3 рецепти за сос за топене

Четвъртък 13 февруари

Снимка: iStock
3 рецепти за сос за топене

 

Сосовете за топене със зехтин са идеални предястия, които се приготвят за 5 минути. Смесете зехтин и ароматни подправки, сервирайте с хрупкав хляб за топене и всички ще са щастливи. Разбира се, няма да сбъркате, ако смесите просто зехтин и балсамов оцет, но има още толкова варианти. Някои от предложените сосове за топене са подходящи за плосък хляб, а други за пухкав хляб, тип чабата.

Освен това сосовете за топене могат да се сервират с други продукти за гарниране, като пикантно сирене или картофени крокети.

 

СОС ЗА ТОПЕНЕ СЪС ЗААТАР, БАЛСАМОВ ОЦЕТ И МАСЛИНИ КАЛАМАТА

 

Едро нарязаните маслини придават текстура и маринован вкус на този семпъл, но много вкусен дип. Пресният розмарин носи аромата на билки, а люспите лют пипер придават пикантност, най-добрият начин да се насладите на хубав хляб.

 

Продукти:

350 мл зехтин

1 с.л. балсамов оцет

100 г маслини Каламата (без костилки)

1 с.л. заатар

1 стрък розмарин

шепа нарязан магданоз

2 скилидки чесън

щипка едър лют червен пипер

морска сол

прясно смлян черен пипер

хляб за сервиране

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете 350 мл зехтин в дълбока чиния.

2. Добавете останалите съставки – балсамовия оцет, нарязаните на едро маслини, нарязания на ситно чесън, нарязания магданоз, листенцата розмарин, заатара, лютия червен пипер и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте отново.

3. Поднесете дипа с прясно препечен хляб по ваш избор.

 

ДИП „ПАРМИДЖАНА“

 

 

Вдъхновен от класическото италианско ястие „Патладжан пармиджана“, този сос е пълен с вкусове. Най-вкусен е с хляб с квас с хубава коричка. Съхранявайте соса в хладилник до 3 дни.

 

Продукти:

1 малък патладжан

150 мл зехтин Екстра върджин

1 скилидка чесън

50 г мариновани сушени домати

10 г пармезан

1 с.л. балсамов оцет

шепа пресен босилек

сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор).

2. Набодете патладжана с вилица на различни места и го потсавете в тавичка. Печете 25-30 минути, докато омекне и се свие. След като изстине, обелете го и намачкайте месото му.

3. В малък тиган загрейте зехтина на умерен огън и добавете нарязаната скилидка чесън. Гответе 2-3 минути, като разбърквате леко и дръпнете от огъня.

4. Нарежете на ситно маринованите сушени домати и ги добавете в тигана с чесновия зехтин заедно с намачкания патладжан, настъргания пармезан и балсамовия оцет. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязаните листа босилек. Разбъркайте.

 

СОС ЗА ТОПЕНЕ „ЧААТ“

 

Този пикантен сос за топене е вдъхновен от индийските улични закуски чаат и съдържа тамариндова паста, запечени ароматни подправки и хрупкави фъстъци. Сосът е подходящ за топене с индийски хляб наан или пападам.

 

Продукти:

150 мл масло от синапено семе

1 ч.л. семена кимион

1 ч.л. семена кориандър

½ ч.л. семена фенел

1 малка глава червен лук

1 малка зелена люта чушка

50 г печени фъстъци

1 с.л. тамариндова паста

1 с.л. пресен кориандър

½ ч.л. Чаат масала

½ органичен лимон

щипка сол

 

Начин на приготвяне:

1. В малък тиган загрейте олиото от синапено семе на умерен огън. Добавете семената кимион, кориандър и фенел и ги запържете за 2-3 минути, докато започнат да отделят аромат. Дръпнете от огъня и оставете сместа да изстине.

2. В купа смесете нарязаните на ситно лук и люта чушка, едро нарязаните фъстъци, пастата от тамаринд, нарязаните листа пресен кориандър, чаат масалата и лимоновия сок. Разбъркайте добре.

3. Щом олиото изстине, добавете го в купата с останалите продукти. Овкусете със сол и опитайте на вкус. Ако е необходимо, добавете още тамариндова паста за по-остър вкус.

 

Източник: https://www.greatbritishchefs.com/