5 рецепти с белтъци

Понеделник 11 април

Снимка: iStock
5 рецепти с белтъци

 

Можете да се окажете с излишно количество белтъци в кухнята поради различни причини. Възможно е да сте приготвили рецепта, за която са необходими само жълтъци или пък да сте купили течни белтъци, за да ги използвате в друга рецепта и половината от тях да са ви останали. Най-лесният начин да използвате останалите ви белтъци, разбира се, е да направите омлет или бъркани белтъци от тях. Но в случай че сте по-амбициозни в кулинарно отношение, тук ви предлагаме 5 рецепти с белтъци. За всяка от тях са необходими поне 2 белтъка или 4 с.л. течни белтъци.

 

Кокоски (кокосови сладки)

 

 

За да приготвите тези кокосови сладки, които традиционно се приготвят за Великден, са необходими 3 белтъка, които се разбиват до пухкавост, след това се комбинират със захар, кокосови стърготини и ванилов екстракт. За още по-богат вкус, след като ги изпечете, може да ги потопите в разтопен шоколад.

 

Продукти:

36 бр., 45 минути

 

3 големи белтъка

1 ч.ч. захар

1 ч.л. ванилов кестракт

3 ч.ч. кокосови стърготини

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 175 градуса. Постелете две тави с хартия за печене.

2. Разбийте белтъците с помощта на електрически миксер, докато станат пухкави.

3. Постепенно добавете захарта и ваниловия екстракт. Разбийте докато се образуват съвсем меки връхчета.

4. След това внимателно добавете кокосовите стърготини и разбъркайте с помощта на шпатула.

5. С помощта на две лъжички оформете топчета от сместа и ги подредете в тавите, на 5 см една от друга. Печете кокосовите сладки 20 минути, докато придобият бледозлатист цвят.

6. Оставете сладките напълно да изстинат в тавите. След това ги прехвърлете в кутия с херметическо затваряне. Така може да ги съхранявате до 1 седмица.

 

Пухкави японски палачинки

 

 

Японските палачинки са пухкави, с текстура на суфле, благодарение на разбитите белтъци, които се добавят най-накрая към сместа. За рецептата са необходими 2 цели яйца и 2 белтъка.

 

Продукти:

55 минути

 

4 големи белтъка

½ ч.л. лимонов сок

½ ч.л. сол

6 с.л. захар

2 големи жълтъка

2 ч.л. ванилов екстракт

¼ ч.ч. прясно мляко

2 с.л. разтопено масло със сол

6 с.л. брашно за кекс

1 ч.л. бакпулвер

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте тиган с незалепващо покритие на слаб огън.

2. В голяма купа смесете белтъците, лимоновия сок и солта. Разбийте с помощта на миксер на умерена скорост, до получаването на пухкава смес.

3. Продължете да разбивате сместа на висока скорост и постепенно добавете 5 с.л. захар, докато сместа стане лъскава и се образуват твърди връхчета.

4. В друга, по-малка купа разбийте жълтъците с 1 с.л. захар и ваниловия екстракт, докато сместа стане бледожълта и гладка. Добавете прясното мляко (със стайна температура) и маслото към жълтъците и разбъркайте. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте до хомогенност.

5. Добавете малко от белтъците към сместа с жълтъци и с помощта на шпатула разбъркайте внимателно, за да запазите въздуха в белтъците. Разбивайте докато ивиците от жълтъци изчезнат напълно.

6. Напръскайте загретия тиган със спрей с олио. Напръскайте с мазнина и вътрешната страна на 6-сантиметрови рингчета. Поставете ги в тигана и ги оставете да се затоплят за минута.

7. Сипете по около ½ ч.ч. във всяко рингче. Сипете няколко чаени лъжички вода в пространството около рингчетата и поставет капак на тигана. Гответе 5-7 минути на слаб огън, докато палачинките не се надигнат и по повърхността им не се образуват балончета.

8. С помощта на две шпатули – върху и под ринговете обърнете палачинките. Поставете капака и гответе още 2-3 минути. Палачинките са готови, когато при лек натиск отгоре, пружинират.

9. Внимателно отстранете ринговете, като си помагате с нож, за да отделите палачинките по краищата. Използвайте останалата смес по същия начин.

10. Сервирайте топлите палачинки веднага, с разбито масло, кленов сироп и плодове.

 

Съвет:

Ако не разполагате с брашно за кекс, използвайте обикновено и добавете към него 1 ч.л. царевично нишесте.

 

Ядки по шведски