5 рецепти с хранителна мая
Четвъртък 8 юли

Напоследък хранителната мая е много популярен продукт. Тя представлява неактивирана форма на маята, която се използва в хлебарството и пекарството, с разликата, че е преминала през процес на пастьоризация, за да може да бъде изсушена. Изсушената хранителна мая на люспи притежава естествен вкус на ядки и сирене, който невероятно много прилича на вкуса на сиренето Пармезан. Затова хранителната мая е чудесен заместител на сиренето във веган рецепти за паста и различни запеканки.
Хранителната мая може да се използва за сгъстяване на сосове, за овалване на зеленчуци и тофу или за поръсване върху пуканки. Тъй като е богата на витамини и минерали, включително на витамин В12, както и на висококачествени растителни протеини, хранителната мая е добър източник на хранителни вещества за всеки веган или вегетарианец.
Дори и да не се придържате към веган или вегетарианска диета, опитайте някоя от описаните по-долу рецепти, за да приготвите по-лека, но също толкова вкусна храна.
Лесна веган паста
Ако следвате режим на хранене, който изключва млечни продукти, и ви се прияде паста със сирене, непременно пробвайте тази лесна рецепта. Тя е напълно веган, но с богат вкус, а сосът е приготвен от ру от соево мляко и брашно и много хранителна мая. Направете тази паста само за 15 минути в някоя делнична вечер, като добавите и зеленчуци за цвят – броколи или грах.
Продукти:
1 ч.ч. паста
1 с.л. зехтин
1 ч.л. брашно
2/3 ч.ч. соево мляко
¼ ч.ч. хранителна мая
½ ч.л. горчица
½ ч.л. чесън на прах
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сварете пастата според указанията на пакета.
2. В тиган загрейте зехтина на слаб огън. Добавете брашното и разбъркайте докато се образува паста. Добавете соевото мляко (може да използвате бадемово или мляко от кашу) на тънка струйка, като разбърквате, докато сосът се сгъсти.
3. Добавете чесъна на прах, горчицата, солта и хранителната мая. Разбъркайте и гответе 1-2 минути.
4. Добавете прецедената сварена паста и разбъркайте. Опитайте и овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
5. Добавете предварително бланширани или сварени на пара зеленчуци.
Веган „бъркани яйца“
Ако режимът ви на хранене изключва консумацията на яйца, заменете класическите бъркани яйца за закуска или брънч с това бъркано тофу. Ще получите същата пухкава текстура, но с допълнителни протеини от хранителната мая, която играе ролята на сирене.
Продукти:
½ глава лук
½ зелена чушка
1 блокче тофу
2 с.л. олио
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. лук на прах
1 с.л. соев сос
2 с.л. хранителна мая
½ ч.л. куркума, по желание
Начин на приготвяне:
1. Както в много рецепти, в които се използва тофу, и в тази се препоръчва тофуто предварително да се притисне, за да излезе излишната вода от него. Така вкусът му ще бъде много по-добър. За целта поставете блокчето тофу между няколко слоя кухненска хартия отдолу и отгоре. Притиснете с нещо тежко, например с неотворена консерва и оставете така най-малко за 30 минути.
2. Нарежете тофуто на кубчета с размери 1х1 см.
3. С помощта на вилица намачкайте тофуто.
4. Нарежете лука на ситно, а чушката на кубчета. Загрейте олиото в тиган и запържете в него лука, чушката и намачканото тофу за 3-5 минути, като разбърквате.
5. Добавете чесъна и лука на прах, соевия сос и намалете силата на огъня до умерена, гответе 5-7 минути, като разбърквате често. Добавете още мазнина, ако е необходимо.
6. Накрая добавете хранителната мая и разбъркайте добре.
7. Можете да сервирате бърканото тофу по този начин или да добавите някакъв вид салца, да поръсите със соев сос или истинско сирене, да напълните затоплена пшенична тортиля с него.
Веган патладжан пармиджано
Италианското ястие „Патладжан пармиджано“ е любимо на много хора, благодарение на горния хрупкав слой от сирене и богатия доматен сос. Но рецептата може да бъде приготвена и във веган вариант, с хранителна мая вместо сирене.
Продукти:
За патладжаните:
1 голям патладжан
3 ч.л. сол
½ ч.ч. брашно
3 ч.л. смлян черен пипер
½ ч.ч. неподсладено бадемово мляко
1 ч.л. смляно ленено семе
1 ч.л. царевично нишесте
1 ч.ч. галета
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. сушен босилек
1 ч.л. хранителна мая
¼ ч.ч. зехтин
За доматения сос:
2 скилидки чесън
400 г нарязани домати от консерва
1 ч.л. сол
¼ ч.ч. веган сирене Пармезан
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете патладжана. Отстранете дръжката му. Нарежете го на кръгчета с дебелина около 1 см. Подредете ги на един слой върху решетка за охлаждане, поставена в тава. Поръсете обилно със сол. Покрийте патладжаните с няколко слоя кухненска хартия и притиснете с друга тава. Оставете така за 15 минути, за да излезе горчивия сок на патладжана.
2. Измийте кръгчетата патладжан под течаща вода и ги оставете да се отцедят върху кухненска хартия, в същата тава. За да ускорите процеса, притиснете с друга тава.
3. В дълбока чиния смесете брашното със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
4. В друга дълбока чиния разбъркайте бадемовото мляко, лененото семе и царевичното нишесте. Овкусете с малко сол и черен пипер.
