5-те най-добри маринати за месо

Събота 31 юли

Снимка: iStock
5-те най-добри маринати за месо

 

Мариноването е може би един от най-важните методи при приготвянето на месо. Добрата марината не само овкусява и прави по-крехко месото, но също така го прави и по-здравословно. Маринатите, които са описани по-долу, са едни от най-популярните и със сигурност си заслужава да бъдат пробвани. След това всеки домашен готвач може да си отпусне въображението и да импровизира, за да открие най-добрата марината според него.

Тези маринати са подходящи не само за всички видове месо, но и за други продукти като риба, морска храна, тофу и т.н.

Мариноването дава най-добри резултати, когато се прави в затворена среда. Препоръчително е да се използват големи пликове с ципове, за да може да се изкара възможно най-добре въздуха от тях. По-леките видове месо, както и по-тънките парчета месо могат да се мариноват за не повече от 30 минути, докато за по-плътните меса са необходими няколко часа.

 

Марината Терияки

 

 

Тази марината със соев сос ще придаде вкус на всеки вид печено месо. Тя е особено подходяща за свинско и пилешко.

 

Продукти:

1 ч.ч. соев сос

½ ч.ч. вода

¾ ч.ч. кафява захар

1 с.л. бял винен оет

1 с.л. растително олио

3 стръка пресен лук

4 скилидки чесън

 

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете всички продукти – соевия сос, водата, кафявата захар, оцета, олиото, смачкания с преса чесън и нарязания на тънки кръгчета пресен лук. Разбъркайте доре, докато захарта се разтопи.

2. Използвайте маринатата веднага или съхранявайте в хладилник в затворен съд до 6-7 дни.

3. Мариновайте свинско, телешко или агнешко от 2 до 24 часа. Пилешко или друго птиче месо – от 2 до 12 часа. Риба, морски продукти или заместители на месото мариновайте за 1 час.

 

 

Марината с лимон и розмарин

 

Тази марината е идеална за пилешко, тъй като придава вкус на цитруси и пресни подправки. Опитайте маринатата с пилешко, свинско или агнешко месо.

 

Продукти:

3 големи лимона

¼ ч.ч. листа розмарин или 2 с.л. сушен розмарин

¼ ч.ч. зехтин

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

½ ч.л. бял пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Разрежете лимоните на половинки и изтискайте сока им в купа.

2. Добавете всички останали съставки и разбъркайте добре.

3. Мариновайте пилешко и свинско 1-2 часа. Маринатата може да бъде приготвена предварително и съхранявана в затворен съд в хладилник до 1 седмица.

 

Класическа марината за пържоли

 

 

Добрата пържола няма нужда от допълнителна намеса. Но не толкова добрите стекове, определено имат. Ако ще печете пържола, която не е особено крехка, тази марината е перфектна. Тя също е подходяща за телешко, свинско, агнешко и птиче месо.

 

Продукти:

¼ ч.ч. червен винен оцет

2 с.л. сос “Уорчестър“

¼ ч.ч. зехтин или авокадово масло

1 ½ ч.л. морска сол

2 ч.л. листа пресен риган, нарязани на ситно

½ ч.л. прясно смлян черен пипер

½ ч.л. листа прясна мащерка, нарязани на ситно

¼ ч.л. лук на прах

1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно

 

Начин на приготвяне:

1. В купа разбъркайте оцета и соса „Уорчестър“.

2. На тънка струйка добавете зехтина, при постоянно разбъркване.

3. Добавете солта, черния пипер, ригана, мащерката, лука на прах и нарязания на ситно чесън и разбъркайте добре. Оставете сместа на стайна температура за 5 минути преди да я използвате.

Ако няма да използвате маринатата веднага, поставете я в затворен съд в хладилник и я съхранявайте до 5 дни.

Най-добре е да поставите пържолата (свинска или телешка) в голям плик с цип и да изсипете маринатата вътре. Затворете плика и хубаво втрийте сместа в месото. След това го поставете в тавичка или друг съд и оставете в хладилник за 2-2 1/2 часа.

Ако приготвяте телешка пържола, имайте предвид, че за нея е необходимо повече време за мариноване, около 6 часа, за да може маринатата много добре да проникне в месото и да го овкуси.

Маринатата лесно може да превърнете в сос, който да сервирате към месото. Необходимо е да пресипете маринатата в тиган и да я оставите да къкри в продължение на 15-20 минути. След това опитайте на вкус и овкусете, ако е необходимо. Може да обогатите соса с 1 с.л. масло. Щом го добавите, разбъркайте енергично докато то се разтопи.

Идеи: Може да използвате балсамов оцет вместо винен, както и сос „Терияки“ вместо сос „Уорчестър“. Също така може да добавите настъргана цитрусова кораза свежест.

 

Ямайска марината „Джърк“

 

 

Най-вероятно сте чували за подправки „Джърк“. Тази марината ще придаде „джърк“ вкус на месото, което приготвяте, като проникне дълбоко в него. Маринатата може да се използва за всякакъв вид месо.

 

Продукти:

1 глава лук, нарязана на ситно

½ ч.ч. нарязан на тънки кръгчета пресен лук

1 люта чушка, нарязана на ситно

3 с.л. соев сос

1 с.л. зехтин

1 с.л. оцет от сайдер или бял винен оцет

2 ч.л. листа прясна мащерка

2 ч.л. захар

1 ч.л. морска сол

1 ч.л. ямайски пипер или смлян бахар

1 ч.л. смлян черен пипер

½ ч.л. смляно индийско орехче

½ ч.л. смяна канела

По желание: малко лют сос

 

Начин на приготвяне:

1. Поставете всички продукти в блендер или във висок съд и пасирайте до гладкост.

2. Използвайте маринатата веднага или на следващия ден – тогава вкусовете ще са се съчетали идеално. Може да я съхранявате в затворен съд в хладилник до 7 дни.

 

Марината за агнешко в гръцки стил

 

 

Тази марината всъщност оже да се използва за всякакъв вид месо, но е особено подходяща за агнешко.  

 

Продукти:

2 лимона

¼ ч.ч. зехтин

2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно

2 с.л. листа пресен риган, нарязани на ситно

1 ч.л. нарязани листа прясна мащерка

1 дафинов лист

1 ч.л. морска сол

¼ ч.л. едро смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Изтискайте сока на лимоните в купа.

2. На тънка струйка добавете зехтина, при постоянно и енергично разбъркване. Разбъркайте до получаването на емулсия.

3. Добавете останалите съставки и разбъркайте. Оставете маринатата на стайна температура за 10 минути преди да я използвате.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/