Шоколадово-лешников чийзкейк
1. За основата смелете фино бисквитите в кухненски робот или блендер. Пресипете ги в купа и добавете сметаната и изстиналото разтопено масло. Разбъркайте добре.
2. Поставете наобратно дъното на форма с подвижно дъно /диаметър 23 см/. Намаслете стените и дъното на формата. Изсипете сместа на дъното на формата, разпределете я равномерно и я притиснете много добре с помощта на чаша.
3. За пълнежа разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер до получаването на пухкав мус. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня заедно с маслото, като разбърквате от време на време. Дръпнете от огъня и добавете крем-сиренето и сметаната и разбъркайте с миксер до хомогенност. Добавете шоколадовата смес към яйчената и разбъркайте внимателно на ръка.
4. Нарежете на едро лешниците, отделете малка шепа от тях за украса. Останалите добавете в пълнежа. Разбъркайте. Изсипете върху основата. Печете чийзкейка в предварително загрята фурна на 170 градуса 1 час и 20-30 минути. При печенето чийзкейка ще се напука и надигне. След като го извадите и оставите да изстине, той ще спадне.
5. Извадете чийзкейка от формата, като пръво отстраните стените, а след това приплъзнете свадкиша върху поднос. Поръсете с какао през цедка. Поръсете лешници.

Продукти

  • За основата:375 г какаови бисквити дижестив 3 с.л. течна сметана 75 г разтопено масло100 г масло 350 г натурален шоколад (70% какао) 450 г крем-сирене 100 г заквасена сметана 3 яйца 175 г захар 150 г печени белени лешници

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички