4 перфектни пълнежа за печени картофи

Понеделник, 1 март

4 перфектни пълнежа за печени картофи

 

Докато все още има студени дни и нощи, не пропускайте да опитате печени пълнени картофи. Хрупкави и златисти отвън и пухкави и меки отвътре, печените картофи са идеална основа за всякакви вкусове. Те са лесни за приготвяне – фурната ще свърши по-голямата работа, а пък ще ви донесат истинска наслада.

 

Как да изпечем картофите

Ще Ви бъдат необходими:

1 картоф (120-170 г)

зехтин

 

1. Загрейте фурната на 200 градуса.

2. Измийте и изтъркайте с четка картофа. Подсушете го с кърпа. Колкото по-суха му е кожата, толкова по-хрупкава ще стане при изпичането.

3. Втрийте зехтин в кожата на картофа и поръсете с морска сол. След това, с помощта на вилица, го прободете на шест различни места, по цялата му повърхност.

4. Поставете картофа в тавичка и печете 1 – 1 ¼ ч., докато стане хрупкав отвън и мек отвътре.

5. Прехвърлете картофа върху дъска и го разрежете, за да се отвори. Ако оставите картофа да престои след изпичането, вътрешността му ще омекне прекалено и ще стане влажна.

6. Поставете любимия си пълнеж върху вътрешността на картофа (изберете си някой от вариантите по-долу).

 

Съвет: Ако печете повече от един картоф, гледайте те да са с еднакви размери, за да се изпекат за едно и също време.

 

4 невероятно вкусни пълнежа

 

Риба тон и майонеза

Разнообразете класическата комбинация от риба тон с майонеза, като добавите разрязани на четвъртинки чери домати и тънки кръгчета пресен лук. Разбъркайте и поставете върху печения картоф. Завършете с шепа рукола.

 

Домашен печен боб със сирене

Нарежете скилидка чесън и червена люта чушка. Сипете ги в тиган заедно с 1 консерва боб канелини, няколко цели домата от консерва, пушен червен пипер и 1 ч.л. сос Уорчестър. Разбъркайте и гответе до сгъстяване. Поставете от сместа върху разтворения печен картоф и поръсете с настърган кашкавал.

 

Салата „Дъга“

Настържете разноцветни зеленчуци – червено зеле, морков, ябълка, червен лук и кисели краставички. Овкусете сместа с малко от саламурата на киселите краставички, зехтин екстра върджин и пресни подправки по Ваш избор. Разбъркайте и поставете върху печения картоф. Най-отгоре натрошете сирене фета и поръсете с печени лешници за допълнителна хрупкавост.

 

Карамелизиран червен лук и бекон

Нарежете пушен бекон и го изпържете с нарязан на тънки полумесеци червен лук и няколко стръка прясна мащерка. Добавете шепа листа бейби спанак и разбъркайте докато се свият. Поставете пълнежа върху печения картоф. Най-отгоре сипете 1 с.л. кисело мляко.

 

 

Източник: https://www.jamieoliver.com/