5 идеи за брънч

Понеделник 17 май

Снимка: iStock
5 идеи за брънч

 

Колкото по-заети сме в ежедневието си, толкова по-голяма нужда имаме да не забравяме за удоволствието от късната закуска през почивните дни. За един хубав брънч е достатъчно да комбинираме най-доброто от закуската и обяда и така ще може да отделим достатъчно време както за излежаване, така и за вкусна храна, съпроводена с разговори.

За брънч може да се поднесе всичко – и сладко, и солено, и хрупкаво, и кремообразно, важното е да е лесно за приготвяне и да е вкусно.

След натоварената със задачи и пазаруване събота, можем заслужено да се отдадем на протяжна неделна закуска с тези няколко лесни за приготвяне рецепти.

 

Холандска палачинка

 

 

Палачинките са традиционна неделна закуска, но приготвянето им отнема време и неотлъчно стоен/присъствие до котлона. Затова голямата палачинка лесно ще се превърне в героя на брънча. Необходими са само 6 съставки и тиган с огнеупорна дръжка, за да приготвите голяма палачинка, която лесно се гарнира както със сладки, така и със солени продукти.

 

Продукти:

3 яйца

½ ч.ч. прясно мляко

½ ч.ч. брашно

1 ч.л. ванилия

¼ ч.ч. захар

¼ ч.л. сол

2 с.л. масло

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 230 градуса.

2. Разбийте яйцата и прясното мляко енергично.

3. Добавете брашното, солта, захарта и ванилията и разбийте до хомогенност. Не трябва да се разбива прекалено дълго.

4. Поставете чугунен тиган (20 см) с маслото във фурната. Щом маслото се разтопи, го разстелете по цялото дъно на тигана. Изсипете сместа за палачинката. Печете по средата на фурната 15 минути, докато палачинката се надигне и придобие тъмнокафяв цвят.

5. Готовата палачинка поръсете с пудра захар, канела, кленов сироп и пресни плодове. Нарежете на триъгълни парчета и поднесете.

 

Пържени филийки на фурна

 

 

Пържените филийки (French Toast) са друга класическа закуска за неделната сутрин. Но и те, като палачинките, изискват повече усилия за приготвянето им по традиционния начин. Ако бъдат предварително накиснати в панировката за една нощ и изпечени във фурната, филийките се приготвят много по-лесно и стават още по-вкусни. Пържените филийки в този вариант ще са готови само за 15 минути.

 

Продукти:

4 с.л. масло (със стайна температура)

12 филийки от багета/франзела (дебелина 2 см)

6 големи яйца

1 ½ ч.ч. прясно мляко

¼ ч.ч. захар

2 с.л. кленов сироп

1 ч.л. ванилия

½ ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

1. Намажете с масло дъното и стените на керамична тава с височина 2.5 см.

2. Подредете филийките хляб в тавичката.

3. В купа разбийте яйцата с млякото, захарта, кленовия сироп, ванилията и солта.

4. Залейте филийките хляб със сместа. Обърнете няколко пъти филийките, за да са покрити добре със сместа. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа или цяла нощ.

5. Преди печене, оставете тавата с филийките на стайна температура за 30 минути. Загрейте фурната на 200 градуса.

6. Отстранете фолиото и печете 10 минути. Обърнете филийките и печете още 5-6 минути, до тъмнозлатист цвят.

7. Разпределете печените пържени филийки в чинии и поръсете със захар по желание. Сервирайте ги топли със сладко по избор.

Шакшука с чоризо

 

 

Опитайте това традиционно северноафриканско и близкоизточно ястие в мексикански вариант. За приготвянето му са необходими точно 10 съставки, заедно с подправките, и само 5 минути.

 

Продукти:

1 с.л. зехтин

½ глава лук

220 г наденица чоризо

400 г нарязани домати от консерва

220 мл доматен сос (пасирани домати)

1 ч.л. сол

¼ ч.л. кайенски пипер

4 яйца

¼ ч.ч. натрошено прясно сирене

1 с.л. нарязан кориандър

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 230 градуса.

2. В голям чугунен тиган загрейте 1 с.л. зехтин. Добавете нарязания лук и гответе до омекване, около 5 минути.

3. Добавете накъсаната на парченца наденица чоризо. Запържете до тъмнокафяв цвят. Ако желаете, отстранете излишната мазнина, отделена от наденицата или оставете малко от нея за повече вкус на ястието.

4. Добавете нарязаните домати и пасираните домати. Овкусете със сол и кайенски пипер. Разбъркайте и гответе 10 минути на умерен огън, докато доматите омекнат.

5. Оформете 4 дупки в сместа и във всяка чукнете по 1 яйце. Поставете тигана в загрятата фурна, по средата. Печете 10 минути.

6. Щом извадите тигана от фурната, натрошете сиренето върху яйцата. Поръсете с нарязан на ситно кориандър и сервирайте веднага с препечен хляб.

„Облачета“ от яйца

 

 

Ако искате наистина да направите нещо впечатляващо само с няколко продукта, пробвайте тези облачета от яйца. Поднесете ги върху препечена филийка с авокадо или върху зелена салата. Сервирайте ги веднага щом излязат от фурната.

 

Продукти:

4 яйца

щипка фина морска сол

¼ ч.ч. настърган пармезан

див лук или копър

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 градуса. Напръскайте с малко мазнина плитка тава и я постелете с хартия за печене.

2. Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците поставете в малка купичка, а белтъците - в голяма, най-добре метална.

3. Разбийте белтъците до образуването на пяна. Използвайте голяма тел за разбиване, за да може да влезе колкото се може повече въздух. Добавете солта и продължете да разбивате до образуването на връхчета.

4. Внимателно добавете настъргания пармезан и разбъркайте с помощта на силиконова шпатула, като я движете отдолу нагоре, леко обръщайки белтъците.

5. Оформете 4 еднакви кръгчета (локвички) от разбитите белтъци в тавата. С помощта на обратното на лъжица направете дупки за жълтъците, по средата на всяко кръгче. Поставете тавата с белтъчните „облачета“ във фурната и печете около 5 минути.

6. Внимателно поставете жълтъците по средата на леко запечените „облачета“. Печете още 3 минути. Ако искате жълтъците да се втвърдят напълно, печете 8 минути.

7. Сервирайте „облачетата“ веднага, поръсени с нарязани на ситно див лук или копър.

 

Печена овесена каша

 

 

Когато сместа от овесени ядки, подправки и плодове бъде изпечена, тя се превръща във вкусна и здравословна рецепта, която ще ни накара да се почустваме наистина уютно. Особено през есенните и зимни дни. Използвайте сезонни плодове при приготвянето на рецептата.

 

Продукти:

3 ч.ч. овесена каша

3 с.л. настъргани бадеми

2 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. канела

¼ ч.л. смлян джинджифил

½ ч.л. сол

1 ч.ч. сироп от агаве или кленов сироп

1 2/3 ч.ч. бадемово мляко

½ ч.ч. обелени и нарязани праскови

½ ч.ч. боровинки

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с мазнина квадратна тавичка.

2. В голяма купа сипете овесената каша (бързо приготвяща се), настърганите бадеми, бакпулвера, канелата, джинджифила и солта. Разбъркайте добре.

3. В друга купа разбийте сиропа от агаве и бадемовото мляко до хомогенност.

4. Добавете течните съставки към сухите. Разбъркайте.

5. Изсипете сместа в тавичката и я разпределете равномерно. Печете 35-40 минути. След изваждане, оставете да изстине за 5 минути. Нарежете на 8 правоъгълни парчета и поднесете.