7-те най-големи грешки при приготвянето на пилешки гърди

Петък 26 май

Снимка: iStock
7-те най-големи грешки при приготвянето на пилешки гърди

 

Когато става въпрос за готвене на пилешки гърди, най-често срещаните грешки идват от прекаленото старание да се избегне както пресготвянето им, така и недостатъчната им топлинна обработка. Ето и кои са седемте най-разпространени грешки, допускани от домашните готвачи и начините, по които можем да ги избегнем.

 

Готвене на цели пилешки гърди

 

 

Пилешките гърди, които се продават, са огромни. Когато купувате цели, обезкостени и без кожа пилешки гърди, те често надхвърлят половин килограм. Да се сготви подобно „чудовище“, изобщо не е лесно. Докато месото отвътре се сготви, отвън то остава сухо (ако направо не е изгоряло).

За да се избегне това, може да разрежете гърдите на две, по хоризонтал, за да получите две по-тънки пържоли. Този вариант е по-лесен, отколкото да се опитвате да изтъните месото с помощта на чук за месо, тъй като това ще промени текстурата му.

 

Неуспешно овкусяване

Независимо дали приготвяте пилешките гърди на грил, в тиган или във фурната, овкусяването им е абсолютно задължително. Основният минимум от подправки са солта и прясно смленият черен пипер. В повечето случаи е добре преди да поръсите подправките върху гърдите, да ги оваляте добре в зехтин. Бъдете отворени и за допълнително овкусяване – пробвайте чесън на прах, лук на прах, лимонов пипер, червен пипер, дори сушени подправки като риган и босилек. Разбира се, с подправките не трябва да се прекалява. Пробвайте една или две от тях заедно с основните сол и черен пипер.

 

Пресготвяне

Пилешките гърди по принцип са по-сухо месо, което означава, че няма кой знае каква възможност за тяхното пресготвяне. И в резултат на страха ни да сервираме не добре сготвено пилешко, получаваме сухо месо.

Да, важно е пилешките гърди да бъдат напълно сготвени, но те не трябва да бъдат изгорени. При готовност вътрешната температура на пилешките гърди трябва да е 74 градуса, но имайте предвид, че поради остатъчното готвене, когато пристъпите към рязането на месото, температурата му ще е достигнала 77 градуса във вътрешността, а външните части ще са дори още по-горещи. Дигиталният термометър със сигурност ще ви бъде от полза, но изисква месото да бъде продупчено. Затова по-добрият вариант е да проверите дали соковете, които изтичат от месото са бистри, а не розови. Ако са бистри, месото е готово.

 

Студени пилешки гърди

 

 

Както пържолата, така и пилешките гърди не са вкусни, ако бъдат пресготвени. Най-добрият начин да се избегне пресготвянето на пилешките гърди е да се готвят кратко. Ако вземете месото направо от хладилника, готвенето им ще отнеме по-дълго време. Затова оставете пилешките гърди на стайна температура за 30 минути преди да ги сложите в тигана.

 

Готвене в незагрят тиган

Поставянето на пилешките гърди в студен тиган е още една голяма грешка. По същата причина, по която месото не трябва да е студено, когато започвате да го готвите, така и тиганът не трябва да е студен. Дори това е по-лошият вариант. Поставянето на пилешките гърди в студен тиган означава, че те ще се загряват бавно и соковете им ще започнат да изтичат докато той се загрява. Вместо да се запекат или задушат, те ще се готвят на пара. В резултат месото ще стане бледо, бяло и пресготвено, без да има вкусна хрупкава кафява коричка отвън. Затова загрейте тигана или скарата преди да поставите пилешките гърди.

 

Нарязване преди да е отпочинало месото

Ако нарежете пилешките гърди веднага след като ги свалите от скарата или ги извадите от тигана, това ще доведе до изтичането на соковете им. Ако изчакате 5 минути преди да нарежете изпечените пилешки гърди, обаче, тези сокове ще останат вътре в месото и ще го направят по-сочно.

 

Недобре подсушено месо

Сигурно сте забелязали, че на дъното на опаковката на пилешките гърди има поставена мека подложка, чиято цел е да попива течността от тях. Това е така, тъй като пилешките гърди са доста влажни. Преди да готвите пилешките гърди е добре да ги измиете, а след това старателно да ги подсушите преди да ги поставите в тигана. Всяка излишна течност ще образува пара, която ще попречи на придобиването на кафяв цвят на месото. Също така ще предизвика силно пръскане на мазнината в тигана. Затова подсушете добре месото с кухненска хартия и след това го намажете с мазнина и го овкусете.

 

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/