Кюфтета в лимбургски сос
1. Сложете каймата в купа и добавете едната глава лук, нарязана на ситно. Добавете галетата и овкусете със сол и черен пипер. Омесете каймата.
2. Оформете кръгли топчета с големината на пинг-понг. Сипете 1 с.л. олио в тиган и изпържете кюфтенцата, от всички страни, за около 8 минути.
3. Останалите две глави лук нарежете на тънки полумесеци. Запържете го в тигана от кюфтета, като сипете още 1 с.л. олио. Щом лукът омекне, добавете ябълковата меласа и разбъркайте. След това излейте ябълковия сок, разбъркайте и върнете кюфтенцата в тигана. Оставете ги да поврят в соса около 4 минути.
4. Червеното цвекло нарежете на едри кубчета. Сложете го в купа и добавете небелената ябълка, нарязана на много тънки ивички. Овкусете със сол, черен пипер и оцет. Добавете половината нарязан на ситно сибирски лук и разбъркайте добре. По желание може да сложите и зехтин.
5. Обелете картофите и ги нарежете големи кубчета. Сварете ги до омекване. Прецедете ги и ги намачкайте. Добавете леко затопленото прясно мляко, като бъркате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер и добавете останалия нарязан на ситно сибирски лук. Разбъркайте.
6. Сервирайте кюфтенца със сос, гарнирани с картофено пюре и салата от червено цвекло.

Продукти

  • 800 г картофи 150 мл прясно мляко 0.5 връзка сибирски лук 400 г кайма смес 1 яйце 1 с.л. горчица 3 с.л. галета олио 3 глави лук 250 мл ябълков сок 500 г сварено червено цвекло 1 ябълка Грейни Смит 2 с.л. малинов оцет сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички