7 соса със сусамов тахан

Сряда, 23 юни

Снимка: iStock
7 соса със сусамов тахан

 

Основен сос в близкоизточната кухня е този на основата на сусамов тахан. Той може да бъде гъст, поднесен като дип с плосък хляб и зеленчуци, или с по-рядка консистенцияq като сос или дресинг за салати.

Сосовете на основата на сусамов тахан имат разнообразни приложения и могат да се използват както към основни ястия и салати, така и към сладкиши. Добавете таханов сос към хумус, използвайте го като дресинг към салатата, полейте печени или сурови зеленчуци, поднесете го към печено на скара месо, шишчета или сандвичи.

Най-хубавото е, че с малки добавки основният таханов сос може да се превърне в по-пикантен, солен или сладък според вкуса ви.

 

Класически таханов сос

 

Класическият таханов сос представлява равни части сусамов тахан и вода, с добавен чесън, лимонов сок, сол и черен пипер. Лесен е за приготвяне и отива почти с всичко. Затова е добре винаги да разполагате със съставките му за приготвяне.

 

Продукти:

½ ч.ч. сусамов тахан

2 скилидки чесън

½ ч.л. сол

2 с.л. зехтин

¼ ч.ч. лимонов сок

1 ч.л. нарязан магданоз, по желание

 

Начин на приготвяне:

1. В блендер, кухненски робот или хаванче счукайте скилидките чесън и добавете тахана. Добавете сол.

2. Добавете останалите съставки, без зехтина и лимоновия сок, и разбъркайте добре.

3. Прехвърлете соса в купа и добавете лимоновия сок и зехтина. Ако е прекалено гъст, добавете 1 ч.л. топла вода, за да получите желаната консистенция. Накрая добавете нарязан магданоз, по желание.

4. Сервирайте веднага или съхранявайте в хладилник.

 

Зелен салатен дресинг с тахан

 

Зеленият салатен дресинг обикновено съдържа сметана или майонеза, което го прави приятно кадифен, а сушеният магданоз придава аромат. Но вариантът на този дресинг с тахан го превръща в още по-богат на вкусове, освен това не съдържа млечни продукти и яйца, и е напълно веган.

Препоръчваме добавянето на малко настърган пресен джинджифил за допълнителна свежест. Дресингът е идеален за салата от настъргани кореноплодни зеленчуци или зеле или за сготвени на пара зеленчуци. Подходящ е също към студена салата с паста.

 

Продукти:

½ ч.ч. сусамов тахан

½ ч.ч. ябълков оцет

¼ ч.ч. соев сос

1 с.л. лимонов сок

3 скилидки чесън

½ ч.ч. вода

2 с.л. сушен магданоз

1 с.л. сироп от агаве или мед

½ ч.ч. олио

 

Начин на приготвяне:

1. В блендер или кухненски робот сипете тахана, ябълковия оцет, соевия сос, лимоновия сок, водата, скилидките чесън, сушения магданоз и сиропа от агаве. Пюрирайте до гладкост.

2. Без да спирате разбиването, сипете олиото на тънка струйка. Опитайте на вкус и добавете допълнително количество от някоя съставка, ако е необходимо.

3. Ако консистенцията на дресинга е гъста, добавете още малко вода.

4. Пресипете дресинга в буркан или контейнер и съхранявайте в хладилник.

 

Сос с печено жълто цвекло и тахан

Кореноплодните зеленчуци са изключително хранителни и са с високо съдържание на фолиева киселина, калий, фибри, магнезий и витамин С. Когато се изпекат, натуралната им сладост и земен вкус изпъкват още повече. Съчетани с ядковия вкус на тахана, те допринасят за богатството на вкуса и пълноценното хранително съдържание на соса. Сервирайте с парчета топъл плосък хляб или нарязани сурови зеленчуци за топене.

