7 идеи за приготвяне на агнешко за Великден

Четвъртък 29 април

Снимка: iStock
7 идеи за приготвяне на агнешко за Великден

 

Агнешкото месо е традиционно основно ястие за Великден. Най-често се приготвя агнешко печено – бут или плешка, но също и агнешки пържоли. Произходът на месото е важен, затова българското агнешко е добър избор.

Освен традиционните предложения за приготвяне на агнешко месо, Ви предлагаме и няколко различни идеи. Все пак то може да се консумира и през останалото време от годината.

 

Печени агнешки пържоли със заатар

Агнешките пържоли са идеален вариант, ако готвите само за двама в празничните дни. Подправката заатар ще подчертае вкуса на месото.

Загрейте добре чугунен тиган и запечатайте добре пържолите от двете страни, а след това завършете готвенето във фурната до степен на изпичане, която предпочитате. Сервирайте върху пюре от картофи, което идеално ще попие вкусния сос.

2 порции, 40 минути

Продукти:

4 агнешки пържоли (дебелина около 2.5 см)

1 с.л. зехтин

1 ч.л. заатар

1 ч.л. безсолно масло

1 ч.л. брашно

1 ч.ч. телешки бульон

сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190 градуса.

2. Поръсете всяка пържолка с еднакво количество заатар от двете страни.

3. Загрейте зехтина в голям тиган с огнеупорна дръжка. Поставете пържолките и запечатайте на висока температура за по 2 минути от всяка страна.

4. Поставете тигана във фурната за 5 минути. Обърнете месото и гответе още 5 минути.

5. Месото ще е добре изпечено при вътрешна температура от 77 градуса.

6. Извадете изпечените пържоли от тигана и ги поставете в чиния. Покрийте с алуминиево фолио.

7. Поставете тигана върху умерен огън и разтопете 1 с.л. масло. Добавете брашното и разбъркайте. Добавете бульона, като разбърквате непрекъснато. Продължете да разбърквате докато сосът се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.

8. Залейте агнешките пържоли със сос. Сервирайте върху основа от картофено пюре или зеленолистни зеленчуци.

 

Месно руло

Този вариант на месно руло с агнешко смляно месо ще Ви изненада с невероятен вкус благодарение на ароматните подправки като кимион, сушен босилек и канела.

 

8 порции, 1 ч. 50 мин.

Продукти:

900 г смляно агнешко месо

220 г смляно телешко месо

2 големи яйца

1 ч.ч. сухи хлебни трохи

1 глава лук

1 зелена чушка

3 скилидки чесън

¾ ч.л. сол

1 ч.л. смлян черен пипер

½ ч.л. кимион

1 ч.л. сушен босилек

¼ ч.л. смляна канела

¼ ч.ч. нарязан магданоз

 

Начин наприготвяне:

1. Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете с мазнина правоъгълна форма за хляб.

2. В голяма купа смесете агнешката и телешката кайма, яйцата и хлебните трохи. Омесете добре с ръце.

3. Добавете нарязаните на ситно лук, чушка и чесън, както и подправките – сол, черен пипер, кимион, сушен босилек, канела. Омесете отново.

4. Прехвърлете сместа във формата, като я разпределите равномерно. Печете 1 ч. 30 мин.

5. Оставете рулото да изстине 15 минути. След това го поднесете, поръсено с пресен магданоз с гарнитура от печени картофи или зеленчуци.

 

Агнешки бургери с фета и лабне

 

 

Тези бургери се приготвят с агнешка кайма и много подправки от Близкия изток. Важно е да се има предвид, че агнешкото не съдържа толкова мазнини колкото телешкото, затова тези бургери трябва да са с между слаба и средна степен на изпичане (medium rare), за да останат сочни. Вместо слайс сирене, гарнирайте с лъжица студено лабне и сирене фета.

 

4 порции, 25 минути

Продукти:

450 г агнешка кайма

1 малка глава лук

1 скилидка чесън

2 с.л. нарязан магданоз

1 ч.л. кимион

½ ч.л. смлян кориандър

¼ ч.л. смляна канела

сол и черен пипер

¼ ч.ч. лабне

¼ ч.ч. натрошено сирене фета

4 питки със семена

бейби спанак

 

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа смесете агнешката кайма, нарязаните на много ситно или настъргани лук и чесън, нарязания магданоз и подправките – кимион, кориандър, канела, сол и черен пипер. Омесете добре каймата и оформете плоски кюфтета.

2. Загрейте добре скара или грил-тиган. Поставете бургерите и гответе 4 минути от едната страна и толкова от другата. Вътрешната температура на месото трябва да е 72 градуса. Гответе 1-2 минути допълнително, ако искате добре изпечен (well done) бургер.

3. Разрежете питките на две, по хоризонтал, и ги запечете леко върху скарата или в тигана. Намажете всяка половина с по 1 с.л. лабне, поставете бургера върху долната половина на питката, върху него сложете лист маруля и поръсете с натрошено сирен фета. Поставете втората половина питка и поднесете бургера докато е топъл.

 

Агнешки джолан

 

Джоланът е жилаво парче месо, пълно със съединителна тъкан, но ако се приготви правилно, месото става много вкусно и буквално се отделя от костта.

Поръсете джоланите със сол и черен пипер и ги запечатайте в голям съд с двойно дъно. Добавете ароматите на лук, чесън и пресни подправки, като мащерка или розмарин. След това гответе бавно, докато месото се отдели от костта.

Останалото месо от агнешкия джолан може да използвате за приготвянето на сандвичи или да го съчетаете с барбекю сос в тако.

 

4 порции, 2 ч. 45 мин.

Продукти:

4 агнешки джолана

2 с.л. зехтин

Сол и прясно смлян черен пипер

6 скилидки чесън

6 стръка мащерка или розмарин

1 ч.ч. пилешки бульон

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 230 градуса.

2. Поставете джоланите в тава, достатъчно голяма, че да се поберат легнали един до друг. Поръсете със зехтин, сол и черен пипер и ги втрийте добре в месото.

3. Печете 20 минути, докато месото получи приятен кафеникав цвят. Извадете от фурната и намалете градусите на 160.

4. С помощта на лъжица отстранете излишната мазнина от тавата. Разпръснете върху джоланите небелените, но смачкани леко с нож скилидки чесън, както и стръковете мащерка или розмарин.

5. Покрийте съда с джоланите с няколко слоя алуминиево фолио и го стегнете добре. Върнете във фурната и печете 2 часа. Не повдигайте фолиото през тези 2 часа, защото в противен случай има вероятност месото да стане жилаво.

6. Отстранете фолиото, налейте пилешкия бульон и усилете на 200 градуса. Печете 15 минути и извадете от фурната. Джоланите са сготвени, когато са придобили тъмнокафяв цвят и лесно се набучват с вилица.

7. Сервирайте агнешките джолани върху скилидки чесън, стръкове мащерка или розмарин и соса от печенето.

 

Агнешки шашлик

 

 

Шашликът е вид кебап, характерен за Турция и Русия. Маринованите агнешки шишчета се пекат на скара и се поднасят с гриловани зеленчуци.

 

3-4 порции, 30 мин.

Продукти:

450 г агнешко месо

½ ч.ч. лимонов сок

½ ч.ч. зехтин

1 ч.л. смлян черен пипер

1 ч.л. сол

¼ ч.л. червен пипер

2 глави лук

470 г чери домати

2 големи зелени чушки

 

Начин на приготвяне:

1. Изрежете цялата мазнина от месото и го нарежете на кубчета от по 2 см. В купа сложете месото, зехтина лимоновия сок, солта, черния и червения пипер. Разбъркайте добре и оставете да се маринова поне 2-3 часа преди готвене.

2. Нанижете месото на шишчета - по 6 парчета на шишче. Не забравяйте да намазните леко шишчетата преди да нанижете месото.

3. Нанижете нарязани на парчета зеленчуци на отделни шишчета.

4. Печете шишчетата с агнешко на добре загрята скара или на най-горното ниво във фурната 10-12 минути. Обърнете и печете още толкова. Шишчетата със зеленчуци печете през последните 5 минути, обърнете и печете още 5 минути. Зеленчуците трябва да останат хрупкави.

 

Печена агнешка плешка с розмарин

Има ли нещо по-празнично от печеното агнешко? И агнешката плешка, и агнешкият бут са изключително вкусни печени. Агнешката плешка става по-сочна, тъй като съдържа повече мазнини.

Но който и вариант да изберете, щедро овкусете месото със сол и черен пипер и печете до желаната готовност. И задължително поканете гости за празника!

 

4 порции, 105 минути

Продукти:

8 картофа

2 големи сладки картофа

2 глави лук

¼ ч.ч. зехтин

2 ½ ч.л. сол

1 кг агнешка плешка

6 скилидки чесън

6 стръка пресен розмарин

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 175 градуса.

2. Обелете и нарежете на кръгчета с дебелина 2.5 см обикновените и сладките картофи. Обелете лука и го разрежете на половинки.

3. Подредете двата вида картофи и лука на един слой в дълбока тава. Поръсете с 2 с.л. зехтин и 1 ч.л. сол. Разбъркайте добре, за да се овкусят и пак подредете на един слой.

4. Поставете плешката върху зеленчуците и втрийте в него останалите зехтин и сол. С помощта на остър нож направете малки разрези в месото. В тях поставете тънки филийки чесън и стръкчета розмарин.

5. Поставете тавата по средата на фурната и печете 1 ч. и 30 мин или до вътрешна температура на месото в най-дебелата му част 60 градуса за леко изпечено (rare), 70 за средно изпечено (medium) и 77 за добре изпечено (well done).

6. Извадете месото от фурната и прехвърлете в чиния. Увийте месото в алмуниево фолио и го оставете да почине 10 минути.

7. Сервирайте печената агнешка плешка с печените картофи и лук.

 

Агнешки бут

Другото класическо ястие за Великденския обяд е печеният агнешки бут. Изберете някое от предложенията на 24Kitchen за приготвянето му и развихрете въображението си относно гарнитурите към него.

https://www.24kitchen.bg/search?search=%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%20%D0%B1%D1%83%D1%82