5 рецепти с белтъци
Понеделник 11 април
Можете да се окажете с излишно количество белтъци в кухнята поради различни причини. Възможно е да сте приготвили рецепта, за която са необходими само жълтъци или пък да сте купили течни белтъци, за да ги използвате в друга рецепта и половината от тях да са ви останали. Най-лесният начин да използвате останалите ви белтъци, разбира се, е да направите омлет или бъркани белтъци от тях. Но в случай че сте по-амбициозни в кулинарно отношение, тук ви предлагаме 5 рецепти с белтъци. За всяка от тях са необходими поне 2 белтъка или 4 с.л. течни белтъци.
Кокоски (кокосови сладки)
За да приготвите тези кокосови сладки, които традиционно се приготвят за Великден, са необходими 3 белтъка, които се разбиват до пухкавост, след това се комбинират със захар, кокосови стърготини и ванилов екстракт. За още по-богат вкус, след като ги изпечете, може да ги потопите в разтопен шоколад.
Продукти:
36 бр., 45 минути
3 големи белтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилов кестракт
3 ч.ч. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 175 градуса. Постелете две тави с хартия за печене.
2. Разбийте белтъците с помощта на електрически миксер, докато станат пухкави.
3. Постепенно добавете захарта и ваниловия екстракт. Разбийте докато се образуват съвсем меки връхчета.
4. След това внимателно добавете кокосовите стърготини и разбъркайте с помощта на шпатула.
5. С помощта на две лъжички оформете топчета от сместа и ги подредете в тавите, на 5 см една от друга. Печете кокосовите сладки 20 минути, докато придобият бледозлатист цвят.
6. Оставете сладките напълно да изстинат в тавите. След това ги прехвърлете в кутия с херметическо затваряне. Така може да ги съхранявате до 1 седмица.
Пухкави японски палачинки
Японските палачинки са пухкави, с текстура на суфле, благодарение на разбитите белтъци, които се добавят най-накрая към сместа. За рецептата са необходими 2 цели яйца и 2 белтъка.
Продукти:
55 минути
4 големи белтъка
½ ч.л. лимонов сок
½ ч.л. сол
6 с.л. захар
2 големи жълтъка
2 ч.л. ванилов екстракт
¼ ч.ч. прясно мляко
2 с.л. разтопено масло със сол
6 с.л. брашно за кекс
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
1. Загрейте тиган с незалепващо покритие на слаб огън.
2. В голяма купа смесете белтъците, лимоновия сок и солта. Разбийте с помощта на миксер на умерена скорост, до получаването на пухкава смес.
3. Продължете да разбивате сместа на висока скорост и постепенно добавете 5 с.л. захар, докато сместа стане лъскава и се образуват твърди връхчета.
4. В друга, по-малка купа разбийте жълтъците с 1 с.л. захар и ваниловия екстракт, докато сместа стане бледожълта и гладка. Добавете прясното мляко (със стайна температура) и маслото към жълтъците и разбъркайте. Добавете брашното и бакпулвера и ра