5 идеи за брънч

Понеделник 17 май

Снимка: iStock
5 идеи за брънч

 

Колкото по-заети сме в ежедневието си, толкова по-голяма нужда имаме да не забравяме за удоволствието от късната закуска през почивните дни. За един хубав брънч е достатъчно да комбинираме най-доброто от закуската и обяда и така ще може да отделим достатъчно време както за излежаване, така и за вкусна храна, съпроводена с разговори.

За брънч може да се поднесе всичко – и сладко, и солено, и хрупкаво, и кремообразно, важното е да е лесно за приготвяне и да е вкусно.

След натоварената със задачи и пазаруване събота, можем заслужено да се отдадем на протяжна неделна закуска с тези няколко лесни за приготвяне рецепти.

 

Холандска палачинка

 

 

Палачинките са традиционна неделна закуска, но приготвянето им отнема време и неотлъчно стоен/присъствие до котлона. Затова голямата палачинка лесно ще се превърне в героя на брънча. Необходими са само 6 съставки и тиган с огнеупорна дръжка, за да приготвите голяма палачинка, която лесно се гарнира както със сладки, така и със солени продукти.

 

Продукти:

3 яйца

½ ч.ч. прясно мляко

½ ч.ч. брашно

1 ч.л. ванилия

¼ ч.ч. захар

¼ ч.л. сол

2 с.л. масло

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 230 градуса.

2. Разбийте яйцата и прясното мляко енергично.

3. Добавете брашното, солта, захарта и ванилията и разбийте до хомогенност. Не трябва да се разбива прекалено дълго.

4. Поставете чугунен тиган (20 см) с маслото във фурната. Щом маслото се разтопи, го разстелете по цялото дъно на тигана. Изсипете сместа за палачинката. Печете по средата на фурната 15 минути, докато палачинката се надигне и придобие тъмнокафяв цвят.

5. Готовата палачинка поръсете с пудра захар, канела, кленов сироп и пресни плодове. Нарежете на триъгълни парчета и поднесете.

 

Пържени филийки на фурна

 

 

Пържените филийки (French Toast) са друга класическа закуска за неделната сутрин. Но и те, като палачинките, изискват повече усилия за приготвянето им по традиционния начин. Ако бъдат предварително накиснати в панировката за една нощ и изпечени във фурната, филийките се приготвят много по-лесно и стават още по-вкусни. Пържените филийки в този вариант ще са готови само за 15 минути.

 

Продукти:

4 с.л. масло (със стайна температура)

12 филийки от багета/франзела (дебелина 2 см)

6 големи яйца

1 ½ ч.ч. прясно мляко

¼ ч.ч. захар

2 с.л. кленов сироп

1 ч.л. ванилия

½ ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

1. Намажете с масло дъното и стените на керамична тава с височина 2.5 см.

2. Подредете филийките хляб в тавичката.

3. В купа разбийте яйцата с млякото, захарта, кленовия сироп, ванилията и солта.

4. Залейте филийките хляб със сместа. Обърнете няколко пъти филийките, за да са покрити добре със сместа. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа или цяла нощ.

5. Преди печене, оставете тавата с филийките на стайна температура за 30 минути. Загрейте фурната на 200 градуса.

6. Отстранете фолиото и печете 10 минути. Обърнете филийките и печете още 5-6 минути, до тъмнозлатист цвят.

7. Разпределете печените пържени филийки в чинии и поръсете със захар по желание. Сервирайте ги топли със сладко по избор.

Шакшука с чоризо