Торта "Сотерн"
1. За крема накиснете желатина в студена вода за 10 минути. Сипете виното в тенджерка. В купа разбийте 4 жълтъка с половината захар. Добавете брашното и малко все още незатоплено вино. Разбъркайте до гладкост. Щом виното заври, добавете внимателно сместа с жълтъци и разбърквайте енергично в продължение на 4-5 минути. Дръпнете от огъня, добавете изтискания желатин и разбъркайте докато той се разтопи напълно. Поставете купата с крема на ледена водна баня, т.е. в друга купа, пълна с лед.
2. Останалите 2 жълтъка разбийте  с останалата захар до пухкавост и изсветляване, с помощта на миксер. Изсипете изстиналия крем към разбитите жълтъци. Разбъркайте внимателно. След това добавете предварително разбитата и охладена сметана.
3. От вътрешната страна на ринг с диаметър 20 см поставете лента от ацетатано фолио или просто намажете обилно с олио. Поставете ринга върху тавичка или поднос, постлан с хартия за печене. Изсипете сместа за пълнежа в ринга, загладете повърхността и поставете във фризер за 3 часа. Поставете и мраморна плоча във фризера за 3 часа.
4. За блата разбийте яйцата с 250 г захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. С помощта на белачка обелете тънко кората на предварително добре измития и подсушен лимон. Нарежете я на тънки ивички, а след това на максимално ситно. Добавете я към разбитите жълтъци. В друга купа смесете брашното със сухата мая и 1 с.л. захар. Добавете ги към сместа и разбъркайте до хомогенност. Изсипете сместа в кръгла тавичка /диаметър 24 см/, постлана с хартия за печене. Печете блата в предварително загрята фурна на 120градуса 30 минути.
5. Разрежете зърната грозде на половинки и извадете семките им.
6. За желето накиснете желатина в студена вода за 10 минути. Сипете водата и захарта в тенджерка. Добавете лимоновия сок и разбъркайте докато захарта се разтопи напълно. Дръпнете съда от котлона и добавете конфитюра от кайсии. Разбъркайте. След това добавете изтискания желатин и разбъркайте докато той се разтвори напълно.
7. Извадете стегналия се пълнеж от фризера. Отстранете ринга, без да отстранявате лентата от фолио. Подредете половинките зърна грозде върху него. Залейте с желето и поставете пълнежа отново във фризера, докато се стегне.
8. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Пресипете го в шприц торба за еднократна употреба. Отрежете тънко края му и направете решетка от тънки ленти върху замръзналата мраморна плоча. Повдигнете решетката с помощта на палетен нож и с ръце оформете кълбо от нея.
9. Поставете изстиналия блат върху поднос за торта. Поставете пълнежа върху него и отстранете лентата фолио - важно е да не е леденостуден, въпреки че желето може леко да се разтече. Най-отгоре поставете кълбото от бял шоколад.

Продукти

  • За блата:1 шушулка ванилия 3 яйца 1 лимон кора 60 мл фъстъчено олио 200 мл вино Сотерн 250 г брашно 7 г суха мая 1 с.л. захар 250 г захарЗа крема:190 мл вино Сотерн 6 жълтъка 1 с.л. брашно 60 г захар 6 г желатин 250 г бита сметанаЗа желето:0.5 лист желатин 1 лимон сок 40 мл вода 1 с.л. захар 2 с.л. кайсиев конфитюр 100 г бяло грозде50 г бял шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички