Ризото със скариди
1. Поставете водата в тенджера и я оставете да заври. Добавете кубчето бульон и разбъркайте до пълното му разтваряне.
2. Обелете и нарежете лука на много ситно. Почистете стръка селъри и нарежете и него на много ситно.
3. Запържете лука и селърито в тенджера с 1-2 с.л. зехтин за около 4 минути, като ги разбърквате често.
4. Добавете ориза и го запържете за 2 минути при непрекъснато разбъркване. Добавете бялото вино, разбъркайте и оставете то да се изпари. След това започнете да добавяте към ориза топъл бульон черпак по черпак, като изчаквате течността да се поеме от ориза. Този процес ще отнеме около 15 минути, до сваряването на ориза.
5. Настържете фино кората на предварително измития и подсушен лимон. След това добавете и почистените розови скариди. Разбъркайте и гответе 2 минути. Дръпнете от огъня.
6. Добавете бучка студено масло и настърган пармезан. Разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете ризотото да почине.
7. За салатата настържете фино кората на предварително измития и подсушен портокал в голяма купа. Изтискайте и сока му. Добавете горчицата, зехтина и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте енергично. Накъсайте листата зелена салата и разбъркайте добре.
8. Сервирайте ризото със скариди, гарнирано със салата и резени лимон.

Продукти

  • 1 литър вода 1 кубче органичен пилешки бульон 1 глава лук 1 стрък селъри зехтин 300 г ориз за ризото 150 мл бяло вино 1 лимон 250 г дребни скариди 50 г настърган пармезан бучка масло сол и черен пипер 1 лимонЗа салатата:1 портокал настъргана кора и сок 3 с.л. зехтин 1 ч.л. горчица 4 бейби марули сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички