7 рецепти със замразен спанак

Понеделник 29 ноември

Снимка: iStock
7 рецепти със замразен спанак

 

Замразеният спанак е продукт, който винаги трябва да имаме под ръка в кухнята. Той е лесен за съхранение – във фризера, откъдето може да бъде изваден във всеки един момент. Спанакът наистина може да бъде добавен към най-различни ястия, обогатявайки ги с полезни вещества и вкус  - бъркани яйца за закуска, лазаня, яхнии и т.н.

Добре е замразеният спанак да бъде изцеден добре преди да се използва. За целта може да го оставите да се размрази в хладилник за 1 нощ и след това да го изцедите. След това спанакът се поставя между две парчета кухненска хартия и се притиска, за да се подсуши напълно.

 

Веган „бъркани яйца“ от тофу със спанак

 

 

Ако искате да се насладите на алтернативна на бърканите яйца, пълна с протеини, закуска, но без холестерол, пригответе тази рецепта. Ще са ви необходими само 20 минути и твърдо тофу, пресен или замразен спанак, лук, чесън и микс от индийски сухи подправки.

 

Продукти за 2 порции:

1 ч.л. зехтин

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 опаковка твърдо тофу (предварително добре изтискано и намачкано)

1 ч.л. къри на прах

½ ч.л. куркума

½ ч.л. смлян кимион

сол и черен пипер

2 домата

100 г замразен спанак

 

Начин на приготвяне:

1. Сотирайте нарязаните на ситно лук и чесън в загрят тиган със зехтин. Гответе 3-5 минути или докато лукът омекне.

2. Добавете намачканото тофу и разбъркайте няколко минути.

3. Добавете подправките – къри, куркума, кимион, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и гответе 2-3 минути.

4. Добавете нарязаните на кубчета домати и гответе още 3 минути, като разбърквате често. На този етап тофуто трябва да е станало леко хрупкаво отвън. Ако е необходимо, добавете още мазнина.

5. Добавете предварително размразения и добре изцеден спанак, разбъркайте и захлупете тигана. Гответе 2-3 минути.

 

Пълнен хляб със спанак и артишок

 

 

Пълненият хляб е идеален за парти. Той може да се споделя, хрупкав е и е топъл. Нарежете кръгъл хляб на тънки филии и го напълнете със спанак с чесън и сметана, дип от артишок и печете докато пълнежът се разтопи.

Продукти за 6 порции:

1 кръгъл хляб

2 ч.л. зехтин

2 скилидки чесън

120 г замразен спанак

170 г консервирани сърцевини от артишок

110 г крем сирене

2 с.л. заквасена сметана

2 с.л. нарязан магданоз

сол и прясно смлян черен пипер

85 г моцарела, настъргана

¼ ч.ч. сирене Пармезан, настъргано

3 с.л. масло със сол, разтопено

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса.

2. Нарежете хляба на филии с дебелина 2.5 см, но не съвсем до долу, т.е. да не се разделят една от друга, а хлябът да остане цял. Обърнете хляба и го нарежете по същия начин, на филии. Целта е да се образува решетка.

3. Загрейте тиган на умерен огън и сипете зехтина. Запържете нарязания чесън, като го разбърквате. Добавете предварително размразения и добре отцеден спанак и гответе 1-2 минути, докато течността се изпари. Добавете прецедените и нарязани сърцевини артишок и гответе още 1 минута.

4. Намалете силата на огъня и добавете крем сиренето, заквасената сметана и нарязания магданоз. Разбъркайте докато сиренето омекне и сместа стане почти хомогенна. Овкусете със сол и черен пипер.

5. Сипете сместа върху хляба, като започнете от единия му край и свършите в другия край. Хубаво пълнете отворите между филиите като леко натискате сместа навътре. Обърнете хляба и по същия начин напълнете и останалите отвори.

6. Смесете настърганите моцарела и пармезан. Разпределете сместа в отворите, като леко я набутвате навътре. Залейте хляба с разтопено масло.

7. Покрийте хляба с алуминиево фолио и печете 20 минути. Махнете фолиото и печете още 10 минути, докато сирената се запекат.

 

Супа от леща със спанак и пикантна наденица

 

 

Вкусна, загряваща и пълна с протеини, тази супа от леща и наденица лесно се превръща в хит за лежерните дни. Тази домашна рецепта е богата на вкус благодарение на пикантността на пушената наденица, свежестта на спанака, както и на каджунската подправка. Насладете се на това ястие за един удовлетворяващ обяд или вечеря през делничните дни заедно с царевичен хляб или филийки багета за топене.

 

Продукти за 4 порции:

1 с.л. зехтин

1 ч.ч. нарязан на ситно лук

1 резен целина

1 голям морков

250-300 г пикантна пушена наденица

1 голяма скилидка чесън

1 ч.ч. леща

1 ч.л. каджунска подправка

щипка кайенски пипер

½ ч.л. сушена мащерща

¼ ч.л. смлян черен пипер

5 ч.ч. пилешки бульон

400 г консерва нарязани домати

200-250 г замразен спанак

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте керамична тенджера с двойно дъно на умерен огън и сипете зехтин в нея. Сотирайте нарязаните лук, целина и морков, докато лукът омекне.

2. Нарежете наденицата на тънки кръгчета и ги добавете в тенджерата. Запържете до светлозлатисто. Добавете нарязания на ситно чесън, разбъркайте и гответе още 1 минута.

3. Добавете лещата, предварително измита и отцедена, каджунската подправка, мащерката, кайенския пипер, черния пипер, пилешкия бульон и нарязаните домати. Разбъркайте и оставете сместа да заври. След това захлупете и гответе 1 час на слаб огън, докато лещата се свари напълно.

4. Овкусете със сол на вкус и добавете спанака. Захлупете и гответе още 10-15 минути.

 

Фритата със спанак, бекон и чедър

 

 

Впечатлете семейството и приятелите си с това предложение за брънч. Приготвянето на тази фритата започва върху котлона и завършва във фурната. Идеален за целта е чугуненият тиган, но и всеки друг тиган с термоустойчива дръжка ще свърши работа.

 

Продукти за 4 порции:

8 слайса бекон

½ голяма глава лук

250 г замразен спанак

8 големи яйца

½ ч.ч. пълномаслено прясно мляко

сол

1 ч.ч. нарязано сирене Чедър

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 230 градуса.

2. Загрейте тигана на умерен огън и запечете в него лентичките бекон до хрупкавост. След това ги извадете върху кухненска хартия. Запазете 2 с.л. от мазнината, отделила се от бекона.

3. Щом беконът изстине, нарежете го на ситно.

4. Загрейте отделената мазнина от бекона в тигана и в нея запържете нарязания на ситно лук за 2-3 минути, докато стане прозрачен. Изключете котлона и добавете спанака (предварително размразен и добре изтискан) и разбъркайте за минута.

5. В стъклена купа разбийте яйцата. Добавете прясното мляко и разбъркайте отново. Овкусете със сол.

6. Излейте яйцата върху лука и спанака. Поръсете парченцата бекон отгоре и разбъркайте, за да се разпределят продуктите равномерно в яйчената смес.

7. Поставете тигана на умерен огън и оставете яйцата да се стегнат за около 5 минути, без да разбърквате. Поръсете настърганото сирене отгоре и прехвърлете тигана в загрятата фурна. Печете 10-15 минути.

 

Печени топки със спанак и сирене

 

 

Ще са ви необходими само 30 минути, за да приготвите голямо количество топки със спанак и сирене. Те са вкусно предястие или вегетарианско допълнение към спагети. Оформят се лесно от задушен замразен спанак, хлебни трохи, сирене Пармезан, лук и яйца. Сервирайте ги топли или ги замразете в кутия, за да ги използвате като аламинут, когато нямате време.

Продукти за 48 бр.:

300 г замразен нарязан спанак

¾ ч.ч. меко масло

2 ч.ч. едросмлени хлебни трохи

1 ч.ч. настъргано сирене Пармезан

¼ ч.л. сол

4 големи яйца

½ ч.л. прясно смлян черен пипер

¼ ч.л. прясно настъргано индийско орехче

По желание:

½ ч.ч. хлебни трохи

2 с.л. нарязан на ситно лук

4 с.л. нарязани орехи пекан, кедрови ядки или орехи

¼ ч.ч. нарязана на ситно червена чушка

¼ ч.л. кайенски пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Задушете спанака в тиган с малко зехтин за 2-3 минути. След това го прецедете добре, като го притиснете с помощта на дървена лъжица, за да не остане никаква вода.

