4 рецепти с френски сирена

Неделя 27 февруари

Снимка: iStock
4 рецепти с френски сирена

 

Франция с право се гордее със сирената си, те са сред най-добрите в света. Сирената се съчетават идеално с макарони или картофи, както ще видити в предложенията по-долу. Но те също така могат да бъдат съставка и на други различни ястия, включително и на десерти.

 

Макарони със сирене във френски стил

 

 

Тази рецепта за макарони със сирене е с кадифена консистенция и богат вкус. Приготвянето на ястието отнема само 40 минути, заедно с печенето. Поднесете тези макарони със сирене като гарнитура изненада по време на вечеря или като основно ястие в някоя зимна вечер, прекарана в планината.

 

Продукти:

6 порции, 40 минути

 

450 г дребни макарони

1 скилидка чесън

2 с.л. безсолно масло, разтопено

1 ¼ ч.ч. крем фреш

2 ч.ч. настъргано сирене Грюер

2 ч.ч. настъргано сирене Кантал

½ ч.л. сол

¼ ч.л. прясно смлян черен пипер

1/3 ч.ч. сухи хлебни трохи

 

Начин на приготвяне:

1. Сварете макароните според указанията на пакета и ги прецедете. Загрейте фурната на 180 градуса.

2. Докато макароните се варят, настържете крайчето на обелената скилидка чесън и разпръснете на дъното на тава с вместимост 3 литра или в отделни керамични купички. След това намажете дъното и стените на съда с разтопено масло.

3. Изсипете сварените и изцедени макарони в тавичката. Към тях добавете крем фреш (или заквасена сметана), 1 ½ ч.ч от двата вида настъргано сирене, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

4. Поръсете макароните с хлебните трохи и остатъка от настърганите сирена. Печете 20-25 минути, докато се образуват балончета по повърхността, а цветът стане златист. Поднесете ястието веднага.

 

Суфле със сирене

 

 

Това традиционно суфле със сирене е леко, въздушно и солено, такова, каквото трябва да бъде едно суфле. Тази лесна рецепта може да бъде приготвена за 15 минути, а резултатите са наистина безупречни. При приготвянето на това класическо бистро ястие, може да използвате както сирене Комте, така и Грюер.

 

Продукти:

6-8 порции, 45 минути

 

4 с.л. + 2 с.л. меко масло

¼ ч.ч. фино настъргано сирене Пармезан

1/3 ч.ч. универсално брашно

1 ½ ч.ч. прясно мляко

½ ч.л. сол

¼ ч.л. прясно смлян черен пипер

щипка прясно настъргано индийско орехче

6 яйца, разделени на жълтъци и белтъци

225 г сирене Комте или Грюер

½ ч.л. винен камък

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете вътрешността на голям керамичен съд или отделни малки купички с 2 с.л. меко масло. Поръсете настърган пармезан върху маслото и леко разклатете съда, за да се разпредели сиренето.

2. В касерола разтопете 4 с.л. масло. Добавете брашното и разбъркайте в продължение на 1 минута. Добавете прясното мляко и продължете да разбърквате, докато сместа се сгъсти.

3. Дръпнете от огъня и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавете жълтъците и настърганото сирене Комте или Грюер. Разбъркайте.

4. В чиста и суха купа разбийте белтъците заедно с винения камък с помощта на миксер, докато се получат твърди връхчета.

5. Добавете няколко лъжици от разбитите белтъци в сместа със сирене и внимателно разбъркайте. След това добавете и останалите белтъци. Отново разбъркайте внимателно, до хомогенност.

6. Изсипете или разпределете сместа в приготвените съдове и печете 25-30 минути или докато суфлето се надигне и придобие тъмнозлатист цвят. Поднесете суфлето със сирене веднага.

 

Тарт с козе сирене и домати