 

Продукти:

2 малки глави жълто цвекло

¼ ч.ч. сусамов тахан

1 скилидка чесън

¼ ч.ч. вода

2 с.л. лимонов сок

сол и черен пипер на вкус

щипка едър сладък червен пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 градуса.

2. Увийте стегнато главите цвекло в алуминиево фолио и ги поставете в тавичка. Печете 50-60 минути или докато острието на нож лесно може да бъде прокарано в цвеклото. Извадете от фурната и оставете да изстине.

3. Отстранете кожата на цвеклото, след изпичане това става много лесно. Нарежете го на кубчета.

4. Пюрирайте цвеклото в блендер или кухненски робот. Добавете сусамовия тахан, обелената скилидка чесън, водата и лимоновия сок и разбийте до хомогенност. Ако консистенцията е прекалено гъста, добавете още вода.

5. Овкусете със сол, черен и червен пипер и разбъркайте.

 

Таханов сос с каперси

Ако сте пристрастени към дресинга за салата „Цезар“ и вариантите му, този таханов сос с каперси ще ви допадне. Независимо дали приготвяте салата или печено пилешко месо, тази рецепта е страхотна алтернатива на традиционния дресинг за салата „Цезар“.

 

Продукти:

¼ ч.ч. сусамов тахан

2 с.л. лимонов сок, прясно изцеден

1 с.л. каперси

1 ч.л. марината от каперси

2-3 скилидки чесън

1 с.л. оризов оцет

1 ½ ч.л. заатар

¼ ч.ч. зехтин екстра върджин

 

Начин на приготвяне:

1. В купа разбийте тахана и лимоновия сок до хомогенност.

2. Добавете нарязаните каперси, маринатата от тях, нарязаните на ситно скилидки чесън, оризовия оцет и заатара и разбъркайте.

3. На тънка струйка добавете зехтина, като едновременно с това разбърквате до получаването на емулсия.

4. Съхранявайте в хладилник до 2 дни.

 

Таханов сос с печени домати

 

Когато се изпекат, доматите отделят естествена си сладост, която допълва соления им зеленчуков вкус. Превърнати в пюре заедно със сусамовия тахан, те обогатяват вкуса на този сос. Този сос е идеален за домашно приготвена паста.

 

Продукти:

10 чери домати

1 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

3 с.л. сусамов тахан

¼ ч.ч. кисело мляко

2 с.л. лимонов сок

3 с.л. вода

Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. Разрежете чери доматчетата на две и ги поръсете с с 1 с.л. зехтин. Рзабъркайте. Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Оставете ги да изстинат.

2. В блендер или кухненски робот смесете киселото мляко, сусамовия тахан, обелената скилидка чесън, лимоновия сок и водата. Пюрирайте до гладкост.

3. Добавете печените домати и овкусете със сол и черен пипер. Пюрирайте отново.

4. По желание може да добавите листата от 2-3 стръка кориандър.

5. Съхранявайте соса в стъклен буркан в хладилника до 4 дни. Колкото повече престоява соса, толкова повече ще се сгъстява, затова преди употреба, го разредете с малко вода и лимонов сок и го овкусете отново.

 

Таханов сос с лимон и кисело мляко

 

Ако добавите кисело мляко към тахан, той ще придобие по-кремообразна текстура. Балансирайте вкуса с малко лимонов сок и ще получите идеален сос за агнешко месо, кюфтета ,салати, пилафи и разбира се, за фалафел.

 

Продукти:

1 ч.ч. пълномаслено кисело мляко

2-3 с.л. сусамов тахан

2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

фина морска сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете киселото мляко, тахана и лимоновия сок. Разбъркайте до хомогенност и гладкост.

2. Овкусете със сол и черен пипер.

 

 

Таханов сос с мед

Ако обичате комбинацията от сладко и солено, добавете мед към класическия таханов сос.

Добавен към печени кореноплодни и сладки картофи с праз и чесън, този сос ще допринесе за баланса между сладко и солено.

 

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/