7 рецепти със замразен спанак

Понеделник 29 ноември

Снимка: iStock
7 рецепти със замразен спанак

 

Замразеният спанак е продукт, който винаги трябва да имаме под ръка в кухнята. Той е лесен за съхранение – във фризера, откъдето може да бъде изваден във всеки един момент. Спанакът наистина може да бъде добавен към най-различни ястия, обогатявайки ги с полезни вещества и вкус  - бъркани яйца за закуска, лазаня, яхнии и т.н.

Добре е замразеният спанак да бъде изцеден добре преди да се използва. За целта може да го оставите да се размрази в хладилник за 1 нощ и след това да го изцедите. След това спанакът се поставя между две парчета кухненска хартия и се притиска, за да се подсуши напълно.

 

Веган „бъркани яйца“ от тофу със спанак

 

 

Ако искате да се насладите на алтернативна на бърканите яйца, пълна с протеини, закуска, но без холестерол, пригответе тази рецепта. Ще са ви необходими само 20 минути и твърдо тофу, пресен или замразен спанак, лук, чесън и микс от индийски сухи подправки.

 

Продукти за 2 порции:

1 ч.л. зехтин

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 опаковка твърдо тофу (предварително добре изтискано и намачкано)

1 ч.л. къри на прах

½ ч.л. куркума

½ ч.л. смлян кимион

сол и черен пипер

2 домата

100 г замразен спанак

 

Начин на приготвяне:

1. Сотирайте нарязаните на ситно лук и чесън в загрят тиган със зехтин. Гответе 3-5 минути или докато лукът омекне.

2. Добавете намачканото тофу и разбъркайте няколко минути.

3. Добавете подправките – къри, куркума, кимион, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и гответе 2-3 минути.

4. Добавете нарязаните на кубчета домати и гответе още 3 минути, като разбърквате често. На този етап тофуто трябва да е станало леко хрупкаво отвън. Ако е необходимо, добавете още мазнина.

5. Добавете предварително размразения и добре изцеден спанак, разбъркайте и захлупете тигана. Гответе 2-3 минути.

 

Пълнен хляб със спанак и артишок

 

 

Пълненият хляб е идеален за парти. Той може да се споделя, хрупкав е и е топъл. Нарежете кръгъл хляб на тънки филии и го напълнете със спанак с чесън и сметана, дип от артишок и печете докато пълнежът се разтопи.

Продукти за 6 порции:

1 кръгъл хляб

2 ч.л. зехтин

2 скилидки чесън

120 г замразен спанак

170 г консервирани сърцевини от артишок

110 г крем сирене

2 с.л. заквасена сметана

2 с.л. нарязан магданоз

сол и прясно смлян черен пипер

85 г моцарела, настъргана

¼ ч.ч. сирене Пармезан, настъргано

3 с.л. масло със сол, разтопено

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса.

2. Нарежете хляба на филии с дебелина 2.5 см, но не съвсем до долу, т.е. да не се разделят една от друга, а хлябът да остане цял. Обърнете хляба и го нарежете по същия начин, на филии. Целта е да се образува решетка.

3. Загрейте тиган на умерен огън и сипете зехтина. Запържете нарязания чесън, като го разбърквате. Добавете предварително размразения и добре отцеден спанак и гответе 1-2 минути, докато течността се изпари. Добавете прецедените и нарязани сърцевини артишок и гответе още 1 минута.

4. Намалете силата на огъня и добавете крем сиренето, заквасената сметана и нарязания магданоз. Разбъркайте докато сиренето омекне и сместа стане почти хомогенна. Овкусете със сол и черен пипер.

5. Сипете сместа върху хляба, като започнете от единия му край и свършите в другия край. Хубаво пълнете отворите между филиите като леко натискате сместа навътре. Обърнете хляба и по същия начин напълнете и останалите отвори.

6. Смесете настърганите моцарела и пармезан. Разпределете сместа в отворите, като леко я набутвате навътре. Залейте хляба с разтопено масло.

7. Покрийте хляба с алуминиево фолио и печете 20 минути. Махнете фолиото и печете още 10 минути, докато сирената се запекат.

 

Супа от леща със спанак и пикантна наденица

 

 

Вкусна, загряваща и пълна с протеини, тази супа от леща и наденица лесно се превръща в хит за лежерните дни. Тази домашна рецепта е богата на вкус благодарение на пикантността на пушената наденица, свежестта на спанака, както и на каджунската подправка. Насладете се на това ястие за един удовлетворяващ обяд или вечеря през делничните дни заедно с царевичен хляб или филийки багета за топене.

 

Продукти за 4 порции:

1 с.л. зехтин

1 ч.ч. нарязан на ситно лук

1 резен целина

1 голям морков

250-300 г пикантна пушена наденица

1 голяма скилидка чесън

1 ч.ч. леща

1 ч.л. каджунска подправка

щипка кайенски пипер

½ ч.л. сушена мащерща

¼ ч.л. смлян черен пипер

5 ч.ч. пилешки бульон

400 г консерва нарязани домати

200-250 г замразен спанак

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте керамична тенджера с двойно дъно на умерен огън и сипете зехтин в нея. Сотирайте нарязаните лук, целина и морков, докато лукът омекне.

2. Нарежете наденицата на тънки кръгчета и ги добавете в тенджерата. Запържете до светлозлатисто. Добавете нарязания на ситно чесън, разбъркайте и гответе още 1 минута.

3. Добавете лещата, предварително измита и отцедена, каджунската подправка, мащерката, кайенския пипер, черния пипер, пилешкия бульон и нарязаните домати. Разбъркайте и оставете сместа да заври. След това захлупете и гответе 1 час на слаб огън, докато лещата се свари напълно.

4. Овкусете със сол на вкус и добавете спанака. Захлупете и гответе още 10-15 минути.

 

Фритата със спанак, бекон и чедър