5 рецепти с хранителна мая

Четвъртък 8 юли

Снимка: iStock
5 рецепти с хранителна мая

 

Напоследък хранителната мая е много популярен продукт. Тя представлява неактивирана форма на маята, която се използва в хлебарството и пекарството, с разликата, че е преминала през процес на пастьоризация, за да може да бъде изсушена. Изсушената хранителна мая на люспи притежава естествен вкус на ядки и сирене, който невероятно много прилича на вкуса на сиренето Пармезан. Затова хранителната мая е чудесен заместител на сиренето във веган рецепти за паста и различни запеканки.

Хранителната мая може да се използва за сгъстяване на сосове, за овалване на зеленчуци и тофу или за поръсване върху пуканки. Тъй като е богата на витамини и минерали, включително на витамин В12, както и на висококачествени растителни протеини, хранителната мая е добър източник на хранителни вещества за всеки веган или вегетарианец.

Дори и да не се придържате към веган или вегетарианска диета, опитайте някоя от описаните по-долу рецепти, за да приготвите по-лека, но също толкова вкусна храна.

 

Лесна веган паста

 

 

Ако следвате режим на хранене, който изключва млечни продукти, и ви се прияде паста със сирене, непременно пробвайте тази лесна рецепта. Тя е напълно веган, но с богат вкус, а сосът е приготвен от ру от соево мляко и брашно и много хранителна мая. Направете тази паста само за 15 минути в някоя делнична вечер, като добавите и зеленчуци за цвят – броколи или грах.

 

Продукти:

1 ч.ч. паста

1 с.л. зехтин

1 ч.л. брашно

2/3 ч.ч. соево мляко

¼ ч.ч. хранителна мая

½ ч.л. горчица

½ ч.л. чесън на прах

сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Сварете пастата според указанията на пакета.

2. В тиган загрейте зехтина на слаб огън. Добавете брашното и разбъркайте докато се образува паста. Добавете соевото мляко (може да използвате бадемово или мляко от кашу) на тънка струйка, като разбърквате, докато сосът се сгъсти.

3. Добавете чесъна на прах, горчицата, солта и хранителната мая. Разбъркайте и гответе 1-2 минути.

4. Добавете прецедената сварена паста и разбъркайте. Опитайте и овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.

5. Добавете предварително бланширани или сварени на пара зеленчуци.

 

Веган „бъркани яйца“