5 лесни рецепти с патладжан
Петък 15 септември

Патладжанът е от семейството на картофите, чушките и доматите. Различните видове патладжан имат различен размер, форма и цвят, но тъмнолилавият цвят на зеленчука се смята за автентичен.
Патладжанът има широка кулинарна употреба заради способността му да абсорбира аромати и да развива богата, кремообразна текстура при топлинна обработка. Важно е зеленчукът предварително да бъде обработен, като се посоли и се остави за известно време да отдели горчивия си сок, въпреки че не всички готвачи препоръчват това.
Предлагаме ви 5 бързи и лесни рецепти с главен герой патладжанът.
Печен патладжан
3-4 порции, 30 минути
Печеният патладжан е толкова мек и вкусен колкото пърженият, но без излишните усилия и калории.
Тази рецепта е в две стъпки. Първата е патладжанът да се накисне в солена вода, след това той се овалва в мазнина, за да придобие приятен кафяв цвят по време на печенето. Количеството на продуктите лесно може да се увеличи, за да получите повече порции.
Печеният патладжан може да се използва в салати или да се поднесе овкусен с балсамов оцет, босилек и пресни домати.
Продукти:
1 патладжан
1 с.л. морска сол
½ ч.ч. топла вода
4-6 ч.ч. студена вода
2 с.л. зехтин или растително олио
балсамов оцет
нарязани домати
нарязани листа босилек
Начин на приготвяне:
1. Отстранете дръжката и дъното на патладжаните. Нарежете патладжаните по какъвто начин желаете.
2. В голяма купа сипете топлата вода и добавете морската сол. Разбъркайте докато солта се разтвори. След това добавете студената вода и разбъркайте. Поставете нарязаните патладжани в купата с вода. Поставете чиния върху купата, така че парчетата патладжани да останат потопени във водата и оставете настрани 30 минути.
3. Загрейте фурната на 190 градуса. Прецедете патладжаните и ги подсушете върху кухненска хартия. Подредете слайсовете в тава, постлана с хартия за печене, на един ред, като оставяте разстояние помежду им. Намажете или напръскайте патладжаните със зехтин или олио. Обърнете ги и ги поръсете с мазнина и от другата страна. Печете 10-15 минути. Обърнете парчетата и печете още 10-15 минути.
4. Печените патладжани поръсете със сол и балсамов оцет. Върху тях разпръснете нарязани домати и листа босилек.
Съвет: За чеснов вкус използвайте зехтин с аромат на чесън или пригответе на момента такова, като загреете 2 с.л. зехтин и в него пуснете скилидка чесън за няколко минути.
Паниран патладжан по гръцки
4 порции, 40 минути
Нарязаните патладжани се потопяват във финна панировка и се пържат за много кратко в маслена баня. Патладжаните са известни с това, че абсорбират мазнината, затова е важно те да се пържат за кратко. Тайната съставка на тази панировка е газираната вода.
Продукти:
1 патладжан
2 ½ ч.л. сол
220 мл газирана вода
¾ ч.ч. + 1 с.л. брашно
олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Отстранете дръжката и долната част на патладжана. Измийте го и го подсушете. След това го нарежете на по дължина на парчета с дебелина 3 мм.
2. Поставете резените в купа и поръсете с 1 ½ ч.л. сол. Оставете настрани за 20-25 минути. Изхвърлете отделилата се течност.
3. За панировката налйте газираната вода в купа и добавете брашното и 1 ч.л. сол на струйка, като разбърквате с вилица.
4. Сипете олиото в дълбок съд и го загрейте силно. Потапяйте всеки резен патладжан в панировката и след това го пускайте внимателно в горещото олио. Пържете 5-6 минути, до златисто от двете страни, панировката ще набъбне. Извадете пържените патладжани върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Пържен патладжан с паста мисо
4 порции, 25 минути
Насу мисо представлява пържен патладжан, покрит със сладко-солена глазура с мисо. Рецептата е лесна за приготвяне, а вкусът наистина е изключителен. Меката, дъвчаща текстура на патладжана е допълнена от уникалния вкус на японския сос с паста мисо.
Насу мисо е съвсем лесно за приготвяне, особено ако разполагате с готова, замразена във фризера, глазура с мисо. Насу мисо е чудесна гарнитура към ястия с пилешко месо, риба или нудли.
Продукти:
1 патладжан
1 зелена чушка
3 с.л. паста мисо
1 ½ с.л. мирин
1 ½ с.л. захар
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Разрежете патладжана на две по дължина. След това го нарежете на кубчета и полукръгчета. По желание, може да поставите патладжана в цедка и да го поръсите със сол. Оставете го за 30 минути да отдели горчивите си сокове.
2. В купичка смесете пастата мисо, мирина и захарта. (Ако разполагате с готова замразена глазура, загрейте я в микровълнова за 30 секунди.)
3. Загрейте олиото в тиган и изпържете парчетата патладжан на умерен огън, до омекване.
4. Отстранете дръжката на чушката, разрежете я на две и остранете семките и. Нарежете на тънки лентички. Добавете лентичките при патладжана и пържете до омекване.
5. Намалете силата на огъня и добавете сместа с мисо. Разбъркайте енергично. Ако сосът започва да прегаря, намалете още силата на огъня и добавете 1-2 с.л. вода. Дръпнете от огъня и поднесете ястието горещо. Поръсете с шизо (японска подправка, подобна на ментата), тайландски босилек, нарязан на тънки лентички джинджифил и 1-2 сушени люти чушки, предварително накиснати в гореща вода и отцедени.
Мелицано салата
8 порции, 10 минути
Мелицано салатата е вкусна, традиционна гръцка разядка с патладжан. Може да я поднесете с препечен хляб или като гарнитура към ястие с месо.
Някои рецепти за мелицано салата са много сложни, то тази, която ви представяме тук е съвсем лесна. Ако сте готвач мераклия, може да изпечете патладжана на жив огън, за да получите пушен вкус.
Продукти:
3 средни тъмнолилави патладжани
1-2 скилидки чесън
2-3 глави лук шалот или 5 стръка пресен лук
2-3 пресни узрели домати
1 ч.л. нарязан магданоз
2-3 с.л. зехтин екстра върджин
½ лимон, сок
щипка сол
Допълнително:
черни маслини
Начин на приготвяне:
1. Прободете патладжаните с вилица на различни места. Изпечете ги върху котлон, на скара или на жив огън, докато омекнат напълно. Увийте печените патладжани в амбалажна хартия или в кухненска кърпа и ги оставете да изстинат
2. Обелете патладжантие и отстранете дръжките им. Нарежете патладжаните и ги сложете в куп. Добавете нарязания на ситно лук (ако използвате пресен лук, нарежете само бялата част), предварително счукания в хаванче чесън и нарязан на ситно магданоз. Разрежете доматите, отстранете семките ими и ги нарежете на ситно. Добавете ги при патладжаните.
3. В купичка разбъркайте добре зехтина и лимоновия сок. Добавете сместа на тънка струйка към патладжаните, като разбърквате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер.
4. Прехвърлете мелицано салатата в купа и гарнирайте с черни маслини и стръкчета магданоз. Поставете салатата в хладилник за кратко преди да сервирате с хрупкав хляб и пресни зеленчуци.
Раита от патладжани
6-8 порции, 30 минути
Раита е много вкусна разядка или гарнитура, идеална за горещите летни дни, тъй като се охлажда преди поднасяне.
Продукти:
1 голям патладжан
2 с.л. синапено олио
1 голяма глава лук
1 голям домат
2 зелени чушки
7-8 скилидки чесън
¼ ч.ч. нарязан кориандър
сол
1 ч.л. семена кимион
½ лимон
1 ч.ч. пълномаслено кисело мляко
Начин на приготвяне:
1. Изпечете патладжана на барбекю с жив огън, на умерена температура, докато омекне напълно от всички страни. Увийто го в хартия или кухненска кърпа и го оставете да изстине.
2. Обелете патладжана и отстранете дръжката му. Нарежете го или го намачкайте в купа. Добавете олиото и много ситно нарязаните лук, домат, зелени чушки, чесън и листа кориандър. Овкусете със сол и разбъркайте много добре. Добавете сока на лимона и разбъркайте отново.
3. Запечете семената кимион в сух тиган, на умерена температура. Разбърквайте често, за да не изгорят семената. Щом отделят аромата си, дръпнете семената от огъня и ги смелете в кафемелачка.
4. Добавете киселото мляко при патладжана и разбъркайте добре, до хомогенност. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
5. Преди поднасяне поръсете раитата със смлян кимион.
Източник: https://www.thespruceeats.com/