5-те най-добри маринати за месо
Петък 6 октомври
Мариноването е може би един от най-важните методи при приготвянето на месо. Добрата марината не само овкусява и прави по-крехко месото, но също така го прави и по-здравословно. Маринатите, които са описани по-долу, са едни от най-популярните и със сигурност си заслужава да бъдат пробвани. След това всеки домашен готвач може да си отпусне въображението и да импровизира, за да открие най-добрата марината според него.
Тези маринати са подходящи не само за всички видове месо, но и за други продукти като риба, морска храна, тофу и т.н.
Мариноването дава най-добри резултати, когато се прави в затворена среда. Препоръчително е да се използват големи пликове с ципове, за да може да се изкара възможно най-добре въздуха от тях. По-леките видове месо, както и по-тънките парчета месо могат да се мариноват за не повече от 30 минути, докато за по-плътните меса са необходими няколко часа.
Марината Терияки
Тази марината със соев сос ще придаде вкус на всеки вид печено месо. Тя е особено подходяща за свинско и пилешко.
Продукти:
1 ч.ч. соев сос
½ ч.ч. вода
¾ ч.ч. кафява захар
1 с.л. бял винен оет
1 с.л. растително олио
3 стръка пресен лук
4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете всички продукти – соевия сос, водата, кафявата захар, оцета, олиото, смачкания с преса чесън и нарязания на тънки кръгчета пресен лук. Разбъркайте доре, докато захарта се разтопи.
2. Използвайте маринатата веднага или съхранявайте в хладилник в затворен съд до 6-7 дни.
3. Мариновайте свинско, телешко или агнешко от 2 до 24 часа. Пилешко или друго птиче месо – от 2 до 12 часа. Риба, морски продукти или заместители на месото мариновайте за 1 час.
Марината с лимон и розмарин
Тази марината е идеална за пилешко, тъй като придава вкус на цитруси и пресни подправки. Опитайте маринатата с пилешко, свинско или агнешко месо.
Продукти:
3 големи лимона
¼ ч.ч. листа розмарин или 2 с.л. сушен розмарин
¼ ч.ч. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
½ ч.л. бял пипер
Начин на приготвяне:
1. Разрежете лимоните на половинки и изтискайте сока им в купа.
2. Добавете всички останали съставки и разбъркайте добре.
3. Мариновайте пилешко и свинско 1-2 часа. Маринатата може да бъде приготвена предварително и съхранявана в затворен съд в хладилник до 1 седмица.
Класическа марината за пържоли
Добрата пържола няма нужда от допълнителна намеса. Но не толкова добрите стекове, определено имат. Ако ще печете пържола, която не е особено крехка, тази марината е перфектна. Тя също е подходяща за телешко, свинско, агнешко и птиче месо.
Продукти:
¼ ч.ч. червен винен оцет
2 с.л. сос “Уорчестър“
¼ ч.ч. зехтин или авокадово масло
1 ½ ч.л. морска сол
2 ч.л. листа пресен риган, нарязани на ситно
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
½ ч.л. листа прясна мащерка, нарязани на ситно
¼ ч.л. лук на прах
1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно
Начин на приготвяне:
1. В купа разбъркайте оцета и соса „Уорчестър“.
2. На тънка струйка добавете зехтина, при постоянно разбъркване.
3. Добавете солта, черния пипер, ригана, мащерката, лука на прах и нарязания на ситно чесън и разбъркайте добре. Оставете сместа на стайна температура за 5 минути преди да я използвате.
Ако няма да използвате маринатата веднага, поставете я в затворен съд в хладилник и я съхранявайте до 5 дни.
Най-добре е да поставите пържолата (свинска или телешка) в голям плик с цип и да изсипете маринатата вътре. Затворете плика и хубаво втрийте сместа в месото. След това го поставете в тавичка или друг съд и оставете в хладилник за 2-2 1/2 часа.
Ако приготвяте телешка пържола, имайте предвид, че за нея е необходимо повече време за мариноване, около 6 часа, за да може маринатата много добре да проникне в месото и да го овкуси.
Маринатата лесно може да превърнете в сос, който да сервирате към месото. Необходимо е да пресипете маринатата в тиган и да я оставите да къкри в продължение на 15-20 минути. След това опитайте на вкус и овкусете, ако е необходимо. Може да обогатите соса с 1 с.л. масло. Щом го добавите, разбъркайте енергично докато то се разтопи.
Идеи: Може да използвате балсамов оцет вместо винен, както и сос „Терияки“ вместо сос „Уорчестър“. Също така може да добавите настъргана цитрусова кораза свежест.
Ямайска марината „Джърк“
Най-вероятно сте чували за подправки „Джърк“. Тази марината ще придаде „джърк“ вкус на месото, което приготвяте, като проникне дълбоко в него. Маринатата може да се използва за всякакъв вид месо.
Продукти:
1 глава лук, нарязана на ситно
½ ч.ч. нарязан на тънки кръгчета пресен лук
1 люта чушка, нарязана на ситно
3 с.л. соев сос
1 с.л. зехтин
1 с.л. оцет от сайдер или бял винен оцет
2 ч.л. листа прясна мащерка
2 ч.л. захар
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. ямайски пипер или смлян бахар
1 ч.л. смлян черен пипер
½ ч.л. смляно индийско орехче
½ ч.л. смяна канела
По желание: малко лют сос
Начин на приготвяне:
1. Поставете всички продукти в блендер или във висок съд и пасирайте до гладкост.
2. Използвайте маринатата веднага или на следващия ден – тогава вкусовете ще са се съчетали идеално. Може да я съхранявате в затворен съд в хладилник до 7 дни.
Марината за агнешко в гръцки стил
Тази марината всъщност оже да се използва за всякакъв вид месо, но е особено подходяща за агнешко.
Продукти:
2 лимона
¼ ч.ч. зехтин
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 с.л. листа пресен риган, нарязани на ситно
1 ч.л. нарязани листа прясна мащерка
1 дафинов лист
1 ч.л. морска сол
¼ ч.л. едро смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Изтискайте сока на лимоните в купа.
2. На тънка струйка добавете зехтина, при постоянно и енергично разбъркване. Разбъркайте до получаването на емулсия.
3. Добавете останалите съставки и разбъркайте. Оставете маринатата на стайна температура за 10 минути преди да я използвате.
Източник: https://www.thespruceeats.com/