3 рецепти за сос за топене
Четвъртък 13 февруари

Сосовете за топене със зехтин са идеални предястия, които се приготвят за 5 минути. Смесете зехтин и ароматни подправки, сервирайте с хрупкав хляб за топене и всички ще са щастливи. Разбира се, няма да сбъркате, ако смесите просто зехтин и балсамов оцет, но има още толкова варианти. Някои от предложените сосове за топене са подходящи за плосък хляб, а други за пухкав хляб, тип чабата.
Освен това сосовете за топене могат да се сервират с други продукти за гарниране, като пикантно сирене или картофени крокети.
СОС ЗА ТОПЕНЕ СЪС ЗААТАР, БАЛСАМОВ ОЦЕТ И МАСЛИНИ КАЛАМАТА
Едро нарязаните маслини придават текстура и маринован вкус на този семпъл, но много вкусен дип. Пресният розмарин носи аромата на билки, а люспите лют пипер придават пикантност, най-добрият начин да се насладите на хубав хляб.
Продукти:
350 мл зехтин
1 с.л. балсамов оцет
100 г маслини Каламата (без костилки)
1 с.л. заатар
1 стрък розмарин
шепа нарязан магданоз
2 скилидки чесън
щипка едър лют червен пипер
морска сол
прясно смлян черен пипер
хляб за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Сипете 350 мл зехтин в дълбока чиния.
2. Добавете останалите съставки – балсамовия оцет, нарязаните на едро маслини, нарязания на ситно чесън, нарязания магданоз, листенцата розмарин, заатара, лютия червен пипер и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте отново.
3. Поднесете дипа с прясно препечен хляб по ваш избор.
ДИП „ПАРМИДЖАНА“
Вдъхновен от класическото италианско ястие „Патладжан пармиджана“, този сос е пълен с вкусове. Най-вкусен е с хляб с квас с хубава коричка. Съхранявайте соса в хладилник до 3 дни.
Продукти:
1 малък патладжан
150 мл зехтин Екстра върджин
1 скилидка чесън
50 г мариновани сушени домати
10 г пармезан
1 с.л. балсамов оцет
шепа пресен босилек
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор).
2. Набодете патладжана с вилица на различни места и го потсавете в тавичка. Печете 25-30 минути, докато омекне и се свие. След като изстине, обелете го и намачкайте месото му.
3. В малък тиган загрейте зехтина на умерен огън и добавете нарязаната скилидка чесън. Гответе 2-3 минути, като разбърквате леко и дръпнете от огъня.
4. Нарежете на ситно маринованите сушени домати и ги добавете в тигана с чесновия зехтин заедно с намачкания патладжан, настъргания пармезан и балсамовия оцет. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязаните листа босилек. Разбъркайте.
СОС ЗА ТОПЕНЕ „ЧААТ“
Този пикантен сос за топене е вдъхновен от индийските улични закуски чаат и съдържа тамариндова паста, запечени ароматни подправки и хрупкави фъстъци. Сосът е подходящ за топене с индийски хляб наан или пападам.
Продукти:
150 мл масло от синапено семе
1 ч.л. семена кимион
1 ч.л. семена кориандър
½ ч.л. семена фенел
1 малка глава червен лук
1 малка зелена люта чушка
50 г печени фъстъци
1 с.л. тамариндова паста
1 с.л. пресен кориандър
½ ч.л. Чаат масала
½ органичен лимон
щипка сол
Начин на приготвяне:
1. В малък тиган загрейте олиото от синапено семе на умерен огън. Добавете семената кимион, кориандър и фенел и ги запържете за 2-3 минути, докато започнат да отделят аромат. Дръпнете от огъня и оставете сместа да изстине.
2. В купа смесете нарязаните на ситно лук и люта чушка, едро нарязаните фъстъци, пастата от тамаринд, нарязаните листа пресен кориандър, чаат масалата и лимоновия сок. Разбъркайте добре.
3. Щом олиото изстине, добавете го в купата с останалите продукти. Овкусете със сол и опитайте на вкус. Ако е необходимо, добавете още тамариндова паста за по-остър вкус.
Източник: https://www.greatbritishchefs.com/