7 идеи за здравословни закуски
Сряда 12 януари
Закуската е най-важното хранене за деня, затова определено си заслужава тя да е здравословна. Вдъхновете се да си приготвяте здравословна закуска всеки ден с предложените идеи по-долу. Помислете за закуската от предишния ден и подгответе продуктите, които ще ви бъдат необходими.
Тост с авокадо и поширано яйце
Препечената филийка с намачкано авокадо и поширано яйце отгоре се е превърнала в една от любимите закуски за много хора в последните години. И има защо – необходими са само няколко съставки и получавате здравословна и много вкусна закуска. Следвайте съветите как да поширате яйцето, защото имат значение.
Продукти:
1 порция, 12 минути
½ авокадо
1 филия пълнозърнест хляб
1 голямо яйце
Щипка сол
Щипка прясно смлян черен пипер
малко лют сос, по желание
Начин на приготвяне:
1. Препечете филията хляб до степен, в която да запази мекост.
2. Намачкайте вътрешността на авокадото – по едро или по-фино, както желаете. Поръсете с щипка сол.
3. Поширайте яйцето, като първо го чукнете във фина цедка, поставена над купа. Това ще помогне да се отцеди излишната течност от белтъците. След това прехвърлете яйцето в малка купичка. Сипете яйцето внимателно в съд с вряща вода с оцет (съотношението е 1 с.л. оцет за 6 ч.ч. вода), поставен на слаб огън. Поширайте яйцето за 3 минути, като е важно водата да не ври с балончета по повърхността. Извадете го и ако на пипане отгоре е пружиниращо и има консистенцията на рохко сварено яйце, то е готово. Подсушете пошираното яйце, като го поставите върху кухненска хартия.
4. Намажете намачканото авокадо върху препечената филия. Отгоре поставете пошираното яйце. Поръсете с малко лют сос и щипка сол.
Канелени палачинки от елда
Едната част брашно в рецептата за тези палачинки без глутен и без млечни продукти е заменена с брашно от елда. По този начин палачинките се издигат на едно стъпало по-високо към здравословна закуска, като полезните хранителни вещества се увеличават, а закуската става по-питателна. Добавянето на канела в тестото за палачинки пък идеално си кореспондира с кленовия сироп.
Продукти:
4 порции, 20 минути
1 ½ ч.ч. органично брашно от елда
½ ч.ч. брашно без глутен
2 ч.л. сода бикарбонат
1/8 ч.л. канела
1 ч.л. сол
2 ч.ч. кокосово мляко (бадемово, соево или друго растително мляко)
2 големи яйца
2 с.л. клено всироп
2 с.л. зехтин екстра върджин
½ ч.л. ванилов екстракт
1-2 с.л. студено пресовано кокосово масло
Начин на приготвяне:
1. В средно голяма купа сипете брашното от елда, безглутеновото брашно, содата бикарбонат, канелата и солта. Разбъркайте и оставете настрани.
2. В друга купа разбъркайте яйцата с кокосовото мляко, кленовия сироп, зехтина и ваниловия екстракт.
3. Добавете течните съставки към сухите и разбъркайте сместа до хомогенност. Оставете сместа да престои 10-15 минути, за да може брашното от елда леко да поеме течностите. По този начин палачинките ще станат по-леки и пухкави.
4. Намажете дъното на тиган за палачинки с малко кокосово масло и загрейте на умерена температура. Сипете ¼ ч.ч. от сместа и пържете палачинките по 1-2 минути от всяка страна, като ги обръщате щом се появят балончета по повърхността. Докато пържите палачинките, покривайте готовите с кухненска кърпа, за да ги запазите топли.
5. Поднесете палачинките веднага с кокосово масло и кленов сироп.
Тостове със сладки картофи