Изкусителни близалки
1. Постелете тавичка с хартия за печене. В нея сипете филирани или цели белени бадеми, захар и белтък. С ръце ги смесете добре и ги разстелете на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
2. В друга тавичка, постлана с хартия за печене, сипете брашното, захарта и овесените ядки. Разбъркайте ги и добавете нарязаното на малки кубчета студено масло. С ръце смесете продуктите, като ги претривате между дланите си, докато се получат трохи. Разстелете трохите на един слой и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
3. За шоколадовия мус начупете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня. Отделно разбийте сметаната с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете разбитата сметана на 2-3 пъти към разтопения шоколад и разбъркайте енергично до хомогенност, без да прекалявате с разбъркването, за да не се втвърди твърде шоколада.
4. Напълнете метална кутия със захар или с друг сух продукт. С метални бъркалки загребете от шоколадовия мус и ги забучете в кутията. Поставете кутията с бъркалките с шоколадов мус в хладилник да се охладят.
5. Разтопете белия шоколад на водна баня. Пресипете част от него във фунийка от хартия за печене. Отрежете края и съвсем тънко. Върху студена повърхност /например мраморен плот/ направете малка решетка, като шприцовате тънки ленти първо в едната посока, а след това в другата. Поставете цяла ягода по средата, с помощта на нож повдигнете решетката и увийте ягодата в нея. Направете 4 решетки и увийте ягодите в тях.
5. Останалия разтопен бял шоколад смесете с част от маслените трохи /или начупени маслени бисквити/ и нарязани ядки шам-фъстък. С помощта на лъжица направете купчинки от сместа върху чиния, постлана с хартияз а печене. Поставете бисквитките във фризер за кратко, докато се стегнат.
6. Извадете кутията с бъркалките с шоколадов мус от хладилника. Украсете всяка бъркалка със сушени боровинки, маслени трохи и карамелизирани бадеми. Най-отгоре поставете опакована ягода. Украсете с листенца мента. Бисквитките от бял шоколад подредете в кутията, върху захарта.

Продукти

  • За шоколадовия мус:250 г натурален шоколад 200 мл течна сметанаЗа карамелизираните бадеми:75 г белени или филирани бадеми 75 г захар 0.5 белтъкЗа маслените трохи:90 г студено масло 75 г захар 75 г брашно 75 г овесени ядкиДопълнително:100 г бял шоколад 4 ягоди 1 стрък мента 1 с.л. сушени червени боровинки

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички