1. Накиснете двата вида боб /вместо боб лусака може да използвате боб канелини/ във вода, в отделни съдове, за 1 нощ. Накиснете добре измитата капента в силно солена вода за 1 нощ или използвайте филенца аншоа.
2. Нарежете лука, морковите, селърито и праза на ситно. Загрейте 4-5 с.л. зехтин в дълбока тенджера и пуснете стръка розмарин. Добавете нарязаните зеленчуци и разбъркайте. Добавете двата вида боб и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и задушете за кратко. Добавете бялото вино и поставете джоланите в тенджерата. захлупете и гответе в предварително загрята фурна на 200 градуса 2-3 часа.
3. Извадете джоланите в чиния и ги оставете настрани.
4. За гремолатата нарежете на ситно листата мента, магданоз и естрагон. Сложете ги в купичка заедно с настърганата лимонова кора и нарязаните осолена капента, черни маслини, каперси и чесън. Разбъркайте и добавете 3 с.л. зехтин.
5. Нарежете карфиола на розички и ги подредете в тавичка. Поръсете с малко зехтин, черен пипер и масло. Печете в предаврително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
6. За пюрето от боб разтопете 2 с.л. масло в тиган и в него запържете щипка черен пипер, листата салвия и стръковете мащерка. След 2-3 минути извадете мащерката и салвията. В тигана добавете половината от боба и зеленчуците, половината запечен карфиол и 1 с.л. гремолата и гответе 5 минути. Накрая добавете печения чесън и сметаната. Пресипете сместа в блендер и пюрирайте.
7. В тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин и добавете останалия боб със зеленчуци и останалия запечен карфиол. Гответе 5 минути, след това оставете да поизстине. тогава добавете 1 с.л. от гремолатата и разбъркайте.
8. Оваляйте агнешките джолани в брашно, изтръскайте излишното. Изпържете месото на маслена баня, във фритюрник.
9. На дъното на чиния разстелете от пюрето с карфиол, върху него подредете запържени листа салвия и стръкове мащерка. Сипете от запържените в масло боб и карфиол с гремолата и поставете агнешкия джолан.

Продукти

  • 2 агнешки джолана олио 1 стрък розмарин 4 моркова 2 глави лук 2 стъбла селъри 2 стръка праз 2 ч.ч. боб лусака 2 ч.ч. кафяв боб сол и черен пипер 1 бутилка бяло вино 100 г брашноЗа капентата:4 с.л. капента 6 с.л. зехтин 4 с.л. черни маслини 2 ч.л. каперси 1 лимон настъргана кора 2 скилидки чесън 1 връзка магданоз 1 връзка мента 0.5 връзка естрагонЗа пюрето:1 глава карфиол 4 с.л. зехтин 25 г масло прясно смлян черен пипер 0.5 връзка салвия 0.5 връзка мащерка 100 мл сметана 8 гвоздейчета карамфил 8 скилидки печен чесън 1 с.л. паста гремолата боб

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички