5 вегетариански идеи за вечеря
Сряда 14 април
Планирането на вечерите през седмицата е добре да започне в неделя. Ако сте готвили активно предишните дни или седмици, най-вероятно имате запас от останали продукти или заготовки, които сте замразили.
Например, когато приготвяте вегетариански бургери, е добре да направите няколко в повече и да ги запазите за 2-3 дни в хладилника или да ги замразите. Независимо дали в неделя сте избрали да направите бургери с червено цвекло и кафяв ориз или бургери от черен боб, не забравяйте да направите няколко в повече и да ги замразите.
Друго подходящо вегетарианско ястие за неделния обяд е къри яхнията от зеленчуци и нахут. Останалото количество от нея може да бъде запазено във фризера до 1 месец. Съживяването на тази яхния изисква само добавянето на малко кокосово мляко при затоплянето ѝ.
Направете лазаня с ньоки, като приготвите всичко в неделя, без да добавяте сиренето и я замразите във фризера. В четвъртък прехвърлете кутията в хладилника и в петък поръсете с настъргано сирене и изпечете лазанята.
Ето и още няколко предложения как да направите работната си седмица по-лека.
Сварете лимец или ечемик и мариновайте нахут и сирене фета. Това ще ви помогне за по-бързото приготвяне на питателната салата с нахут, лимец и пролетни зеленчуци за вечеря в четвъртък.
Понеделник
Най-страхотните вегетариански бургери
Тези бургери от черен боб са бързи за приготвяне, имат богат вкус и имат хрупкава коричка. Могат да задоволят дори месоядните.
Идеални са, поднесени по класическия начин – в питка, с всички допълнения, но и накъсани върху салата от зеленолистни зеленчуци.
Прецеденият черен боб от консерва (3 ½ ч.ч.) разстелете в плитка тавичка и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 10-12 минути. Оставете го да изстине за 5 минути и го пресипете в кухненсски блендер заедно с ¾ ч.ч. овесени ядки, 1 ч.л. сос чипотле адобо. Овкусете със сол и черен пипер и смелете за 15-20 секунди. Намачкайте с вилица половин авокадо и добавете сместа от боб към него. Разбъркайте и добавете ¼ ч.ч. нарязани листа кориандър. Разбъркайте отново. Загребете ½ ч.ч. от сместа и оформете на плоско кюфте. Оставете бургерите да починат 5 минути. След това ги изпържете по 3 наведнъж в тиган със загрято олио – 1 с.л. Пържете по 3-4 минути от всяка страна, до образуването на хрупкава коричка. Намачкайте другата половина авокадо и намажете с него питките. Поставете бургера и гарнирайте с майонеза, лук, листа зелена салата.
Суровите бургери, които са ви в повече, можете да увиете един по един в прозрачно фолио или да ги подредите на отделни листове хартия за печене и да ги замразите.
Вторник
Салата с мариновани нахут и сирене, и пролетни зеленчуци
Дресингът за тази салата е в гръцки стил, с лимонова кора и сок, накълцан чесън и много сушен риган и определено съживява салатата. Тя може да се направи с каквито зеленчуци, зърнени храни и пресни подправки разполагате.
За салатата първо сварете лимеца или ечемика. След това направете маринатата като смесите ¼ ч.ч. зехтин и 2 с.л. червен винен оцет в купа и разбъркате. Настържете фино кората на 1 лимон и добавете 2 с.л. лимонов сок. Добавете 2 ч.л. сушен риган, 1 ¼ ч.л. сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте. Нарежете на ситно 1 малка глава лук шалот и 1 скилидка чесън. Нарежете 100 г сирене фета на кубчета от по 1 см. Прецедете нахута от 1 консерва. Поставете сиренето, нахута, лука и чесъна в дресинга и разбъркайте добре. Оставете да се мариноват 20 минути. (Маринованите нахут и фета може да се приготвят до 3 дни предварително.) Подгответе зеленчуците за салатата – нарежете на тънки кръгчета 6 репички, почистете от конци 100 г пресен захарен грах в шушулки и ги разрежете под диагонал. Нарежете 1 авокадо, накъсайте стръкчета копър – около ¼ ч.ч., нарежете на ивици 1 голяма маруля. Сложете всички зеленчуци в купа и добавете изстиналия лимец. Разбъркайте добре. Добавете маринованите нахут и сирене в купата и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо. Полейте с тънка струйка зехтин.
Спокойно може да приберете останалото от салатата в хладилника и да го изядете на другия ден за обяд. За гарнитура сварете ориз или орзо.
Сряда