5 рецепти за разядки
Сряда 30 август
Тарама хайвер
4-6 порции, 15 минути
Тарама хайверът е популярна българска разядка за мазане (мезе), приготвена от рибен хайвер, зехтин и лимонов сок. В Гърция тя е известна като тарамосалата.
Тарамата е достъпно предястие, тъй като за приготвянето и се използва хайвер от шаран или попчета. Необходими са още само няколко съставки, за да приготвите тарама хайвер в домашни условия. Сервирайте с препечен хляб, черни маслини, листенца магданоз и зехтин.
Продукти:
8 с.л. хайвер от шаран или попчета (пушен или непушен)
1 с.л. лимонов сок
¼ ч.ч. зехтин
1 с.л. фино настърган лук
червен пипер
маслини
магданоз
Начин на приготвяне:
1. В купата на блендер поставете хайвера и го пасирайте. Добавете лимоновия сок и отново пасирайте. Без да спирате разбиването, добавете зехтина на тънка струйка. Накрая добавете настъргания лук и разбийте отново. Ако тарамата е прекалено гъста, добавяйте по малко вода и разбърквайте докато постигнете конистенция, подходяща за мазане.
2. Пресипете тарама хайвера в купа и го охладете в хладилник.
3. Преди сервиране поръсете с тънка струйка зехтин, поръсете с червен пипер и гарнирайте с няколко маслини и листенца магданоз.
Сотирани чушки с чeсън и подправки
8 порции, 15 минути
Тази разядка от сотирани разноцветни чушки също така е и подходяща гарнитура към пилешко, свинско и риба. Може да се използва и като добавка към сандвичи или антипаста. Тези разноцветни чушки не се различават особено по вкус, но радват очите, а сладостта им се засилва при топлинната обработка.
Продукти:
3 с.л. зехтин
2 големи червени чушки
2 големи жълти чушки
2 скилидки чесън
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
1 с.л. червен винен оцет
1 с.л. нарязан босилек
1 с.л. нарязан магданоз
1 прясно изпечен хляб
Начин на приготвяне:
1. Разрежете и почистете чушките от дръжките и семките. Нарежете ги на лентички с ширина около 1 см.
2. Загрейте голям тиган със зехтин на силен огън. Добавете чушките и сотирайте 4-5 минути или докато започнат да омекват.
3. Намалете силата на огъня и добавете обелените и нарязани на ситно скилидки чесън и овкусете със сол и черен пипер. Задушете още 2 минути. Внимавайте чесънът да не загори.
4. Изключете котлона и добавете оцета и нарязаните босилек и магданоз. Разбъркайте добре.
5. Прехвърлете сотираните чушки в купа и ги оставете да изстинат. Разбъркайте отново преди сервиране. Опитайте на вкус и овкусете, ако е необходимо. Сервирайте със запечен пресен хляб.
Панирани скариди
4-6 порции, 30 минути
Въпреки че има най-различни начини за приготвянето на скариди, тези панирани скариди са невероятни като предястие, поднесени заедно със сос Ремулад за топене.
Продукти:
700 г средноголеми или големи скариди (почистени)
олио за пържене
2 ч.ч. прясно мляко
1 голямо яйце
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. царевично брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Обелете скаридите, като оставите опашките им, и ги поставете в цедка. Измийте скаридите под течаща студена вода, отцедете ги добре и след това ги подсушете с кухненска хартия.
2. Сипете 2-3 пръста олио в дълбок тиган или тенджера с двойно дъно и го загрейте до 180 градуса.
3. В купа разбийте млякото и яйцето. Поставете скаридите в сместа и ги оставете за 3-4 минути.
4. В друга купа смесете бялото и царевичното брашно, бакпулвера. Добавете сол и черен пипер. Оваляйте добре всяка скарида в брашното и изтръскайте излишното.
5. Пържете скаридите на порции, по 2-3 минути, до златисто. Извадете върху кухненска хартия. За да ги запазите топли, поставете в предварително загрята фурна на 90 градуса.
6. Преди поднасяне поръсете топлите панирани скариди с малко сол и черен пипер.
Съвет: Ако използвате замразени скариди, поставете ги в цедка върху купа и ги оставете в хладилника за 1 нощ.
Пастет от леща
6-8 порции, 25 минути
Опитайте този веган пастет от леща – предястие за мазане от леща, чесън и лук. Поднесете с филийки препечен хляб или крекери.
Продукти:
1 ч.ч. сварена леща
1 глава лук
4 скилидки чесън
6 ч.л. веган заместител на масло
½ ч.л. оцет
Начин на приготвяне:
1. В голям тиган, на слаб огън задушете нарязаните на ситно лук и чесън в мазнината, докато омекнат. Овкусете със сол и черен пипер и добавете предварително сварената леща (лещата се вари 1:2 с вода, може да използвате и 1 182 ч.ч. прецедена леща от консерва). Разбъркайте, колкото да се затопли.
2. Прехвърлете сместа в блендер или кухненски робот с метален нож и пасирайте до гладкост, като добавите малко вода, ако е необходимо. Добавете оцета и блендирайте отново.
3. Сервирайте пастета от леща на стайна температура с препечен хляб или солени крекери.
Пълнени чери домати с бекон
8 порции, 40 минути
Тези малки доматчета, пълнени с бекон са наистина много популярна разядка. Рецептата е лесна за приготвяне, но трябва да се настроите за пипкава работа, каквато е да пълните малки доматчета. Но бонусът е, че докато го правите, може да опитате 1-2 люжици от невероятно вкусната кремообразна смес за пълнене.
За вегетариански вариант на рецептата, използвайте нарязани ядки кашу или авокадо вместо бекон.
Продукти:
1 кг чери домати
¾ ч.ч. майонеза
½ ч.ч. прясно настърган пармезан
1/8 ч.л. чесън на прах
1-2 с.л. нарязани листа босилек
500 г бекон на слайсове
Начин на приготвяне:
1. Нарежете бекона на малки кубчета и ги запържете в сух загрят тиган, докато станат тъмнозлатисти и хрупкави. Отцедете бекона върху кухненска хартия.
2. Отрежете капаче в горната част на чери доматчетата. Отрежете съвсем тънко и долната част, за да може да стоят изправени.
3. С помощта на лъжичка за оформяне на топчета от меки плодове или с остро ножче изрежете вътрешността на доматчетата. Обърнете издълбаните доматчетата върху кухненска хартия и ги оставете да се отцедат.
4. В купа смесете майонезата, фино настъргания пармезан, чесъна на прах, нарязаните на ситно листа босилек и хрупкавия бекон. Разбъркайте добре.
5. С малка лъжичка напълнете чери доматчетата с плънката.
6. Подредете пълнените доматчета в голяма чиния и ги покрийте с прозрачно фолио. Поставете в хладилник поне за 2 часа преди да сервирате.