Пай с крем и пияни стафиди
1. Пияните стафиди сипете стафидите в голям буркан. В тенджерка затоплете водата със захарта и пръчката канела. Бъркайте докато захарта се разтопи. Залейте стафидите с горещия сироп. Добавете брендито и затворете буркана плътно. Разклатете го хубаво и го дръжте на тъмно и хладно място в продължение на 6 седмици.
2. За тестото затоплете леко млякото в тенджерка и добавете към него сухата мая. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
3. Сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете млякото с маята, захарта и маслото. С пръсти първо разбъркайте продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко и меко тесто. Поставете тестото в купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса за 30 минути.
4. Разточете тестото тънко върху набрашнен плот. Прехвърлете го в плитка, предварително намаслена, тавичка. Напаснете го добре по дъното и стените и изрежете излишното. Надупчете тестото по дъното с вилица и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 20 минути.
5. Пригответе сладкарски крем. Разстелете го върху метален поднос, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине.
6. Разбийте сметаната със захарта и канелата до пухкавост, с помощта на миксер.
7. Поставете изстиналата основа върху поднос. Изсипете сладкарския крем върху нея и го разстелете равномерно. Прецедете стафидите и ги разпръснете върху крема. Сипете битата сметана и я загладете равномерно. Покрийте пая с настърган фино шоколад. Накрая поръсете с пудра захар.

Продукти

  • За основата:100 мл прясно мляко 1 пакетче суха мая 200 г брашно 30 г меко масло 2 с.л. захар щипка солЗа сладкарския крем:1 шушулка ванилия 250 мл прясно мляко 75 г захар 2 жълтъка 1 с.л. брашноЗа канелената сметана:400 мл течна сметана 50 г захар 1 ч.л. канелаЗа пияните стафиди:125 мл вода 100 г захар 1 пръчка канела 200 г султански стафиди 500 мл брендиДопълнително:150 г пияни стафиди 50 г млечен шоколад 2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички