5 идеи за зимни салати
Понеделник 26 февруари
Въпреки че зимата е смятана за беден на свежи зеленчуци сезон, е добре да се знае, че през зимните месеци са на разположение различни пресни съставки, които е добре да използваме.
Възможностите за приготвяне на зимни салати наистина са безкрайни. Съчетайте сезонните звезди като пащърнак, тиква, карфиол, брюкселско зеле с различни засищащи храни – пилешко месо, авокадо, бобови или зърнени култури, за да получите вкусно ястие.
Салата с леща, рукола и печени моркови
Свежа и богата салата, богата на калций и фибри. Вкусът е обогатен от запечени семена кимион, мед и горчица.
Смесете разрязаните по дължина моркови с малко зехтин, семена кимион, сол и черен пипер и ги разстелете в тава. Печете на 200 градуса 35 минути. Пригответе дресинг от лимонов сок, пълнозърнеста горчица, мед и зехтин. В купа смесете прецедена леща от консерва с печените моркови, шепа прясна рукола, ¼ нарязана на кубчета краставицаи резени авокадо. Натрошете малко сирене и залейте с дресинга.
Зимно табуле
Съчетайте карфиол, фенел, булгур, ядки и зърна нар, за да приготвите тази зимна версияна салатата Табуле. Много е подходяща за поднасяне като гарнитура.
Залейте булгура с вряща вода и го оставете за 15 минути. Накъсайте карфиола на малки розички или го нарежете на ситно, фенелът също нарежете на ситно. Пригответе дресинг от нарязан на ситно чесън, смлени кимион и канела, мед, меласа от нар и зехтин. семена кимион. Смесете булгура с нарязаните зеленчуци, листа мента и магданоз, печени орехи и предварително накиснати в гореща вода стафиди. Залейте с дресинга и разбъркайте добре.
Салата от брюкселско зеле с цитрусови плодове и нар
Брюкселското зеле са много добра алтернатива на зелето или кейла в различни салати. Оставете зелето да постои в цитрусов дресинг, за да получите свежа и хрупкава гарнитура.
Пригответе дресинга като запечете за кратко в сухи тиган семената кимион. Към тях добавете настъргана кора и сок на 1 портокал и 1 лимон, горчица, захар и зехтин. Брюкселското зеле нарежете на много тънко с помощта на кухненски робот или ръчно. Залейте го с дресинга и го оставете да престои в хладилника 10-20 минути. След това добавете зърна нар, нарязан на полумесеци червен лук и листа кориандър. Завършете с нарязани на едро печени лешници.
Салата Фатуш с печени кореноплодни
Тази класическа салата с хляб от близкоизточната кухня претърпява своята зимна трансформация с добавяне на печени кореноплодни зеленчуци и дресинг от кисело мляко и кафяво масло.
Нарежете на едро кореноплодни зеленчуци – пащърнак и различни видове ряпа, добре ги разбъркайте с дука и зехтин и ги разстелете в голяма тава. Печете на 200 градуса 1 час. Накъсайте тънки питки на парчета и ги поръсете със сумак, сол, черен пипер и зехтин и ги запечете за 15 минути. За дресинга разтопете масло на бавен огън, докато стане кафяво и придобие ядков аромат, около 8 минути. Добавете лимонов сок, а след като маслото изстине и кисело мляко. В голяма чиния подредете печените зеленчуци и добавете листа магданоз и мента, зърна нар. Поръсете със запечения хляб и нарязана на кръгчета люта чушка. Поръсете с дресинга.
Салата Фатуш с печени кореноплодни
Тази класическа салата с хляб от близкоизточната кухня претърпява своята зимна трансформация с добавяне на печени кореноплодни зеленчуци и дресинг от кисело мляко и кафяво масло.
Нарежете на едро кореноплодни зеленчуци – пащърнак и различни видове ряпа, добре ги разбъркайте с дука и зехтин и ги разстелете в голяма тава. Печете на 200 градуса 1 час. Накъсайте тънки питки на парчета и ги поръсете със сумак, сол, черен пипер и зехтин и ги запечете за 15 минути. За дресинга разтопете масло на бавен огън, докато стане кафяво и придобие ядков аромат, за около 8 минути. Добавете лимонов сок, а след като маслото изстине и кисело мляко. В голяма чиния подредете печените зеленчуци и добавете листа магданоз и мента, зърна нар. Поръсете със запечения хляб и нарязана на кръгчета люта чушка. Поръсете с дресинга.
Топла салата с паста, бекон и авокадо
Смесете паста орзо с пържен бекон и песто и ще имате обяд, който да занесете в работата или бърза вечеря.
Сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете я и оставете настрани. Запържете нарязания на кубчета или лентички бекон в загрят тиган с малко мазнина, за 4-5 минути, докато стане хрупкав. Добавете чери домати, разрязани на половинки и гответе още 2-3 минути. Добавете пастата, добавете ½ бурканче песто и резените авокадо и разбъркайте за 1-2 минути. Поднесете салата топла с настърган пармезан и малко рукола.
Източник: www.bbcgoodfood.com