2. В голяма купа сипете топлия спанак и добавете маслото. Разбъркайте. Добавете по-едрите хлебни трохи (хлебни кубчета), настърганото сирене Пармезан и нарязания нас итно лук. Разбъркайте добре и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.

3. В по-малка купа разбийте яйцата и ги добавете към сместа със спанак. Разбъркайте добре и оставете сместа да си почине и да се охлади, като покриете купата с прозрачно фолио.

4. Загрейте фурната на 180 градуса.

5. Постелете тавичка с хартия за печене. Сипете финосмлените хлебни трохи в чиния, ако използвате такива.

6. С помощта на малка лъжица за сладолед оформете малки топчета от спаначената смес. Ако сместа залепва по ръцете ги, намокрете ги със студена вода.

7. Оваляйте топчетата в хлебните трохи и ги подредете в тавичката, на разстояние от 1 см едно от друго. Печете топчетата със спанак и сирене 15-20 минути.

 

Кето киш със спанак (без въглехидрати и млечни продукти)

 

 

В забързаните дни се нуждаем от лесни за приготвяне рецепти. Този киш без млечни продукти, който се приготвя само за няколко минути и се пече за 30 минути, ще се превърне във вашия нов фаворит за обяд през седмицата. Кишът може да бъде поднесен и за вечеря, разбира се, и е подходящ за хората, следващи кето режим на хранене, както и за всички, които избягват въглехидартите и млечните продукти.

 

Продукти за 4 порции:

5 големи яйца

½ ч.л. прясно смлян черен пипер

¼ ч.л. сол

¼ ч.л. чесън на прах

1 ½ ч.ч. неподсладено бадемово или соево мляко

сирене без лактоза

1 ч.ч. замразен спанак

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа разбийте яйцата до бледожълт цвят.

2. Към разбитите яйца добавете сол, черен пипер, чесън на прах и соево мляко. Разбъркайте добре.

3. С пръсти натрошете сиренето без лактоза на дъното на форма за пай (23 см диаметър), като го разпределяте равномерно по дъното. Имайте предвид, че сиренето няма да покрие плътно дъното на формата.

4. Останолото натрошено сирене добавете в яйчената смес. Добавете и предварително размразения и много добре изтискан спанак. Разбъркайте.

5. Внимателно изсипете пълнежа върху основата на киша. Печете 25-35 минути или до златистокафяв цвят. Оставете киша да изстине за 15 минути. След това сервирайте.

 

Печено пилешко със спанак

 

 

Отличителното на тази рецепта е, че е здравословна – печени пилешки гърди върху легло от богат на желязо спанак, поръсени с домати, пресен лук и моцарела. Това ястие се приготвя в един съд и е подходящо за цялото семейство.

 

Продукти за 4 порции:

2 бр. пилешки гърди

1 ч.л. каджунска подправка

сол и прясно смлян черен пипер

350 г замразен спанак

1/4 ч.ч. пилешки бульон

1 голям домат

4 стръка пресен лук

моцарела, по желание

 

1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с мазнина дъното на правоъгълна тавичка (23х33х5 см).

2. Разрежете пилешките гърди на две, по хоризонтал. Поставете всяко парче месо между два листа прозрачно фолио, а след това върху дъска. Начукайте месото докато се изтъни леко.

3. Поръсете пилешките гърди с каджунската смес от подправки и черен пипер. Ако в сместа от подправки няма сол, поръсете и със сол. Оставете ги настрани.

4. Разпръснете на дъното на тавичката предварително размразения и добре изцеден спанак. Поръсете със сол и черен пипер. Добавете пилешкия бульон.

5. Подредете пилешките гърди върху спанака, а върху тях разпределете нарязания на кубчета домат (без семки), както и нарязаните на тънки кръгчета стръкове пресен лук. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете ястието 20 минути. След това остранете алуминиеовото фолио и печете още 10-15 минути, докато месото е напълно изпечено (вътрешна температура 74 градуса). 5 минути преди края на печеното поръсете с предварително настъргана моцарела и запечете.

6. Сервирайте ястието топло.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/