5. В трета чиния разбъркайте галетата със сухите босилек и риган, и хранителната мая.
6. Оваляйте от двете страни подсушените кръгчета патладжан в сместа с брашно. Изтръскайте излишното. След това потопете в сместа с бадемово мляко, отново от двете страни, накрая покрийте с галета.
7. Загрейте зехтина в голям чугунен тиган или такъв с двойно дъно. Пържете кръгчетата патладжан на порции, по 2 минути от всяка страна, до златисто. Изпържените кръгчета патладжан прехвърлете върху решетка за охлаждане, поставена в тава. Запечете за кратко, за още по-златист цвят, в предварително загрята фурна на 220 градуса,
8. За соса използвайте същия тиган, като отстраните остатъците от пърженето на патладжана и запазите мазнината. На умерен огън запържете нарязания на ситно чесън. Добавете доматите от консерва и овкусете със сол. Гответе 5-10 минути на слаб огън.
9. На дъното на дълбок съд подредете 1 слой патладжани. Поръсете доматен сос върху тях и подредете следващия слой патладжани. Продължете до изчерпване на продуктите. Отгоре поръсете с веган сирене Пармезан и хранителна мая. Сервирайте веднага.
Киш без млечни продукти
Лесен за приготвяне и елегантен за поднасяне. Този вегетариански киш представлява тесто, приготвено без млечни продукти и кремообразен пълнеж с яйца, бадемово мляко и хранителна мая. Поднесете киша с пресни сезонни подправки и зеленчуци.
Продукти:
За тестото:
2 ½ ч.ч. брашно
¾ ч.л. сол
2 ч.л. захар
½ ч.ч. студен соев маргарин
225 г крем-сирене без лактоза
1/3 ч.ч. леденостудена вода
За пълнежа:
9 големи яйца
½ ч.ч. брашно
3 ½ ч.ч. неподсладено бадемово мляко
¼ ч.ч. хранителна мая
2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете брашното, солта и захарта в кухненски робот. Добавете студените соев маргарин и крем-сирене и разбийте до образуването на фини трохи. В движение добавете студената вода и разбърквайте докато съставките се обединят и се оформи тесто.
2. Разделете тестото на две равни части. Всяка сплескайте на диск и увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник поне за 45 минути.
3. Загрейте фурната на 190 градуса. Намажете стъклена или керамична форма (диаметър 25 см) със соев маргарин.
4. Разточете едната половина тесто* върху набрашнен плот с дебелина 3 мм. Прехвърлете тестото във формата и го напаснете по дъното и стените, като изрежете излишното. Оформете краищата на тестото, като притиснете с пръст или вилица.
5. За пълнежа разбийте 1 яйце с помощта на миксер, докато избледнее. Добавете брашното и разбийте до хомогенност. Добавете останалите яйца и разбивайте в продължение на 3 минути или докато сместа увеличи обема си три пъти. След това, малко по малко, добавете бадемовото мляко, хранителната мая и солта. Разбивайте още 2 минути.
6. Изсипете пълнежа върху тестото и печете 10 минути. Намалете градусите на 160 и печете 35-40 минути. Извадете киша и го оставете да изстине за 15-20 минути.
7. Към киша добавете нарязан пресен спанак, нарязани чушки, лук, бекон, наденица или каквото искате.
*Другата половина тесто можете да замразите или да я използвате в рецептата, ако искате основата на киша да е по-дебела.
Чипс от кейл
Хрупкавият дехидратиран чипс от кейл е много подходящ за закуска. Той е много, много по-здравословен от пържения картофен чипс, а е също толкова хрупкав. Ако приготвите чипса от кейл вкъщи, ще ви излезе много по-евтино, в сравнение със закупения от здравословен магазин. Поръсен с хранителна мая, той има вкус на сирене, но можете да си го хапвате без никакви угризения на съвестта.
Продукти:
1 голяма връзка кейл
2-3 с.л. зехтин екстра върджин
¾ ч.л. сол
По желание:
щипка кайенски пипер
2 с.л. хранителна мая
Начин на приготвяне:
Приготвянето на чипс от кейл се състои от две стъпки. Първата е да приготвите кейла, а втората е да изберете по какъв начин ще го изсушите.
1. Отделете листата на кейла от дръжките му. Запазете дръжките, за да си приготвите зеленчуков бульон.
2. Измийте листата на кейла и ги подсушете много добре като използвате центрофуга за салати или кухненска кърпа.
3. Накъсайте подсушените листа на парчета, малко по-големи от картофен чипс. Те ще се свият леко след като бъдат изсушени.
4. Сложете парчетата кейл в голяма купа и ги поръсете със зехтин и сол. Втрийте добре зехтина и солта във всяко листо. По желание добавете пикантност с щипка кайенски пипер или вкус на сирене с хранителна мая.
5. Подредете парчетата кейл на един слой в тавите на дехидратор. Изсушете според указанията на уреда. Този метод на приготвяне на чипс е добър, тъй като намалява времето за приготвяне наполовина в сравнение с изсушаването на ниска температура във фурната.
6. Другият начин за изсушаване на чипса от кейл е във фурната, на 63 градуса за 1 час и за още 3-4 часа на 46 градуса.
7. Съхранявайте чипса от кейл в контейнери с херметическо затваряне.
Източник: https://www.thespruceeats.com/