7 идеи за приготвяне на агнешко за Великден

Четвъртък, 29 април

Снимка: iStock
7 идеи за приготвяне на агнешко за Великден

 

Агнешкото месо е традиционно основно ястие за Великден. Най-често се приготвя агнешко печено – бут или плешка, но също и агнешки пържоли. Произходът на месото е важен, затова българското агнешко е добър избор.

Освен традиционните предложения за приготвяне на агнешко месо, Ви предлагаме и няколко различни идеи. Все пак то може да се консумира и през останалото време от годината.

 

Печени агнешки пържоли със заатар

Агнешките пържоли са идеален вариант, ако готвите само за двама в празничните дни. Подправката заатар ще подчертае вкуса на месото.

Загрейте добре чугунен тиган и запечатайте добре пържолите от двете страни, а след това завършете готвенето във фурната до степен на изпичане, която предпочитате. Сервирайте върху пюре от картофи, което идеално ще попие вкусния сос.

2 порции, 40 минути

Продукти:

4 агнешки пържоли (дебелина около 2.5 см)

1 с.л. зехтин

1 ч.л. заатар

1 ч.л. безсолно масло

1 ч.л. брашно

1 ч.ч. телешки бульон

сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190 градуса.

2. Поръсете всяка пържолка с еднакво количество заатар от двете страни.

3. Загрейте зехтина в голям тиган с огнеупорна дръжка. Поставете пържолките и запечатайте на висока температура за по 2 минути от всяка страна.

4. Поставете тигана във фурната за 5 минути. Обърнете месото и гответе още 5 минути.

5. Месото ще е добре изпечено при вътрешна температура от 77 градуса.

6. Извадете изпечените пържоли от тигана и ги поставете в чиния. Покрийте с алуминиево фолио.

7. Поставете тигана върху умерен огън и разтопете 1 с.л. масло. Добавете брашното и разбъркайте. Добавете бульона, като разбърквате непрекъснато. Продължете да разбърквате докато сосът се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.

8. Залейте агнешките пържоли със сос. Сервирайте върху основа от картофено пюре или зеленолистни зеленчуци.

 

Месно руло

Този вариант на месно руло с агнешко смляно месо ще Ви изненада с невероятен вкус благодарение на ароматните подправки като кимион, сушен босилек и канела.

 

8 порции, 1 ч. 50 мин.

Продукти:

900 г смляно агнешко месо

220 г смляно телешко месо

2 големи яйца

1 ч.ч. сухи хлебни трохи

1 глава лук

1 зелена чушка

3 скилидки чесън

¾ ч.л. сол

1 ч.л. смлян черен пипер

½ ч.л. кимион

1 ч.л. сушен босилек

¼ ч.л. смляна канела

¼ ч.ч. нарязан магданоз

 

Начин наприготвяне:

1. Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете с мазнина правоъгълна форма за хляб.

2. В голяма купа смесете агнешката и телешката кайма, яйцата и хлебните трохи. Омесете добре с ръце.

3. Добавете нарязаните на ситно лук, чушка и чесън, както и подправките – сол, черен пипер, кимион, сушен босилек, канела. Омесете отново.

4. Прехвърлете сместа във формата, като я разпределите равномерно. Печете 1 ч. 30 мин.

5. Оставете рулото да изстине 15 минути. След това го поднесете, поръсено с пресен магданоз с гарнитура от печени картофи или зеленчуци.

 

Агнешки бургери с фета и лабне

 

 

Тези бургери се приготвят с агнешка кайма и много подправки от Близкия изток. Важно е да се има предвид, че агнешкото не съдържа толкова мазнини колкото телешкото, затова тези бургери трябва да са с между слаба и средна степен на изпичане (medium rare), за да останат сочни. Вместо слайс сирене, гарнирайте с лъжица студено лабне и сирене фета.

 

4 порции, 25 минути

Продукти:

450 г агнешка кайма

1 малка глава лук

1 скилидка чесън

2 с.л. нарязан магданоз

1 ч.л. кимион

½ ч.л. смлян кориандър

¼ ч.л. смляна канела

сол и черен пипер

¼ ч.ч. лабне

¼ ч.ч. натрошено сирене фета

4 питки със семена

бейби спанак

 

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа смесете агнешката кайма, нарязаните на много ситно или настъргани лук и чесън, нарязания магданоз и подправките – кимион, кориандър, канела, сол и черен пипер. Омесете добре каймата и оформете плоски кюфтета.

2. Загрейте добре скара или грил-тиган. Поставете бургерите и гответе 4 минути от едната страна и толкова от другата. Вътрешната температура на месото трябва да е 72 градуса. Гответе 1-2 минути допълнително, ако искате добре изпечен (well done) бургер.

3. Разрежете питките на две, по хоризонтал, и ги запечете леко върху скарата или в тигана. Намажете всяка половина с по 1 с.л. лабне, поставете бургера върху долната половина на питката, върху него сложете лист маруля и поръсете с натрошено сирен фета. Поставете втората половина питка и поднесете бургера докато е топъл.

 

Агнешки джолан