7 основни вида кухненски ножове

Четвъртък 20 август

Снимка: iStock
7 основни вида кухненски ножове

 

Или кои са четирите ножа, които трябва да притежавате

 

Съществуват толкова различни видове кухненски ножове, че когато трябва да изберем кой да купим, това се оказва трудна задача.

Ако сте начинаещ в готвенето, със сигурност ще се изкушите да си купите комплект ножове, но истината е, че надали ще използвате всички ножове, коите се съдържат в него.

За да ви помогнем при избора на ножове, ви предлагаме преглед на седемте основни типа кухненски ножове с обяснения кой от тях за какво се използва и с препоръки за употребата му.

Най-важното, което трябва да запомните е, че всеки готвач трябва да поддържа ножовете си остри. Това означава поне веднъж в годината да посещавате професионалист точилар, както и регулярно да острите ножовете с помощта на точило.

 

Нож на готвача

 

Смята се, че без този нож, кухнята не е кухня. Този вид ножове могат да бъдат с дължина от 20 до 31 см. Ако сте начинаещ готвач, напълно достатъчно е да притежавате такъв нож с дължина 25 см.

Наричан още френски нож, ножът на готвача има дълго, триъгълно острие с лека извивка, която позволява на ползвателя да го люлее напред и назад при рязане на пресни подправки, а също така осигурява стабилност за прилагане на повече сила.

Дори и да не го използвате всеки ден, ножът на готвача с 31-сантиметрово острие е необходим при разрязване на тиква и на други продукти с големи размери. Подходящ е също за нарязване на печено месо и порциониране на печена пуйка.

 

Нож сантоку

 

Сантоку означава „три качества“ на японски, затова този нож е подходящ за рязане, нарязване и надробяване. Сантоку има по-тънко острие от това на ножа на готвача, с дължина от 13 до 20 см, което позволява по-прецизна работа. Ако си купите нож сантоку с 20-сантиметрово острие, бихте могли да го използвате за 90 процента от дейностите по време на готвене, като рязане на зеленчуци, рязане на месо, дори разфасоване на пиле.

Когато купувате този вид нож, се убедете, че той пасва идеално в ръката ви. Ножът сантоку няма укрепване (стоманеното копче в основата на острието на ножа на готвача) и острието му няма извивка, която да позволява люлеещо се движение, както при френския нож. Но помислете колко често режете пресни подправки в сравнение с всички останали дейности в кухнята. Освен това можете да си купите два ножа – един със стандартно (гладко) острие и един с релефно, което предотвратява залепването на храната към него.