7 идеи за приготвяне на агнешко за Великден
Четвъртък 29 април
Агнешкото месо е традиционно основно ястие за Великден. Най-често се приготвя агнешко печено – бут или плешка, но също и агнешки пържоли. Произходът на месото е важен, затова българското агнешко е добър избор.
Освен традиционните предложения за приготвяне на агнешко месо, Ви предлагаме и няколко различни идеи. Все пак то може да се консумира и през останалото време от годината.
Печени агнешки пържоли със заатар
Агнешките пържоли са идеален вариант, ако готвите само за двама в празничните дни. Подправката заатар ще подчертае вкуса на месото.
Загрейте добре чугунен тиган и запечатайте добре пържолите от двете страни, а след това завършете готвенето във фурната до степен на изпичане, която предпочитате. Сервирайте върху пюре от картофи, което идеално ще попие вкусния сос.
2 порции, 40 минути
Продукти:
4 агнешки пържоли (дебелина около 2.5 см)
1 с.л. зехтин
1 ч.л. заатар
1 ч.л. безсолно масло
1 ч.л. брашно
1 ч.ч. телешки бульон
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 градуса.
2. Поръсете всяка пържолка с еднакво количество заатар от двете страни.
3. Загрейте зехтина в голям тиган с огнеупорна дръжка. Поставете пържолките и запечатайте на висока температура за по 2 минути от всяка страна.
4. Поставете тигана във фурната за 5 минути. Обърнете месото и гответе още 5 минути.
5. Месото ще е добре изпечено при вътрешна температура от 77 градуса.
6. Извадете изпечените пържоли от тигана и ги поставете в чиния. Покрийте с алуминиево фолио.
7. Поставете тигана върху умерен огън и разтопете 1 с.л. масло. Добавете брашното и разбъркайте. Добавете бульона, като разбърквате непрекъснато. Продължете да разбърквате докато сосът се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
8. Залейте агнешките пържоли със сос. Сервирайте върху основа от картофено пюре или зеленолистни зеленчуци.
Месно руло
Този вариант на месно руло с агнешко смляно месо ще Ви изненада с невероятен вкус благодарение на ароматните подправки като кимион, сушен босилек и канела.
8 порции, 1 ч. 50 мин.
Продукти:
900 г смляно агнешко месо
220 г смляно телешко месо
2 големи яйца
1 ч.ч. сухи хлебни трохи
1 глава лук
1 зелена чушка
3 скилидки чесън
¾ ч.л. сол
1 ч.л. смлян черен пипер
½ ч.л. кимион
1 ч.л. сушен босилек
¼ ч.л. смляна канела
¼ ч.ч. нарязан магданоз
Начин наприготвяне:
1. Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете с мазнина правоъгълна форма за хляб.
2. В голяма купа смесете агнешката и телешката кайма, яйцата и хлебните трохи. Омесете добре с ръце.
3. Добавете нарязаните на ситно лук, чушка и чесън, както и подправките – сол, черен пипер, кимион, сушен босилек, канела. Омесете отново.
4. Прехвърлете сместа във формата, като я разпределите равномерно. Печете 1 ч. 30 мин.
5. Оставете рулото да изстине 15 минути. След това го поднесете, поръсено с пресен магданоз с гарнитура от печени картофи или зеленчуци.
Агнешки бургери с фета и лабне
Тези бургери се приготвят с агнешка кайма и много подправки от Близкия изток. Важно е да се има предвид, че агнешкото не съдържа толкова мазнини колкото телешкото, затова тези бургери трябва да са с между слаба и средна степен на изпичане (medium rare), за да останат сочни. Вместо слайс сирене, гарнирайте с лъжица студено лабне и сирене фета.
4 порции, 25 минути
Продукти:
450 г агнешка кайма
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. нарязан магданоз
1 ч.л. кимион
½ ч.л. смлян кориандър
¼ ч.л. смляна канела
сол и черен пипер
¼ ч.ч. лабне
¼ ч.ч. натрошено сирене фета
4 питки със семена
бейби спанак
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесете агнешката кайма, нарязаните на много ситно или настъргани лук и чесън, нарязания магданоз и подправките – кимион, кориандър, канела, сол и черен пипер. Омесете добре каймата и оформете плоски кюфтета.
2. Загрейте добре скара или грил-тиган. Поставете бургерите и гответе 4 минути от едната страна и толкова от другата. Вътрешната температура на месото трябва да е 72 градуса. Гответе 1-2 минути допълнително, ако искате добре изпечен (well done) бургер.
3. Разрежете питките на две, по хоризонтал, и ги запечете леко върху скарата или в тигана. Намажете всяка половина с по 1 с.л. лабне, поставете бургера върху долната половина на питката, върху него сложете лист маруля и поръсете с натрошено сирен фета. Поставете втората половина питка и поднесете бургера докато е топъл.
Агнешки джолан