7-те най-големи грешки при приготвянето на пилешки гърди

Петък 24 юли

Снимка: iStock
7-те най-големи грешки при приготвянето на пилешки гърди

 

Когато става въпрос за готвене на пилешки гърди, най-често срещаните грешки идват от прекаленото старание да се избегне както пресготвянето им, така и недостатъчната им топлинна обработка. Ето и кои са седемте най-разпространени грешки, допускани от домашните готвачи и начините, по които можем да ги избегнем.

 

Готвене на цели пилешки гърди

Пилешките гърди, които се продават, са огромни. Когато купувате цели, обезкостени и без кожа пилешки гърди, те често надхвърлят половин килограм. Да се сготви подобно „чудовище“, изобщо не е лесно. Докато месото отвътре се сготви, отвън то остава сухо (ако направо не е изгоряло).

За да се избегне това, може да разрежете гърдите на две, по хоризонтал, за да получите две по-тънки пържоли. Този вариант е по-лесен, отколкото да се опитвате да изтъните месото с помощта на чук за месо, тъй като това ще промени текстурата му.

 

Неуспешно овкусяване

Независимо дали приготвяте пилешките гърди на грил, в тиган или във фурната, овкусяването им е абсолютно задължително. Основният минимум от подправки са солта и прясно смленият черен пипер. В повечето случаи е добре преди да поръсите подправките върху гърдите, да ги оваляте добре в зехтин. Бъдете отворени и за допълнително овкусяване – пробвайте чесън на прах, лук на прах, лимонов пипер, червен пипер, дори сушени подправки като риган и босилек. Разбира се, с подправките не трябва да се прекалява. Пробвайте една или две от тях заедно с основните сол и черен пипер.

 

Пресготвяне

Пилешките гърди по принцип са по-сухо месо, което означава, че няма кой знае каква възможност за тяхното пресготвяне. И в резултат на страха ни да сервираме не добре сготвено пилешко, получаваме сухо месо.

Да, важно е пилешките гърди да бъдат напълно сготвени, но те не трябва да бъдат изгорени. При готовност вътрешната температура на пилешките гърди трябва да е 74 градуса, но имайте предвид, че поради остатъчното готвене, когато пристъпите към рязането на месото, температурата му ще е достигнала 77 градуса във вътрешността, а външните части ще са дори още по-горещи. Дигиталният термометър със сигурност ще ви бъде от полза, но изисква месото да бъде продупчено. Затова по-добрият вариант е да проверите дали соковете, които изтичат от месото са бистри, а не розови. Ако са бистри, месото е готово.

 

Студени пилешки гърди