3 вида глазури за коледни сладки

Сряда 8 декември

Снимка: iStock
3 вида глазури за коледни сладки

 

Приготвянето на коледни сладки е част от Коледния дух. А коледни сладки без глазура, с която да бъдат украсени и изрисувани, не са истински коледни сладки.

Освен традиционната кралска глазура (Royal icing), която се приготвя от белтъци и пудра захар, за украсата на коледните сладки могат да се използват и други видове глазури. Тук ви предлагаме 3 вида лесни и бързи за приготвяне, с които да декорирате джинджифиловите, медените или бадемовите сладки.

 

Лимонова глазура

Лимоновата глазура е подходяща за поръсване върху различни видове десерти – торти, кексове, сладкиши, сладки и бисквити, като добавя свежест към вкуса. Тази рецепта за лимонова глазура включва само три съставки: пудра захар, прясно мляко и лимонов сок.

При приготвянето на лимонова глазура е важно да се намери баланса във вкуса и консистенцията. Например, ако искате глазурата да е по-гъста, трябва да добавите повече пудра захар, ако искате да има по-наситен цитрусов вкус, добавете още лимонов сок или го заменете със сок от друг цитрусов плод.

 

 

Продукти за 1/2 ч.ч.:

1 ч.ч. пудра захар

2 с.л. прясно мляко

1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

1. В малка купа разбъркайте пудрата захар с 2 с.л. прясно мляко, до получаване на гладка смес. Проверете гъстотата на сместа като я оставите да се стече от бъркалката.

2. Добавете лимоновия сок и разбъркайте отново до гладкост. Ако искате по-рядка консистенция, добавете още малко прясно мляко.

3. Поръсете лимоновата глазура с помощта на лъжица или фунийка от хартия за печене или намажете с помощта на четка.

 

Съвети:

- За да отделите максимално сок от лимоните, оставете ги предварително на стайна температура. След това ги търкаляйте напред-назад по плота, като ги натискате силно.

- Най-добре е да сипете глазурата върху напълно изстинало печиво. Ако поръсите глазура върху горещ кекс или сладки, тя ще се втечни и ще попие в печивото, което ще го навлажни прекалено.

- Вече поръсената глазура се втвърдява на стайна температура. Обикновено е достатъчно да престои 30 минути.

 

Ванилова глазура

 

 

Ваниловата глазура е основен вид глазура и е подходяща за различни видове кексове, мъфини, сладки и бисквити. След като бъде нанесена върху дадено печиво, глазурата се втвърдява на стайна температура.

Глазурата може да бъде приготвена както с прясно мляко, така и с вода. Ако използвате вода, тя трябва да е гореща, за да не стане глазурата прекалено твърда. По време на приготвянето на глазурата, можете да регулирате консистенцията ѝ. Също така ванилията може да бъде заменена от други

 

Продукти за 2 ч.ч.:

2 ч.ч. пудра захар

¼ ч.ч. разтопено масло

2-4 с.л. прясно мляко или гореща вода

1 ½ ч.л. ванилов екстракт

 

Начин на приготвяне:

1. Пресейте пудрата захар в купа.

2. Към нея добавете разтопеното масло, 2 с.л. прясно мляко или гореща вода и ваниловия екстракт. Разбъркайте, за да се смесят продуктите.

3. Разбийте сместа с помощта на миксер, докато стане гладка и креомообразна, като добавите още малко прясно мляко или вода, ако е необходимо.

4. Поръсете глазурата върху напълно изстинали кекс, мъфини или бисквити.

 

Съвети:

- Поставете лист хартия за печене под решетката, върху която са поставени изстиналите сладки или кекс, тъй като при поръсването или заливането с глазура, тя ще се стича;

- Ако използвате глазурата за мъфини, по-добре направо потопете горната им страна в глазурата.

- За да направите различни цветове ванилова глазура, разделете глазурата на равни части в купички, според броя цветове, и добавете по 1-2 капки гел или боя за хранителни цели от всеки цвят. Разбъркайте енергично.

 

Шоколадова глазура

 

 

Продукти:

2 ч.ч. пудра захар

6 с.л. масло

¼ ч.ч. горчиво какао

¼ ч.ч. прясно мляко

 

Начин на приготвяне:

1. Пресейте пудрата захар в купа и оставете настрана.

2. В тенджерка разтопете маслото на слаб огън.

3. Добавете какаото и прясното мляко към разтопеното масло и разбъркайте докато сместа се сгъсти.

4. Дръпнете какаовата смес от котлона и добавете пудрата захар. Ако искате глазурата да стане по-течна, добавете още прясно мляко, а ако трябва да стане по-гъста, добавете още пудра захар.

5. Залейте или нанесете с четка шоколадовата глазура върху напълно изстиналите кекс или сладки.