6 вида брашно

Вторник 30 юли

6 вида брашно

Брашното е безценен, основен продукт, с изключително много приложения в кухнята. С него може да се приготвят от пандишпанова торта, ронливо тесто и смес за палачинки до гъсти сосове. Различните видове брашно, обаче, имат различни свойства, затова нашият кратък наръчник ще ви помогне да използвате най-подходящото.

 

БЯЛО БРАШНО - тип 500


Това е най-широко използваният вид брашно. То се получава при смилането на бланширана пшеница. Бялото брашно не съдържа набухватели, което го прави идеално за сгъстяване на сосове или за приготвяне на смес за палачинки. 

ПЪЛНОЗЪРНЕСТО БРАШНО


Заменете бялото брашно с пълнозърнесто за повече фибри и по-здравословно хранене. Пълнозърнестото брашно се получава при смилането на целите пшенични зърна, включително обвивката, което означава, че е с по-високо съдържание на хранителни вещества и има по-груба текстура. Идеално е за печива като соден хляб или канелени кифлички.

САМОНАБУХВАЩО БРАШНО 


Използването на това брашно е ключово, когато приготвяте печива. В него набухвателите са смесени с бяло брашно за повече лекота и въздушност – резултат, който оценяваме при приготвянето на кексове и пудинги. Набухвателите образуват въздушни балончета в тестото и смесите, подходящи за пухкави мъфини, класически пандишпанови торти или американски палачинки. За идеален резултат при печенето, в случай че не разполагате със самонабухващо брашно, добавете 2 ч.л. пресят бакпулвер на всеки 150 г пълнозърнесто брашно.


БРАШНО ЗА ХЛЯБ


Това бяло брашно е богато на глутен, което придава на тестото за хляб плътност и еластичност. Независимо дали печете италианска фокача, тайвански хлебчета бао, индийски хляб наан или класически бял хляб, използвайки брашно за хляб, резултатът ще е такъв, какъвто очаквате. 

БЕЗГЛУТЕНОВО БРАШНО


Съществуват много натурални безглутенови брашна, като оризово, нахутено, от елда и от кестени. Можете да си купите готова смес от безглутенови брашна, която съдържа и гума ксантан, съставка, спомагаща за набухването. От подобна смес от безглутенови брашна можете да приготвите сладкиши, морковен кейк, дори и прясна паста.

РЪЖЕНО БРАШНО


Тъмно и плътно, ръженото брашно добавя силен и богат вкус във всеки хляб. Ръженото брашно се използва широко в скандинавските печива, като се комбинира с други видове брашна за допълнителен вкус при приготвянето на кексове и кифлички. Ръженото брашно е с по-ниско съдържание на глутен от други видове брашна, но не е безглутеново.

Източник: www.jamieoliver.com