Описание
Поредицата ще ни запознае с Шерифе Аксой - готвач и дизайнер. Тя произвежда продуктите си сама и поддържа мотото: "Яж сезонна и местна храна". Заедно ще се потопим в пъстрите й ястия, приготвени от свежи продукти с нулев отпадък.
Поредицата ще ни запознае с Шерифе Аксой - готвач и дизайнер. Тя произвежда продуктите си сама и поддържа мотото: "Яж сезонна и местна храна". Заедно ще се потопим в пъстрите й ястия, приготвени от свежи продукти с нулев отпадък.
Шерифе ще отиде да събира гъби в гората в близост до дома си. Горските гъби могат да бъдат много опасни, тъй като някои от тях са отровни. Шерифе ще ни разкаже колко важно е да разпознаваме и консумираме само ядливите видове.
Звездата в днешния епизод е тиквата – символ на кръговрата на живота. Шерифе ще използва различни сортове тиква от градината си, за да приготви лечебната супа от тиква и пълнена тиква с месо и кейл.
Днес Шерифе ще готви с кестени. Въпреки грубата си, трънлива външност, кестените притежават мека и нежна вътрешност, изпълнена с невероятен аромат.
Днес Шерифе ще готви с дюли. Дюлите са един от най-невероятните продукти, защото всички техни части могат да бъдат използвани. Кората, семките, дори листата намират своето приложение в кулинарията.
Основният продукт в този епизод е паламудът. Шерифе ще посети близкия рибарски град, за да пазарува и ще ни разкаже защо е важно всеки готвач да познава сезонността на рибните продукти.
Звездата днес е главен виновник за вечния спор кое се е появило първо – яйцето. Шеф Шерифе поддържа устойчиво стопанство и сама отглежда кокошките си, чиито яйца ще използва в рецептите.
В епизода ще видим един основен продукт, който задължително присъства във всяка кухня на света – картофът. Шеф Шерифе ще подбере различни сортове картофи, които растат в градината й.
Епизодът е посветен на един от най-красивите символи на живота, мира и вечността – маслините. Шерифе продължава да строи мечтаното стопанство. Тя ще се сдобие със семена от фермата на свой приятел, за да засади своя собствена маслинова градина.
Основният продукт в епизода е един от най-лечебните в природата - целината. Шерифе ще използва целината от градината си, за да ни разкаже за различните техники за нейното приготвяне и ще представи рецептата за целина с круши и зехтин.
В този епизод научаваме за ползите от домашната птицеферма. Шерифе споделя чудесни рецепти с пиле. Първата е пилешки бульон, който може да издържи цяла година, втората е ароматен пастет, третата – печено пиле на фурна.
Този епизод е посветен на един от най-здравословните зеленчуци - морковът. Шерифе обръща внимание на всяка част от зеленчука - от корена до листата. Със стъблото тя създава разядка ала Шерифе - ордьовър със стъбло от морков.
В този епизод научаваме как да съчетаваме круши с други продукти. Шерифе съчетава тесто с квас, с круша Санта Мария.
Тема на този епизод е един задължителен за всяка кухня и градина зеленчук - кромид лук. Шерифе показва основните правила при приготвянето на карамелизиран лук. Приготвя ориенталско ястие - карамелизиран лук и омлет с лук.