10 лесни съвета за здравословен живот

Петък 27 март

10 лесни съвета за здравословен живот

 

• НАУЧЕТЕ СЕ ДА ГОТВИТЕ
Това е едно от най-важните умения, които трябва да усвоите в живота. Готвенето ви позволява винаги да контролирате съдържанието на храната си.

• ХРАНЕТЕ СЕ БАЛАНСИРАНО
Стремете се към диета, която включва всички групи храни и в правилното съотношение. 

КЛЮЧЪТ Е В РАЗНООБРАЗИЕТО 
Включете в диетата си разнообразие от плодове, зеленчуци, чисто месо, риба, варива, яйца, ядки, семена, пълнозърнести продукти и естествени нискомаслени млечни продукти. Плодовете и зеленчуците с различни цветове снабдяват тялото ви с хранителни вещества, необходими за сила и здраве – не само зеленолистните зеленчуци са полезни!

• ПРОЯВЕТЕ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТОВА, КОЕТО ЯДЕТЕ
Направете усилие, за да научите повече за храната – всички имаме нужда да знаем откъде идва храната и какъв ефект има тя върху нашето тяло.


 НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАКУСКАТА
Закуската дава тласък на метаболизма ни и ни помага да сме будни и концентрирани през целия ден. Обърнете внимание дали закуската ви е хранителна. Направете я здравословна и значима.


• ЧЕТЕТЕ МАЛКИТЕ БУКВИ

Важно е да четете етикетите правилно. Обръщайте внимание на препоръчителния порцион, както и на съдържанието на сол, захар и наситени мазнини. Помнете, че не всички Е-та са лоши, но наличието на много от тях е лош знак.


• ПИЙТЕ ПОВЕЧЕ ВОДА

Водата е съществена част от режима ни на хранене. Пийте достатъчно вода и избягвайте допълнителните калории от газирани и енергийни напитки или сокове с добавена захар. Поемайте калориите си за деня от храната, а не от напитки.


• ПОДДЪРЖАЙТЕ ФОРМА
Правенето на упражнения е изключително важен фактор за поддържане на добро здраве, затова се старайте да се движите, колкото можете повече.


• СПЕТЕ ПЪЛНОЦЕННО

Обърнете внимание на качеството на съня си. Той е основна част от здравето на човек и директно влияе върху умението ни за учене, растеж и действие в живота. По време на съня телата ни получават време за възстановяване, което е от изключителна важност за тях.


Автор: Джейми Оливър