Лингуини от тиквички с доматен сос
1. За хлебчетата фокача сипете брашното, солта и маята в купа и ги разбъркайте. Оформете малко кладенче и в него сипвайте постепенно хладка вода, докато съставките се съединят. Извадете топката тесто върху набрашнен плот и го омесете. Тестото трябва да е леко лепкаво, когато го извадите. Щом тестото престане да лепне и се оформи гладка, еластична топка тесто, поставете я в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да втаса за 30 минути.
2. Нарежете тестото на 10 еднакви парчета. Оформете от всяко топчица. Подредете ги в тава. Натиснете всяко топче по средата с пръст. В дупката на всяко хлебче поставете различни неща - розмарин с малко зехтин, нарязани сушени домати с малко зехтин, нарязани маслини без костилки, кубчета пармезан. Натиснете много добре пълнежа във всяко хлебче. Оставете хлебчетата да втасат за още 30 минути. След това ги печете в силноз агрята фурна на 200 градуса - 15-20 минути.
3. Измийте и подсушете добре тиквичките. Отстранете дръжките им. Настържете тиквичките на дълги, тънки ленти с помощта на ренде.
4. В тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин. Добавете смачканите с преса скилидки чесън. Щом той леко се запържи, добавете доматите от консерва и ги намачкайте. Оставете да покъкрят десетина минути. След това добавете нарязаните на кръгчета маслини и предварително изплакнатите с вода каперси. Разбъркайте. След минута-две добавете лентите тиквички и много внимателно разбъркайте. Сръпнете от огъня след минута.
5. Сервирайте лингуини от тиквички с доматен сос в дълбоки чинии. Поръсете с настърган пармезан и сервирайте с хлебчета фокача.

Продукти

  • 4 големи тъмнозелени тиквички 4 скилидки чесън 1 консерва чери домата шепа черни маслини без костилки 1 с.л. каперси пармезанЗа хлебчетата:250 г брашно щипка сол 1 ч.л. суха мая хладка вода 1 стрък розмарин 5 черни маслини без костилки 3 сушени домата пармезан

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички