваделупе през 1493 г. Към днешна дата, в Хавай се отглеждат само 10% от ананас от световната реколта. Други големи производители на ананас са Мексико, Хондурас, Доминиканска република, Филипини, Тайланд, Коста Рика и Китай.

Растението ананас е нискорастящо с бодливи листа, излизащи от земята. Листата имат същата форма като тези на върха на самия плод. Растението ражда плод на две години.

Ананасът има различни употреби в кулинарията. Използва се за приготвянето на десерти, салати, основни ястия и напитки на много места по света, най-вече в американската, азиатската и карибската кухня.

Когато използвате цял ананас, първо трябва да отрежете „короната“ от листа, както и тънък резен от долната му част, за да може да стои изправен. След това плодът се разрязва на две половини или на четвъртини, по дължина. Ананасът също така може да се нареже на кръгли резени, но в този случай отстраняването на вътрешната твърда част на плода, както и на кожата му, е по-трудно. Добре е плодът да се бели и разрязва върху чиния, за да се запази и отделилия се сок.

Ананасът има отчетливо ярък и жизнен вкус на тропически плод, който е сладък и тръпчив. В основата на плода има повече захар, така че парчетата от тази част ще бъдат по-сладки и по-крехки.

При избор на ананас гледайте листата му да са свежи и зелени, съединени в компактна корона. Плодът трябва да е тежък и пълен на усет, като го вдигнете, без да има меки части или петна мухъл. „Очите“ на ананаса или точките трябва да бъдат светли и лъскави, а не тъмни и сбръчкани.

Въпреки че изглежда с дебела кора отвън, ананасът лесно се разваля. Цял, неразрязан ананас може да съхранявате на стайна температура не повече от 2 дни. Ако го увиете в прозрачно фолио и го поставите в отделението за плодове и зеленчуци в хладилник, ще удължите живота му до 7 дни. За най-добър вкус, оставете ананаса на стайна температура преди да го консумирате или да готвите с него. Нарязаният ананас може да залеете със сок и да замразите за до 6 месеца в кутия с херметическо затваряне.

Ананасът съдържа витамин А и С, фибри и минерали – калций, калий, фосфор.

Ето и кои са основните му ползи за организма:

 

Подобрява храносмилането

Много хора се оплакват от проблеми с храносмилането, които най-често се дължат на недоброто смилане на консумираните белтъци. Несмлените белтъци могат да образуват остатъчни продукти, които да преминат в кръвта и това да доведе до възпалителен процес. Неусвоените белтъци водят и до образуване на уратни кристали в организма, които могат да станат причина за развитието на подагра.

След ядене може да хапнете един-два резена ананас, който съдържа уникалния ензим бромелаин. Той спомага за по-лесното смилане на белтъците. На пазара са налични и капсули, съдържащи концентрат от бромелаина, съдържащ се в ананаса, които могат да облекчат храносмилането.

 

Подобрява имунитета

Витамините, които се съдържат в ананаса могат да намалят риска от сърдечни заболявания, подагра, катаракта и инсулт. Този плод подсилва имунната система и по този начин неговата консумация може да спомогне за по-бързото оздравяване след настинка.

 

По-здрави кости

Ананасът съдържа значителни количества манган, като с консумацията на плода може да си набавите три четвърти от нужните дневни количества от този минерал. Манганът е нужен за изграждането на костите и съединителната тъкан. Той е изключително важен за растящите деца и юноши, както и за възрастните хора, чиито кости стават много лесно чупливи.

 

Антиоксидантна защита

Ананасът е много добър източник на витамин С. Само една чаша сок от този плод съдържа 100% от нужните дневни количества от този витамин. Витамин С е основният водноразтворим антиоксидант, който е първата линия на защита на вашия организъм срещу опасните за здравето свободни радикали, които могат да станат причина за появата на рак.

 

Намаляване на стреса

Консумацията на ананас спомага за намаляване нивата на стреса, тъй като той съдържа още и витамин В, който е един от основните витамини отговорни за доброто функциониране на мозъка и повишаването на възможностите на организма за справяне със стреса.

 

Подобряване на плодовитостта

Смята се, че консумацията на плодове, богати на антиоксиданти подобрява плодовитостта. Тъй като свободните радикали могат да увредят дейността на репродуктивните органи се препоръчва да се консумират повече ананаси, които са добър източник на антиоксиданти. Това се препоръчва за двойките, желаещи да увеличат шансовете си за зачеване.