4 рецепти с френски сирена
Неделя 27 февруари

Франция с право се гордее със сирената си, те са сред най-добрите в света. Сирената се съчетават идеално с макарони или картофи, както ще видити в предложенията по-долу. Но те също така могат да бъдат съставка и на други различни ястия, включително и на десерти.
Макарони със сирене във френски стил
Тази рецепта за макарони със сирене е с кадифена консистенция и богат вкус. Приготвянето на ястието отнема само 40 минути, заедно с печенето. Поднесете тези макарони със сирене като гарнитура изненада по време на вечеря или като основно ястие в някоя зимна вечер, прекарана в планината.
Продукти:
6 порции, 40 минути
450 г дребни макарони
1 скилидка чесън
2 с.л. безсолно масло, разтопено
1 ¼ ч.ч. крем фреш
2 ч.ч. настъргано сирене Грюер
2 ч.ч. настъргано сирене Кантал
½ ч.л. сол
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер
1/3 ч.ч. сухи хлебни трохи
Начин на приготвяне:
1. Сварете макароните според указанията на пакета и ги прецедете. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. Докато макароните се варят, настържете крайчето на обелената скилидка чесън и разпръснете на дъното на тава с вместимост 3 литра или в отделни керамични купички. След това намажете дъното и стените на съда с разтопено масло.
3. Изсипете сварените и изцедени макарони в тавичката. Към тях добавете крем фреш (или заквасена сметана), 1 ½ ч.ч от двата вида настъргано сирене, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
4. Поръсете макароните с хлебните трохи и остатъка от настърганите сирена. Печете 20-25 минути, докато се образуват балончета по повърхността, а цветът стане златист. Поднесете ястието веднага.
Суфле със сирене
Това традиционно суфле със сирене е леко, въздушно и солено, такова, каквото трябва да бъде едно суфле. Тази лесна рецепта може да бъде приготвена за 15 минути, а резултатите са наистина безупречни. При приготвянето на това класическо бистро ястие, може да използвате както сирене Комте, така и Грюер.
Продукти:
6-8 порции, 45 минути
4 с.л. + 2 с.л. меко масло
¼ ч.ч. фино настъргано сирене Пармезан
1/3 ч.ч. универсално брашно
1 ½ ч.ч. прясно мляко
½ ч.л. сол
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер
щипка прясно настъргано индийско орехче
6 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
225 г сирене Комте или Грюер
½ ч.л. винен камък
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете вътрешността на голям керамичен съд или отделни малки купички с 2 с.л. меко масло. Поръсете настърган пармезан върху маслото и леко разклатете съда, за да се разпредели сиренето.
2. В касерола разтопете 4 с.л. масло. Добавете брашното и разбъркайте в продължение на 1 минута. Добавете прясното мляко и продължете да разбърквате, докато сместа се сгъсти.
3. Дръпнете от огъня и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавете жълтъците и настърганото сирене Комте или Грюер. Разбъркайте.
4. В чиста и суха купа разбийте белтъците заедно с винения камък с помощта на миксер, докато се получат твърди връхчета.
5. Добавете няколко лъжици от разбитите белтъци в сместа със сирене и внимателно разбъркайте. След това добавете и останалите белтъци. Отново разбъркайте внимателно, до хомогенност.
6. Изсипете или разпределете сместа в приготвените съдове и печете 25-30 минути или докато суфлето се надигне и придобие тъмнозлатист цвят. Поднесете суфлето със сирене веднага.
Тарт с козе сирене и домати
Този тарт е идеално предястие - приготвен с градински домати, тънък слой от сирена и пресни подправки и поднесен с чаша вино.
Продукти:
4 порции, 60 минути
6 бр. точени кори
2 с.л. безсолно масло, разтопено
110 г сирене Фета
¼ ч.ч. крем сирене
1-2 с.л. прясно мляко
450 г чери домати
½ ч.л. заатар (смес от печен сусам, сумак, сушена мащерка, сушена майорана, сушен риган и сол)
¼ ч.л. сушен риган
1 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете тава за печене с хартия за печене.
2. В кухненски робот смесете начупеното сирене Фета, крем сиренето, заатара и сушения риган и 1 с.л. прясно мляко. Разбъркайте до получаването на гладка смес. Ако е необходимо, добавете още 1 с.л. прясно мляко, за да стане сместа кремообразна.
3. Намажете 1 точена кора с малко разтопено масло или зехтин и поставете втора върху нея. Намажете и нея и продължете така, докато подредите и шестте точени кори една върху друга.
4. Разпределете сместа със сирене върху последната точена кора, като оставите 4 см свободни от всички страни.
5. Разрежете чери доматите на половинки или четвъртинки, в зависимост от размера им и ги подредете върху сместа със сирене. Прегънете краищата на точените кори навътре, за да оформите правоъгълен тарт с ръб. Намажете краищата точени кори с масло или зехтин.
6. Печете тарта 45 минути или до придобиването на златист цвят. След изпичане поръсете тарта с нарязан магданоз.
Гужер
Гужер са малки пухкави топки със сирене, които обикновено се сервират като хапки с вино или коктейли. Те са лесни за правене – само разбийте яйца и сирене и оформете малки топчици от сместа в тава за печене. След това ги изпечете докато станат пухкави и златисти. Тези малки солени топчици ще изпълнят кухнята ви с фантастичен аромат и са идеални за приятно прекарване на вечерта.
Продукти:
10 бр., 40 минути
1 ч.ч. вода
8 с.л. (1/2 ч.ч.) безсолно масло, нарязано на малки кулчета
½ ч.л. сол
1 ч.ч. брашно, пресято
4 големи яйца
1 ½ ч.ч. настъргано сирене Грюер
3 с.л. настъргано сирене Пармезан
щипка прясно настъргано индийско орехче
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 градуса и постелете 2 тави за печене с хартия за печене.
2. В касерола сипете водата, кубчетата масло и солта. Оставете сместа да заври и маслото да се разтопи. Добавете брашното. Разбъркайте в продължение на 20-30 секунди, докато се образува топка тесто и тя започне да се отделя от стените на съда.
3. Намалете силата на огъня и продължете да разбърквате още 90 секунди. Дръпнете от огъня и оставете тестото да почине 5 минути.
4. Добавете яйцата едно по едно към сместа, като разбърквате след всяко, до пълното му поемане.
5. Добавете настърганите сирена, черния пипер и индийското орехче. Разбъркайте.
6. Оформете топчици от пълна ч.л. тесто и ги подредете в тавите на разстояние от 2-3 см помежду им. Печете 25-30 минути, като по средата на печенето обърнете тавите. Гужер са готови когато се надигнат и придобият тъмнозлатист цвят. Сервирайте ги веднага.
Източник: https://www.thespruceeats.com/