5 вегетариански идеи за вечеря

Сряда 14 април

Снимка: iStock
5 вегетариански идеи за вечеря

 

Планирането на вечерите през седмицата е добре да започне в неделя. Ако сте готвили активно предишните дни или седмици, най-вероятно имате запас от останали продукти или заготовки, които сте замразили.

Например, когато приготвяте вегетариански бургери, е добре да направите няколко в повече и да ги запазите за 2-3 дни в хладилника или да ги замразите. Независимо дали в неделя сте избрали да направите бургери с червено цвекло и кафяв ориз или бургери от черен боб, не забравяйте да направите няколко в повече и да ги замразите.

Друго подходящо вегетарианско ястие за неделния обяд е къри яхнията от зеленчуци и нахут. Останалото количество от нея може да бъде запазено във фризера до 1 месец. Съживяването на тази яхния изисква само добавянето на малко кокосово мляко при затоплянето ѝ.

Направете лазаня с ньоки, като приготвите всичко в неделя, без да добавяте сиренето и я замразите във фризера. В четвъртък прехвърлете кутията в хладилника и в петък поръсете с настъргано сирене и изпечете лазанята.

Ето и още няколко предложения как да направите работната си седмица по-лека.

Сварете лимец или ечемик и мариновайте нахут и сирене фета. Това ще ви помогне за по-бързото приготвяне на питателната салата с нахут, лимец и пролетни зеленчуци за вечеря в четвъртък.

 

Понеделник

Най-страхотните вегетариански бургери

Тези бургери от черен боб са бързи за приготвяне, имат богат вкус и имат хрупкава коричка. Могат да задоволят дори месоядните.

Идеални са, поднесени по класическия начин – в питка, с всички допълнения, но и накъсани върху салата от зеленолистни зеленчуци.

Прецеденият черен боб от консерва (3 ½ ч.ч.) разстелете в плитка тавичка и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 10-12 минути. Оставете го да изстине за 5 минути и го пресипете в кухненсски блендер заедно с ¾ ч.ч. овесени ядки, 1 ч.л. сос чипотле адобо. Овкусете със сол и черен пипер и смелете за 15-20 секунди. Намачкайте с вилица половин авокадо и добавете сместа от боб към него. Разбъркайте и добавете ¼ ч.ч. нарязани листа кориандър. Разбъркайте отново. Загребете ½ ч.ч. от сместа и оформете на плоско кюфте. Оставете бургерите да починат 5 минути. След това ги изпържете по 3 наведнъж в тиган със загрято олио – 1 с.л. Пържете по 3-4 минути от всяка страна, до образуването на хрупкава коричка. Намачкайте другата половина авокадо и намажете с него питките. Поставете бургера и гарнирайте с майонеза, лук, листа зелена салата.

Суровите бургери, които са ви в повече, можете да увиете един по един в прозрачно фолио или да ги подредите на отделни листове хартия за печене и да ги замразите.

 

Вторник

Салата с мариновани нахут и сирене, и пролетни зеленчуци

Дресингът за тази салата е в гръцки стил, с лимонова кора и сок, накълцан чесън и много сушен риган и определено съживява салатата. Тя може да се направи с каквито зеленчуци, зърнени храни и пресни подправки разполагате.

За салатата първо сварете лимеца или ечемика. След това направете маринатата като смесите ¼ ч.ч. зехтин и 2 с.л. червен винен оцет в купа и разбъркате. Настържете фино кората на 1 лимон и добавете 2 с.л. лимонов сок. Добавете 2 ч.л. сушен риган, 1 ¼ ч.л. сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте. Нарежете на ситно 1 малка глава лук шалот и 1 скилидка чесън. Нарежете 100 г сирене фета на кубчета от по 1 см. Прецедете нахута от 1 консерва. Поставете сиренето, нахута, лука и чесъна в дресинга и разбъркайте добре. Оставете да се мариноват 20 минути. (Маринованите нахут и фета може да се приготвят до 3 дни предварително.) Подгответе зеленчуците за салатата – нарежете на тънки кръгчета 6 репички, почистете от конци 100 г пресен захарен грах в шушулки и ги разрежете под диагонал. Нарежете 1 авокадо, накъсайте стръкчета копър – около ¼ ч.ч., нарежете на ивици 1 голяма маруля. Сложете всички зеленчуци в купа и добавете изстиналия лимец. Разбъркайте добре. Добавете маринованите нахут и сирене в купата и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо. Полейте с тънка струйка зехтин.

Спокойно може да приберете останалото от салатата в хладилника и да го изядете на другия ден за обяд. За гарнитура сварете ориз или орзо.

 

Сряда

Къри със зеленчуци и нахут в уред за бавно готвене

Тази рецепта предполага замяната на почти всички съставки с такива, с които разполагате. Червените картофи могат да се заменят със сладки, карфиолът с броколи и дори спанакът с босилек. Може да приготвите тази яхния както в уред за бавно готвене, така и в чугунен съд върху котлона, в зависимост от това, с което разполагате. Ако изберете първия вариант, това ще Ви отнеме 4 часа, а във втория – 1.

Загрейте 1 с.л. олио в голям тиган и запържете 1 глава лук, нарязана на ситно, заедно с 1 ч.л. сол за около 5 минути. Добавете 2 червени картофа, нарязани на кубчета, заедно с 1 ч.л. сол и запържете докато крайчетата започнат да стават златисти. Добавете по 1 с.л. къри на прах, джинджифил и кафява захар и гответе 30 секунди, докато започнат да отделят аромата си. Добавете ¼ ч.ч. зеленчуков бульон и деглазирайте с него дъното на тигана. Пресипете в уред за бавно готвене. Добавете още 1 ¾ ч.ч. бульон, нарязаните зелена и червена чушка, малка глава карфиол на розички карфиол, прецеден нахут от консерва и консерва нарязани домати. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Гответе 4 часа на най-високата степен. Накрая добавете 200 г бейби спанак и 1 ч.ч. кокосово мляко и оставете за 2-3 минути, докато спанака се свие. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо. Сервирайте самостоятелно или върху арабски кускус и ли паста орзо.

Останалите порции от това къри замразете във фризера.

 

Четвъртък

Холандска палачинка с гъби, чесън, масло и пресни подправки

Тази голяма солена палачинка идеално се гарнира с всякакви видове гъби и пресни подправки.

Загрейте кръгла тавичка или тиган с огнеупорни дръжки по средата на предварително загрята фурна на 220 градуса. Пригответе сместа за палачинката от 2/3 ч.ч. брашно, 2/3 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, ¼ ч.л. сол и малко прясно смлян черен пипер. Разбъркайте в продължение на 1 минута. Добавете листенца мащерка и ситно нарязан див лук. Извадете горещия съд от фурната и разтопете в него 2 с.л. масло. Изсипете сместа за палачинка, поръсете с настърган пармезан. Печете 18-20 минути.
Сотирайте гъбите с масло и нарязан на филийки чесън. Гарнирайте палачинката със задушените гъби, прясна мащерка, див лук и още настърган пармезан.

 

Петък

Лазаня от ньоки със спанак, бял боб и вегетарианска наденица

В последния ден от работната седмица винаги е добре да си създадем уют с пълна купа с паста, например. Този вариант на лазаня е супер бърз за приготвяне, дори не е необходимо да варите ньоките предварително. Освен това рецептата е богата на протеини заради вегетарианската наденица и е пълна със зеленчуци.

Първо направете сос, като накъсате и запържите наденицата в тиган със зехтин. Добавете нарязаните лук и чесън и щом омекнат, добавете доматено пюре (пасата). Гответе на слаб огън 15 минути. Накрая добавете 5 шепи листа спанак, една по една, докато се свият. Добавете прецеден боб от консерва, както и ньоки. Разбъркайте добре и изсипете в дълбока правоъгълна тавичка. Подредете кръгчета моцарела отгоре и поръсете с настърган пармезан. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 30-35 минути.


Източник: https://www.thekitchn.com/