5 рецепти за разядки

Сряда 30 август

Снимка: iStock
5 рецепти за разядки

 

Тарама хайвер

4-6 порции, 15 минути

Тарама хайверът е популярна българска разядка за мазане (мезе), приготвена от рибен хайвер, зехтин и лимонов сок. В Гърция тя е известна като тарамосалата.

Тарамата е достъпно предястие, тъй като за приготвянето и се използва хайвер от шаран или попчета. Необходими са още само няколко съставки, за да приготвите тарама хайвер в домашни условия. Сервирайте с препечен хляб, черни маслини, листенца магданоз и зехтин.

 

Продукти:

8 с.л. хайвер от шаран или попчета (пушен или непушен)

1 с.л. лимонов сок

¼ ч.ч. зехтин

1 с.л. фино настърган лук

червен пипер

маслини

магданоз

 

Начин на приготвяне:

1. В купата на блендер поставете хайвера и го пасирайте. Добавете лимоновия сок и отново пасирайте. Без да спирате разбиването, добавете зехтина на тънка струйка. Накрая добавете настъргания лук и разбийте отново. Ако тарамата е прекалено гъста, добавяйте по малко вода и разбърквайте докато постигнете конистенция, подходяща за мазане.

2. Пресипете тарама хайвера в купа и го охладете в хладилник.

3. Преди сервиране поръсете с тънка струйка зехтин, поръсете с червен пипер и гарнирайте с няколко маслини и листенца магданоз.

 

Сотирани чушки с чeсън и подправки

8 порции, 15 минути

Тази разядка от сотирани разноцветни чушки също така е и подходяща гарнитура към пилешко, свинско и риба. Може да се използва и като добавка към сандвичи или антипаста. Тези разноцветни чушки не се различават особено по вкус, но радват очите, а сладостта им се засилва при топлинната обработка.

 

Продукти:

3 с.л. зехтин

2 големи червени чушки

2 големи жълти чушки

2 скилидки чесън

сол на вкус

прясно смлян черен пипер на вкус

1 с.л. червен винен оцет

1 с.л. нарязан босилек

1 с.л. нарязан магданоз

1 прясно изпечен хляб

 

Начин на приготвяне:

1. Разрежете и почистете чушките от дръжките и семките. Нарежете ги на лентички с ширина около 1 см.

2. Загрейте голям тиган със зехтин на силен огън. Добавете чушките и сотирайте 4-5 минути или докато започнат да омекват.

3. Намалете силата на огъня и добавете обелените и нарязани на ситно скилидки чесън и овкусете със сол и черен пипер. Задушете още 2 минути. Внимавайте чесънът да не загори.

4. Изключете котлона и добавете оцета и нарязаните босилек и магданоз. Разбъркайте добре.

5. Прехвърлете сотираните чушки в купа и ги оставете да изстинат. Разбъркайте отново преди сервиране. Опитайте на вкус и овкусете, ако е необходимо. Сервирайте със запечен пресен хляб.

 

Панирани скариди

4-6 порции, 30 минути

Въпреки че има най-различни начини за приготвянето на скариди, тези панирани скариди са невероятни като предястие, поднесени заедно със сос Ремулад за топене.

 

Продукти:

700 г средноголеми или големи скариди (почистени)

олио за пържене

2 ч.ч. прясно мляко

1 голямо яйце

1 ч.ч. брашно

1 ч.ч. царевично брашно

1 1/2 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сол

прясно смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Обелете скаридите, като оставите опашките им, и ги поставете в цедка. Измийте скаридите под течаща студена вода, отцедете ги добре и след това ги подсушете с кухненска хартия.

2. Сипете 2-3 пръста олио в дълбок тиган или тенджера с двойно дъно и го загрейте до 180 градуса.

3. В купа разбийте млякото и яйцето. Поставете скаридите в сместа и ги оставете за 3-4 минути.

4. В друга купа смесете бялото и царевичното брашно, бакпулвера. Добавете сол и черен пипер. Оваляйте добре всяка скарида в брашното и изтръскайте излишното.

5. Пържете скаридите на порции, по 2-3 минути, до златисто. Извадете върху кухненска хартия. За да ги запазите топли, поставете в предварително загрята фурна на 90 градуса.

6. Преди поднасяне поръсете топлите панирани скариди с малко сол и черен пипер.

 

Съвет: Ако използвате замразени скариди, поставете ги в цедка върху купа и ги оставете в хладилника за 1 нощ.

 

Пастет от леща

6-8 порции, 25 минути

Опитайте този веган пастет от леща – предястие за мазане от леща, чесън и лук. Поднесете с филийки препечен хляб или крекери.

 

Продукти:

1 ч.ч. сварена леща

1 глава лук

4 скилидки чесън

6 ч.л. веган заместител на масло

½ ч.л. оцет

 

Начин на приготвяне:

1. В голям тиган, на слаб огън задушете нарязаните на ситно лук и чесън в мазнината, докато омекнат. Овкусете със сол и черен пипер и добавете предварително сварената леща (лещата се вари 1:2 с вода, може да използвате и 1 182 ч.ч. прецедена леща от консерва). Разбъркайте, колкото да се затопли.

2. Прехвърлете сместа в блендер или кухненски робот с метален нож и пасирайте до гладкост, като добавите малко вода, ако е необходимо. Добавете оцета и блендирайте отново.

3. Сервирайте пастета от леща на стайна температура с препечен хляб или солени крекери.

 

Пълнени чери домати с бекон

8 порции, 40 минути

Тези малки доматчета, пълнени с бекон са наистина много популярна разядка. Рецептата е лесна за приготвяне, но трябва да се настроите за пипкава работа, каквато е да пълните малки доматчета. Но бонусът е, че докато го правите, може да опитате 1-2 люжици от невероятно вкусната кремообразна смес за пълнене.

За вегетариански вариант на рецептата, използвайте нарязани ядки кашу или авокадо вместо бекон.

 

Продукти:

1 кг чери домати

¾ ч.ч. майонеза

½ ч.ч. прясно настърган пармезан

1/8 ч.л. чесън на прах

1-2 с.л. нарязани листа босилек

500 г бекон на слайсове

 

Начин на приготвяне:

1. Нарежете бекона на малки кубчета и ги запържете в сух загрят тиган, докато станат тъмнозлатисти и хрупкави. Отцедете бекона върху кухненска хартия.

2. Отрежете капаче в горната част на чери доматчетата. Отрежете съвсем тънко и долната част, за да може да стоят изправени.

3. С помощта на лъжичка за оформяне на топчета от меки плодове или с остро ножче изрежете вътрешността на доматчетата. Обърнете издълбаните доматчетата върху кухненска хартия и ги оставете да се отцедат.

4. В купа смесете майонезата, фино настъргания пармезан, чесъна на прах, нарязаните на ситно листа босилек и хрупкавия бекон. Разбъркайте добре.

5. С малка лъжичка напълнете чери доматчетата с плънката.

6. Подредете пълнените доматчета в голяма чиния и ги покрийте с прозрачно фолио. Поставете в хладилник поне за 2 часа преди да сервирате.