6 разновидности на "аква фреска"

Петък 31 юли

Снимка: iStock
6 разновидности на "аква фреска"

 

Мексиканската напитка „аква фреска“ („свежа вода“ или „студена вода“) се приготвя от вода и плодове, но всъщност представлява нещо съвсем различно както от чиста вода, така и от плодов сок.

В основата на „аква фреска“ е прясната питейна вода, а плодът се добавя или изтисква направо в нея, в резултат на което се получава много по-лека и по-освежаваща напитка.

Някои определят „аква фреска“ като универсална напитка между плодов сок и овкусена вода. Сама по себе си напитката е вкусна, а и много утолява жаждата, но също така  върви много добре заедно с храна.

Може да направите „аква фреска“ с един или няколко от любимите си плодове, а също от чиа, цветове на хибискус, ориз или тамаринд, дори от зеленчуци – краставици, селъри или сварено червено цвекло. Домашно приготвената „аква фреска“ е много по-здравословна, тъй като е направена от естествени съставки за разлика от фабрично приготвената. Освен това, приготвяйки я удома, можете да изберете алтернативен подсладител като стевия, панела и т.н. Ако използвате гранулиран подсладител, като бяла, кафява захар или панела, имайте предвид, че за разтварянето на кристалите в студена вода е необходимо време. Затова по-добрият вариант е да добавите захарен сироп или да разтворите захарта предварително в малко топла вода.

Плодова „аква фреска“

„Аква фреска“ буквално може да бъде направена с всеки плод. Може и да се съчетаят различни плодове. Някои плодове, като динята и ябълките, се добавят във водата след отстраняването на корите, семките и дръжките им. След това се нарязват на кубчета и се добавят във водата.

Дребните плодове могат да бъдат добавени цели, но понякога по-големите им семена, като тези на малините и къпините, са дразнещи и трябва да бъдат отстранени чрез прецеждане на напитката. Това важи и за други плодове като гуава и кактусова смокиня, които имат много малки семенца, както и за богати на фибри плодове като ананаса, например.

Цитрусовите плодове трябва да бъдат изтисквани направо във водата, което прави приготвянето на напитката много бързо и лесно.

 

Основна рецепта за „аква фреска“

 

4 ч.ч. трапезна вода

2 ч.ч. пресен плод

¼ ч.ч. захар или еквивалент на друг подсладител

2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

лимонови резени (по желание)

лед (по желание)

 

Начин на приготвяне:

1. В блендер сипете водата, захарта и плодовете. Пюрирайте до гладкост.

2. Пресипете сместа, като я прецедите, ако желаете, в кана или чаша.

3. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Опитайте на вкус и подсладете още, ако е необходимо.

4. Сервирайте с резен лимон.

Agua de Jamaica (Чай от цвят хибискус)

„Аква фреска“ с цвят от хибискус се приготвя малко по-различно, тъй като сушеният цвят трябва да се запари в гореща вода, за да осбоводи вкуса и цвета си. След като цветовете се накиснат, течността се охлажда и подслажда. Готовата напитка напомня на сок от боровинки.

 

Agua de Tamarindo (Вода от тамаринд)

Кафявата паста, която се получава след изваждането на вътрешността на шушулките тамаринд, има характерен землист вкус. След като се подслади, се получава истински вкусна напитка. За да избегнете трудоемкото изваждане на вътрешността на шушулките, може да си я купите в консерва. Тамариндовата паста се смесва с вода и захар в блендер и „аква фреска“ е готова.