5 рецепти с белтъци

Понеделник 11 април

Снимка: iStock
5 рецепти с белтъци

 

Можете да се окажете с излишно количество белтъци в кухнята поради различни причини. Възможно е да сте приготвили рецепта, за която са необходими само жълтъци или пък да сте купили течни белтъци, за да ги използвате в друга рецепта и половината от тях да са ви останали. Най-лесният начин да използвате останалите ви белтъци, разбира се, е да направите омлет или бъркани белтъци от тях. Но в случай че сте по-амбициозни в кулинарно отношение, тук ви предлагаме 5 рецепти с белтъци. За всяка от тях са необходими поне 2 белтъка или 4 с.л. течни белтъци.

 

Кокоски (кокосови сладки)

 

 

За да приготвите тези кокосови сладки, които традиционно се приготвят за Великден, са необходими 3 белтъка, които се разбиват до пухкавост, след това се комбинират със захар, кокосови стърготини и ванилов екстракт. За още по-богат вкус, след като ги изпечете, може да ги потопите в разтопен шоколад.

 

Продукти:

36 бр., 45 минути

 

3 големи белтъка

1 ч.ч. захар

1 ч.л. ванилов кестракт

3 ч.ч. кокосови стърготини

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 175 градуса. Постелете две тави с хартия за печене.

2. Разбийте белтъците с помощта на електрически миксер, докато станат пухкави.

3. Постепенно добавете захарта и ваниловия екстракт. Разбийте докато се образуват съвсем меки връхчета.

4. След това внимателно добавете кокосовите стърготини и разбъркайте с помощта на шпатула.

5. С помощта на две лъжички оформете топчета от сместа и ги подредете в тавите, на 5 см една от друга. Печете кокосовите сладки 20 минути, докато придобият бледозлатист цвят.

6. Оставете сладките напълно да изстинат в тавите. След това ги прехвърлете в кутия с херметическо затваряне. Така може да ги съхранявате до 1 седмица.

 

Пухкави японски палачинки

 

 

Японските палачинки са пухкави, с текстура на суфле, благодарение на разбитите белтъци, които се добавят най-накрая към сместа. За рецептата са необходими 2 цели яйца и 2 белтъка.

 

Продукти:

55 минути

 

4 големи белтъка

½ ч.л. лимонов сок

½ ч.л. сол

6 с.л. захар

2 големи жълтъка

2 ч.л. ванилов екстракт

¼ ч.ч. прясно мляко

2 с.л. разтопено масло със сол

6 с.л. брашно за кекс

1 ч.л. бакпулвер

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте тиган с незалепващо покритие на слаб огън.

2. В голяма купа смесете белтъците, лимоновия сок и солта. Разбийте с помощта на миксер на умерена скорост, до получаването на пухкава смес.

3. Продължете да разбивате сместа на висока скорост и постепенно добавете 5 с.л. захар, докато сместа стане лъскава и се образуват твърди връхчета.

4. В друга, по-малка купа разбийте жълтъците с 1 с.л. захар и ваниловия екстракт, докато сместа стане бледожълта и гладка. Добавете прясното мляко (със стайна температура) и маслото към жълтъците и разбъркайте. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте до хомогенност.

5. Добавете малко от белтъците към сместа с жълтъци и с помощта на шпатула разбъркайте внимателно, за да запазите въздуха в белтъците. Разбивайте докато ивиците от жълтъци изчезнат напълно.

6. Напръскайте загретия тиган със спрей с олио. Напръскайте с мазнина и вътрешната страна на 6-сантиметрови рингчета. Поставете ги в тигана и ги оставете да се затоплят за минута.

7. Сипете по около ½ ч.ч. във всяко рингче. Сипете няколко чаени лъжички вода в пространството около рингчетата и поставет капак на тигана. Гответе 5-7 минути на слаб огън, докато палачинките не се надигнат и по повърхността им не се образуват балончета.

8. С помощта на две шпатули – върху и под ринговете обърнете палачинките. Поставете капака и гответе още 2-3 минути. Палачинките са готови, когато при лек натиск отгоре, пружинират.

9. Внимателно отстранете ринговете, като си помагате с нож, за да отделите палачинките по краищата. Използвайте останалата смес по същия начин.

10. Сервирайте топлите палачинки веднага, с разбито масло, кленов сироп и плодове.

 

Съвет:

Ако не разполагате с брашно за кекс, използвайте обикновено и добавете към него 1 ч.л. царевично нишесте.

 

Ядки по шведски

 

 

Ядките по шведски са сладки и хрупкави и представляват оваляни в белтъци със захар, канела и ванилия орехи пекан. След това ядките се потапят в масло и се пекат.

 

Продукти:

8 порции, 45 минути

 

450 г орехи пекан, на половинки

2 големи белтъка

1 ч.ч. захар

щипка сол

1 ч.л. чист ванилов екстракт

½ ч.ч. безсолно масло

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 175 градуса. Разбийте белтъците до получаването на пяна. Добавете солта, а след това и захарта, лъжица по лъжица, като разбивате до получаването на твърди връхчета. Добавете канелата и ваниловия екстракт.

2. Потопете ядките в меренга. Разтопете маслото в тавичка. Разпръснете ядките в маслото. Печете 30 минути, като разбърквате на всеки 10 минути, докато ядките не станат светлокафеви, а маслото не се абсорбира.

3. Охладете и съхранявайте в кутия или буркан с херметическо затваряне.

Целувки с кафява захар

 

 

Тези целувки не съдържат никакви мазнини и се приготвят с 3 белтъка, кафява захар, ванилия и топинг от канелена захар. Белтъчните сладки се оформят като меренгът се шприцова в тава, а след това целувките се пекат на ниска скорост, което ги прави изключително хрупкави отвън.

 

Продукти:

35 бр., 75 минути

 

Ingredients

3 големи белтъка, със стайна температура

¼ ч.л. крем от тартар

¼ ч.ч. кафява захар

½ ч.ч. захар

1 ч.л. ванилов екстракт

1/3 ч.ч. канелена захар

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 120 градуса. Поставете едната тава на фурната в горната 1/3 част на фурната, а другата – в долната 1/3 част.

2. Сипете кафявата и бялата захар в кухненски робот и разбийте в продължение на 60 минути. Ако разполагате с фина захар, пропуснете тази стъпка.

3. Разбийте белтъците на умерена скорост, с помощта на електрически миксер, до образуването на пяна. Добавете крема от тартар и продължете разбиването до получаването на меки връхчета. На струйка добавете сместа от двата вида захар, като не спирате да разбивате. Разбивайте до образуването на много твърди връхчета. Добавете ваниловия екстракт. Меренгът трябва да е кадифено гладък, без никаква следа от зрънца захар. Прехвърлете го в пош/шприц със звездовиден накрайник.

4. В четирите края на 2 тави шприцовайте малки точки меренг. Постелете всяка тава с хартия за печене.

5. Шприцовайте целувки върху хартията за печене. Поръсете всяка целувка с щипка канелена захар.

6. Поставете тавите по средата на фурната (между двете тави на фурната) и печете сладките 1 час. По средата на печенето завъртете всяка тава. Когато минат 60 минути, вземете една целувка и я разполовете – отвътре трябва да е суха. Изключете фурната и отворете вратичката наполовина. Оставете целувките вътре за 1 час.

 

Съвети:

1. За да направите каналена захар, смесете 2 с.л. бяла захар с 1 малка ч.л. смляна канела.

2. За да затоплите белтъците до стайна температура бързо, първо ги отделете от жълтъците. След това поставете белтъците в малка купа и я поставете в по-голяма с топла чешмяна вода, за около 5 минути.

 

Торта „Павлова“

 

 

Торта „Павлова“ е един от националните десерти на Нова Зеландия. В този вариант тя се приготвя от целувчена основа, бита сметана и плодове. Тортата не само че е прекрасна на външен вид, но е и вълшебно съчетание от вкусове и текстури. Приготвя се с 4 белтъка.

 

Продукти:

4 порции, 115 минути

 

За целувчената основа:

4 големи белтъка, със стайна температура

1 ч.ч. фина захар

½ ч.л. царевично нишесте

1 ч.л. бял винен оцет

1 ч.л. ванилов екстракт

½ ч.ч. пудра захар

 

За битата сметана:

½ ч.ч. течна сладкарска сметана

½ ч.л. ванилов екстракт

½ ч.ч. пудра захар

 

За плодовия топинг:

2 ч.ч. плодове по избор (боровинки, ягоди, киви, маракуя, банани)

1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

стръкове прясна мента

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 140 градуса и поставете решетката на фурната по средата.

2. Постелете тава с лист алуминиево фолио и по средата очертайте кръг с диаметър 18 см, с помощта на тъпата страна на нож, като внимавате да не разкъсате фолиото. Използвайте купа за по-лесно очертаване.

3. В напълно суха метална купа разбийте белтъците с помощта на миксер, на умерена скорост, до образуването на меки връхчета.

4. Лъжица по лъжица добавете захарта, при непрекъснато разбиване. Продължете до образуването на твърди и лъскави връхчета.

5. Добавете царевичното нишесте и оцета и внимателно разбъркайте, с помощта на силиконова шпатула. Добавете и ваниловия екстракт и разбъркайте още веднъж.

6. Внимателно изсипете меренга в очертания кръг в тавата. Оформете сместа небрежно, като се стараете външните краища да са по-високо от центъра, да се образува нещо като плитко кладенче по средата.

7. Печете целувчената основа 1 час и 15 минути или докато придобие много бледорозов цвят. Изключете фурната и отворете вратичката наполовина. Оставете основата да изстине напълно. Когато изстине, целувчената основа ще се напука леко.

8. За битата сметана разбийте сметаната заедно с ваниловия екстракт и пудрата захар с помощта на миксер, до образуването на връхчета.

9. Измийте дребните плодове. По-големите обелете и разрежете на половинки или по-малки резени. Нарязаният банан поръсете с лимонов сок, за да не почернее.

10. Поставете целувчената основа върху поставка за торта. Сипете битата сметана в кладенчето и внимателно я разнесете по цялата повърхност на целувката. Подредете плодовете отгоре. Украсете с листенца мента.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/