Кейк в тиква
1. Подберете хубава оранжева тиква /с тънка кора/ и изрежете капаче. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на тиквата.
2. Сипете вода в голяма тенджера и в нея сипете куркумата, пуснете анасона и пръчката канела. Щом водата заври, поставете тиквата и капачето и във водата. Бланширайте между 5 и 10 минути. Извадете и изцедете добре тиквата.
3. Нарежете тиквата за пълнежа на кубчета и я бланширайте в съд с вряща подсолена вода за 3 минути. Прецедете я.
4. За пандишпана отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар, на ръка. Белтъците разбийте с помощта на миксер. Добавете останалата захар на струйка към белтъците и разбивайте до получаването на твърд сняг. Смелете фино бадемите /филирани или цели/ заедно с брашното и канелата. Сипете жълтъците към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете и сухите съставки и разбъркайте до хомогенност.
5. Сипете кексовото тесто в тиквата. Поставете тиквата и капачето, до нея, в тавичка и я сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 2 часа.
6. Нарежете кекса с подправки на кубчета и ги разпръснете в тавичка. върху тях разпръснете тиквените семки. Полейте с няколко капки олио и хубаво разбъркайте. Сложете тавичката във фурната, при тиквата, и печете 15 минути.
7. За топинга накиснете предварително стафидите в ром или топла вода за 10-15 минути. Нарежете на ситно сушените кайсии и фурмите и ги сложете в купа. добавете прецедените стафиди и печените семки и кубчета кекс. Добавете кайсиевото сладко и разбъркайте добре. Нарежете шоколада.
8. Поставете изпечения кейк в тиква върху поднос. сипете от топинга върху отвора и отстрани, на подноса. Поръсете с нарязан шоколад отгоре и отстрани, както и със стръкчета кресон или листа мента. накрая поръсете фино с пудра захар.

Продукти

  • За тиквата:1 тиква 1 с.л. куркума 1 звездичка анасон 1 пръчка канелаЗа пандишпана:125 г тиква 3 яйца 65 г захар 1 ч.л. канела 125 г филирани бадеми 25 г брашноЗа топинга:125 г кекс с подправки /джиндърбред/ олио 40 г тиквени семки 150 г сушени кайсии 80 г фурми 1 с.л. стафиди 2 с.л. сладко от кайсии 1 кофичка кресон

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички