3 рецепти с пресен пролетен грах
Петък 26 март
Земният и сладък вкус на пресния грах го прави един от най-забележителните зеленчуци, които ни предлага пролетта. За съжаление, грахът е подценяван и има репутацията на скучна гарнитура. А пресният грах заслужава да бъде звездата в чинията.
Отглеждат се 3 основни сорта грах, които дават реколта през пролетта – градински грах, снежен грах (snow peas) и захарен грах (sugar snap peas). Всички те имат кратък период на зреене, само няколко седмици. Затова щом видите да се продава пролетен грах, задължително си купете.
След като граховите зърна бъдат извадени от шушулките, те могат да бъдат използвани по различен начин. Ето и нашите 3 предложения:
Дип с пролетен грах, маскарпоне и мента
Този дип е идеален за първите събирания с приятели през пролетта. Граховите зърна се пасират заедно с листа мента, лимон и маскарпоне, за да се получи светъл, свеж дип. Той е идеален заместител на пастета от авокадо, намазан върху препечена филийка хляб.
Насладете се на сезонната храна, като направите този пролетен сос за топене на хрупкави зеленчуци, като червени чушки и моркови, както и на плосък хляб или крекери. Маскарпонето обогатява соса, без да го прави тежък, а ментата поддържа свежия вкус.
В краен случай можете да приготвите дипа с качествен замразен грах.
Продукти:
2 ч.ч. пресен грах, изваден от шушулките (или замразен грах, предварително размразен)
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
½ лимон, настъргана кора и сок
¼ ч.ч. листа мента, нарязани на ситно
½ ч.ч. сирене маскарпоне
сол и черен пипер
пресни зеленчуци, плоски питки или крекери
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате пресни грахови зърна, първо ги пуснете във вряща подсолена вода и варете от 3 до 5 минути, до омекване. Прецедете зърната и ги охладете напълно.
2. В блендер сложете граховите зърна, скилидката чесън, фино настърганата кора на лимона, както и сока му, и листата мента. Пасирайте до получаване на фина, гладка смес.
3. Добавете маскарпонето и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте енергично или пасирайте отново.
4. Сервирайте дипа от пресен грах с любимите си пресни зеленчуци и парчета плоски питки.
Фалафели от пресен грах и нахут
Бледозеленият цвят на тези фалафели със сигурност ще привлече погледите. Градинският грах се съчетава с нахут в този вариант на любимото ястие от Близкия изток, перфектно за обяд, вечеря или за лека закуска.
С тази рецепта може да отпразнувате краткия период, в който има пресен пролетен грах. Но тя може да бъде приготвена и със замразен грах през останалата част от годината.
Вместо в маслена баня, тези фалафели се пържат в тиган с малко мазнина, което ги прави по-леки, но също толкова хрупкави. Леко подправени с кимион и люспи червен пипер, те са идеални за поднасяне в пита, гарнирани с дзадзики или хумус.
Продукти за 6-8 фалафела:
1 ч.ч. нахут от консерва, прецеден
¾ ч.ч. зърна пресен грах (или замразен, предварително размразен)
½ средна глава червен лук, нарязан
2 скилидки чесън
1 с.л. лимонов сок
¼ ч.ч. листа магданоз
1 ½ ч.л. смлян кимион
¼ ч.ч. едър червен пипер
1 ч.л. сол
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. брашно
олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате пресни грахови зърна, първо ги пуснете във вряща подсолена вода и варете от 3 до 5 минути, до омекване. Прецедете зърната и ги охладете напълно.
2. В блендер сипете всички съставки без олиото за пържене, и смелете до хомогенност, без да се получава пюре. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
3. В тиган загрейте около 2.5 см олио до 180 градуса.
4. Оформете топчици от пасираната смес. Пригответе си тавичка, постлана с кухненска хартия.
5. Пържете фалафелите на порции, без да препълвате тигана. Пържете фалафелите до златисто, около 5 минути, като обръщате от всички страни. Готовите фалафели изваждайте върху кухненската хартия. Сервирайте веднага.