3 сладкиша за диабетици

Петък 10 февруари

Снимка: iStock
3 сладкиша за диабетици

 

Ако сте диагностицирани с диабет, това не означава, че не трябва понякога да се наслаждавате на любимите си печива. Просто се изисква малко повече креативност при подбора на съставките за сладкишите, както и контрол върху размера на порциите.

Тук Ви предлагаме 3 рецепти за сладкиши, подходящи за диабетици.

 

Печен чийзкейк с бадеми, банан и боровинки

10 порции, 45 минути

Сладостта на този чийзкейк идва от плодовете и малко количество кленов сироп, а кремообразната му текстура с ниско съдържание на мазнини е благодарение на съчетанието от рикота и кисело мляко.

 

 

Хранителна стойност (на порция):

265 кКал    17 г мазнини   8 г наситени мазнини  15 г въглехидрати  10 г захар  1 г фибри  11 г белтъчини  0.5 г сол

 

За основата:

50 г масло

1 ч.л. кленов сироп

75 г овесени бисквити

40 г смлени бадеми

За топинга:

2 банана

2 х 250 г рикота

150 г кисело мляко

4 големи яйца

2 с.л. кленов сироп

2 ч.л. ванилов екстракт

2 с.л. смлени бадеми

140 г боровинки

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор) и намазнете дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20 см). Разтопете маслото и кленовия сироп в тенджерка, след това добавете начупените овесени бисквити и смлените бадеми и разбъркайте добре. Изсипете сместа на дъното на формата и притиснете добре. Печете 10 минути.

2. За пълнежа намачкайте обелените банани в голяма купа. Добавете рикотата, киселото мляко, яйцата, ваниловия екстракт и смлените бадеми. Разбъркайте много добре с помощта на дървена лъжица. Изсипете сместа върху изпеченета и охладена основа. Поръсете боровинките отгоре и печете сладкиша в предварително загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор) 10 минути. След това намалете градусите на 90 (с вентилатор) и печете 30-35 минути. Когато разклатите формата, средата трябва да е леко подвижна. Изключете фурната и оставете чийзкейка да изстине вътре.

3. Охладете сладкиша преди да го сервирате.

 

Марокански портокалов кейк

10-12 порции, 1 час и 20 минути

 

За този лек и цитрусов кейк със смлени бадеми и полента използвайте за заместител на захарта ксилитол, а маслото заместете с олио.

 

 

Хранителна стойност (на порция):

261 кКал  13 г мазнини  2 г наситени мазнини  26 г въглехидрати  2 г захари  0.4 г. фибри  9 г белтъчини  0.34 г сол

 

Продукти:

2 портокала

6 шушулки кардамон

225 г ксилитол

6 големи яйца

200 г фино смлени бадеми

50 г царевичен грис

25 г самонабухващо брашно

2 ч.л. бакпулвер

1 с.л. филирани бадеми

За сервиране:

кисело мляко или заквасена сметана

 

Начин на приготвяне:

1. Поставете предварително измитите и изтъркани с четка портокали в тенджера и залейте със студена вода. Захлупете и варете 1 час, докато омекнат. Ако портокалите не потъват във водата, поставете по-малък капак от тенджера, за да ги държи под водата. Извадете сварените портокали от тенджерата, охладете ги и ги разрежете на четвъртини. Отстранете семките и по-твърдата сърцевина. Пюрирайте портокалите в блендер, след това ги прехвърлете в голяма купа.

2. Загрейте фурната на 140 градуса (с вентилатор) и покрийте дъното и стените на форма с пружина (диаметър 21 см) с хартия за печене.

3. Счукайте кардамона и го добавете при портокаловото пюре. Добавете ксилитола и яйцата и разбийте с помощта на миксер. След това добавете смлените бадеми, царевичния грис, брашното и бакпулвера и разбъркайте до хомогенност. Изсипете сместа във формата и изравнете. Печете 40 минути.

4. Поръсете сладкиша с филирани бадеми и върнете във фурната за още 20-25 минути. Извадете от фурната и охладете за 5 минути. След това извадете сладкиша от формата и го оставете да изстине напълно.

5. Сервирайте триъгълни парчета кейк, гарнирани с кисело мляко или заквасена сметана.

 

Морковен кейк без захар

6-8 порции, 1 час и 30 минути

 

В този много лесен за приготвяне морковен кейк без захар и без млечни продукти се използва ксилитол за заместител на захарта.

 

 

Хранителна стойност (на порция):

404 кКал 28.2 г мазнини 2.4 г наситени мазнини 2.4 г въглехидрати 40 г захари 10.5 г фибри 2.2 г белтъчини 0.5 г сол

 

Продукти:

100 г орехи пекан

140 г брашно с набухвател

2 ч.л. канела

1 ч.л. сода бикарбонат

140 г ксилитол

2 големи яйца

140 мл рапично олио

175 г настъргани моркови

100 г златни стафиди

За сервиране:

сироп от агаве

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор). Намажете с мазнина и постелете с хартия за печене дъното на кръгла форма (диаметър 18 см). Отделете 12 ядки пекан, а останалите нарежете.

2. В голяма купа пресейте брашното и добавете канелата, содата, ксилитола и нарязаните орехи. Разбъркайте.

3. В друга купа или кана разбийте яйцата заедно с олиото. Изсипете сместа при сухите съставки и разбъркайте до хомогенност. Добавете настърганите моркови и стафидите. Разбъркайте.

4. Пресипете сместа във формата за печене. Подредете отделените цели ядки в кръг, от външния край на сладкиша и ги притиснете.

5. Печете 60-70 минути, докато повърхността на кейка стане пружинираща при допир, а клечката, с която проверявате готовонстта на кейка, остане чиста. След 50 минути печене проверете дали кейка не придобива прекалено тъмен цвят и покрийте с алуминиево фолио. Продължете печенето.

6. Оставете кейка да изстине във формата за 10 минути, след това извадете върху решетка и оставете да изстине напълно. Сервирайте сладкиша леко затоплен или студен, поръсен с тънка струйка сироп от агаве.

 

Източник: https://www.bbcgoodfood.com/